Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancierOverstappen van energieleverancier is eenvoudig. Door het enorme aanbod aan leveranciers stappen steeds meer mensen over. Hieronder staan de stappen van het overstapproces op een rij.
 

1. Energieleveranciers vergelijken

Eerst vergelijkt u meer dan dertig energieleveranciers, zodat u een goede keuze kunt maken. Onze financiële assistenten helpen u graag met het maken van de goede keuze en helpen graag met een overstap. Prettig geregeld. 

2. Overeenkomst van nieuwe energieleverancier

Na uw aanvraag ontvangt u binnen enkele werkdagen de overeenkomst. Na de ontvangst hiervan heeft u wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Tijdens die bedenktijd kunt u rustig de voorwaarden en leveringskosten bekijken. Ziet u toch van de overstap af, dan neemt u binnen de bedenktijd contact op met de energieleverancier om het te annuleren. In de overeenkomst staat ook de leverdatum. Op deze datum begint de nieuwe leverancier met leveren en stopt uw huidige leverancier daarmee. 

3. Meterstanden doorgeven aan energieleverancier

Uw nieuwe energieleverancier vraagt de meterstanden op. Zorg ervoor dat u dit zo spoedig mogelijk doorgeeft, anders schat de energieleverancier uw meterstanden. De energieleverancier geeft de meterstanden door aan de netwerkbeheerder. Deze controleert uw meterstanden. Als de meterstanden niet kloppen, berekent de netbeheerder deze en geeft ze door aan uw oude en nieuwe energieleverancier.

4. Eindnota van vorige energieleverancier

Op de eindnota, die u van uw oude energieleverancier ontvangt, staat wat u heeft verbruikt tot het moment dat de levering is overgegaan naar de nieuwe energieleverancier. Daarnaast staat ook vermeld hoeveel u maandelijks hebt betaald door middel van de termijnbedrag. Als u meer heeft betaald dan dat u heeft verbruikt, krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt dan betaald, dan moet u het verschil bijbetalen. Het bijbetalen staat los van het feit dat u gaat overstappen. Of u moet bijbetalen, hangt af van een aantal factoren:

  • wanneer uw voorgaande contract is ingegaan;
  • wanneer u de jaarnota hebt ontvangen;
  • wanneer u overstapt.

Stel: U heeft in oktober de laatste jaarnota ontvangen. Na de koude wintermaanden, in april, stapt u over naar een andere energieleverancier. De kans dat u moet bijbetalen is nu groter dan wanneer u in oktober overstapt. Is het contract van uw vorige leverancier bijvoorbeeld in september ingegaan en u stapt het jaar erna rond september weer over, dan is de kans dat u moet bijbetalen kleiner. Wees hiervan bewust op het moment dat u overstapt! U betaalt echter nooit méér dan wat u heeft verbruikt. Kijk hier voor voorbeelden van bijbetalen en geld terugkrijgen.

Bekijk hier de uitgebreide checklist voor overstappen.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Een energieoverstap was nog nooit zo makkelijk - Hoe werkt de vergelijker van Consumind? 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

 

Afbeelding: Overstappen van energieleverancier van Monkey Business Images/ Shutterstock.com