Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist overstappen van energieleverancier

Checklist overstappen van energieleverancier

Je bent eruit, je gaat naar een andere energieleverancier. Maar wat zijn nu de vervolgstappen? Wij hebben een overzichtelijk lijstje voor je gemaakt, waarin alle stappen, in de juiste volgorde, aan bod komen:

Bekijk de stappen in de onderstaande video, of lees onder de video verder.

1. Overstap van energieleverancier aanvragen

Om het je extra makkelijk te maken, hebben wij een aantal energieleveranciers geselecteerd op basis van prijs en service. Je kunt één van ‘onze’ leveranciers kiezen, maar je kunt vanzelfsprekend ook contact opnemen met een andere leverancier. Vergelijk hier de leveranciers. Onze financiële assistenten helpen je graag met het maken van een goede keuze en een eventuele overstap. Prettig geregeld. 

2. Ontvangst energieovereenkomst

Nadat je een aanvraag hebt ingediend, ontvang je binnen enkele werkdagen per post en/of per mail de overeenkomst. Na ontvangst hiervan heb je veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Lees in die tijd de overeenkomst goed door en bekijk de leveringskosten, zodat je weet waarmee je akkoord gaat. Als je niet akkoord gaat, moet je de overeenkomst annuleren. Ga je wel akkoord, dan wordt de levering gestart door de nieuwe energieleverancier, vanaf de leverdatum die vermeld staat in de overeenkomst. Je hoeft niet bang te zijn dat je in het donker en in de kou komt te zitten, want de netbeheerder draagt zorg voor de daadwerkelijke levering.

3. Doorgeven meterstanden van stroom en gas

Voordat de levering begint, ontvang je van de nieuwe energieleverancier een meterstandenkaart of een email met het verzoek om de meterstanden door te geven. Geef deze direct door, want als je ze te laat of helemaal niet doorgeeft, schatten ze zelf de meterstanden. Dit pakt zeker niet altijd positief voor je uit. Noteer ook voor jezelf de meterstanden, zodat je hiervan een bewijs hebt.

4. Start energielevering

Je nieuwe energieleverancier start met de levering op de leverdatum die in de overeenkomst afgesproken was. Je ontvangt wat je moet betalen aan termijnbedrag.

5. Ontvangst energie eindnota

Van je vorige energieleverancier ontvang je de eindnota. Hierop staat hoeveel je al voor stroom en gas hebt betaald en hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als je meer hebt verbruikt dan betaald, moet je bijbetalen. Als je meer hebt betaald dan verbruikt, dan krijg je geld terug. Controleer wel goed of op de eindnota de juiste meterstanden staan genoteerd; de meterstanden die je hebt doorgegeven.


Open deze checklist in PDF hier zodat je deze kunt uitprinten of opslaan op de computer.

Meer interessante pagina's: Een energieleverancier kiezen die het beste bij u past - Welke kosten worden meegenomen in de vergelijking? - Meer dan een vergelijkingssite: Consumind - Energievergelijken vergelijken ingewikkeld? Welnee 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Checklist overstappen van energieleverancier van Mimagephotography/ Shutterstock.com