Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De bonus-maluskorting bij autoverzekering

Bonus-maluskorting

Voorheen heette dit de no-claimregeling en die term wordt ook nog veel gebruikt, hoewel de no-claim regeling al in 1982 is vervangen door de bonus-maluskorting.

De bonus-maluskorting zorgt ervoor dat schadevrije rijders worden beloond met een korting en dat schaderijders worden ‘gestraft’ met een hogere premie. Het is een overzichtelijk systeem, dat werkt met een bonus-malusladder. Deze bestaat uit 15 tot 20 treden, afhankelijk van de verzekeraar, en aan iedere trede zit een kortingspercentage gekoppeld. Als je een jaar geen schade hebt geclaimd, dan stijg je op de ladder en krijg je een hogere korting op je premie. Als je wel een schade claimt, daal je één of meerdere treden en betaal je tijdelijk meer premie.

De exacte premiebedragen, de hoogte van de kortingen of toeslagen en welke schades wel of niet van toepassing zijn op de bonus-maluskorting; dat verschilt per verzekeraar. 

In een centraal registratiesysteem worden je schadevrije jaren bijgehouden, zodat je ook bij een nieuwe verzekeraar niet onderaan de bonus-malusadder hoeft te beginnen.  

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: bonus-maluskorting van Khakimullin Aleksandr/Shutterstock.com