Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Besturingssystemen voor smartphones

Een telefoon heeft, net als een computer, een besturingssysteem nodig. Dit systeem bepaalt het gebruiksgemak, wat de mogelijkheden zijn van het toestel en welke apps je kunt downloaden. Niet alle apps werken namelijk op ieder besturingssysteem. Een app die gemaakt is voor het systeem van Apple (iOS), werkt bijvoorbeeld niet op het besturingssysteem van Samsung (Android). De verschillende besturingssystemen zorgen er ook voor dat iedere telefoon anders werkt en dat je niet op iedere telefoon dezelfde mogelijkheden heeft.

De meest bekende mobiele besturingssystemen zijn Android, iOS en Windows Phone. 

Besturingssysteem iOS (Apple)

iOS is het besturingssysteem van Apple en werkt dus alleen op Apple-producten: de iPhone, iPod, iPad en het MacBook. Het is een eenvoudig en gebruiksvriendelijk systeem, met veel keuze in apps. Het biedt minder mogelijkheden voor eigen instellingen dan het Android-systeem, maar de standaardinstellingen zijn zo goed gekozen dat die over het algemeen afdoende zijn.

Door iOS zijn alle producten van Apple makkelijk te koppelen en te synchroniseren: werk op de iPad kan moeiteloos worden afgemaakt op de Mac (laptop) en gemaakte notities zijn zowel op de telefoon, als op de Mac en de iPad te bekijken en aan te vullen.

Via de App Store kun je een groot aantal apps downloaden, die van goede kwaliteit zijn. Het zijn wel vaker betaalde apps dan in de Google Play Store. De apps die je downloadt, komen automatisch in het startscherm te staan. Hierin kun je ze ordenen zoals je dat wilt. 

Besturingsyssteem Android

Heel veel telefoons (Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, Motorola, Google) draaien op het Android-besturingssysteem. Dit is ontwikkeld door Google en het is door de fabrikanten van verschillende telefoons naar eigen inzicht aan te passen. Daardoor kunnen Android-telefoons onderling toch sterk verschillen. Fabrikanten kunnen zelf bepalen hoe de kleuren, het menu en het toetsenbord eruit zien. Dat is mooi, maar tegelijkertijd is dat ook een nadeel: iedere telefoon werkt anders, ondanks dat het besturingssysteem hetzelfde is. Stap je bijvoorbeeld van een Samsung over op een Sony, dan zul je zich het systeem opnieuw eigen moeten maken.

Via de Google Play Store kun je een eindeloze reeks aan apps downloaden, die speciaal voor Android ontwikkeld zijn. Hiermee kun je jouw telefoon zo inrichten als je dat wilt en beschikken over de functionaliteiten die voor je van belang zijn. Veel van deze apps zijn gratis, voor sommige moet je betalen. 

Besturingssysteem Windows Phone (Microsoft)

Dit is de vernieuwde opvolger van het verouderde Windows Mobile. Het is een snel systeem, dat makkelijk te bedienen is. Telefoons van Nokia, HTC, Samsung, LC en Huawei kunnen draaien op dit besturingssysteem.

In de Windows Phone Store kun je apps voor dit systeem downloaden, hoewel het aanbod nog lang zo groot niet is als het aantal apps in de App Store of de Google Play Store. 

Besturingssyteem BlackBerry OS (RIM)

Een BlackBerry heeft zijn eigen besturingssysteem, dat dus alleen voor deze telefoons geschikt is: Blackberry OS. Gebruikers van de BlackBerry roemen vooral de e-mailfunctie van het systeem. Het is echter niet eenvoudig om over te stappen op een BlackBerry, omdat je daar een speciaal BlackBerry-abonnement voor nodig hebt en een BlackBerry Internet Services (BIS)- account.

Via BlackBerry World kun je apps downloaden om jouw telefoon aan te passen aan je wensen en behoeftes. 

Ga terug naar de mobiel telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Besturingssystemen voor smartphones van File404/ Shutterstock.com