Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee

Een energienota kan een onoplosbare puzzel van termen en kosten lijken, met termen als Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten, vaste leveringskosten en variabele leveringskosten ― en de kosten die erbij horen. Hoe weet u of de nota wel klopt? Energieprijzen vergelijken kan daardoor nog moeilijker lijken. Terwijl het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn, Consumind helpt u hierbij.

U kunt zelf energieprijzen vergelijken

Gaat u zelf een vergelijking van energieprijzen maken? Dat kan een ontzettend bewerkelijke klus zijn, waar er snel fouten gemaakt kunnen worden. Als u via Consumind de energieprijzen vergelijkt hoeft u zich geen zorgen te maken dat er kosten vergeten zijn. De energiekosten bestaan uit de onderstaande onderdelen en worden in het vergelijk meegenomen:

Variabele leveringskosten bij de vergelijking van energieprijzen

De variabele leveringskosten worden door de energieleverancier bepaald, deze verkoopt namelijk de stroom en gas die ze bij de producent inkopen aan u door. Dit zijn de prijzen die u per kWh (kilowattuur) en per m3 (kubieke meter gas) betaalt. Deze kosten worden variabel genoemd, omdat de hoogte van de totale kosten afhankelijk zijn van de hoeveelheid stroom en gas dat u verbruikt. De variabele leveringskosten moeten niet verward worden met variabele energietarieven.

Vaste leveringskosten zijn ook belangrijk bij de vergelijking van energieprijzen

Vaste leveringskosten werden vroeger ook wel vastrecht genoemd. Sommige mensen denken dat de hoogtes van de vaste leveringskosten bij elke leverancier hetzelfde zijn, dat is niet juist. Energieleveranciers mogen zelf de hoogtes van de vaste leveringskosten bepalen. De hoogtes lopen hierdoor nogal uiteen, van 2 euro naar 14 euro per product per maand! Per product, want voor stroom betaalt u vaste leveringskosten en als u ook gas afneemt betaalt u daar ook vaste leveringskosten voor. Omdat dit de hoogte van uw energierekening kan beïnvloeden is het belangrijk om ook deze kosten goed te vergelijken.

Netbeheerkosten meenemen bij het vergelijken van energieprijzen

De netbeheerder in uw regio zorgt ervoor dat u stroom en gas ontvangt via een netwerk. Hoeveel u verbruikt wordt geregistreerd door de stroom- en gasmeter in uw woning. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de meter. Bij storing dient u dan ook de netbeheerder te bellen. De netbeheerder rekent kosten voor het vervoer van stroom en gas, gebruik van de meter en het onderhoud van de meter. Dit wordt bij u in rekening gebracht door de energieleverancier, welke het voor u afdraagt aan de netbeheerder. Met het vergelijken van energieprijzen is het belangrijk om deze kosten mee te nemen, want in het huidige termijnbedrag van uw leverancier zijn deze kosten ook berekend. Wie uw netbeheerder is wordt bepaald aan de regio waarin u woont. U kunt dus zelf niet kiezen voor een netbeheerder. De kosten van de netbeheerders verschillen onderling, wel wordt er door de toezichthouder van de energiemarkt hiervoor een maximale hoogte vastgesteld. De netbeheerders mogen dus niet meer vragen dan door de ACM is bepaald.

Overheidsheffingen worden meegenomen in de vergelijking van energieprijzen

Onder de term overheidsheffingen horen twee kostenonderdelen, namelijk energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Beide kosten worden bepaald door de overheid en bij u in rekening worden gebracht door de energieleverancier. In 1996 heeft de overheid energiebelasting ingevoerd, om te stimuleren dat men bewuster en zuiniger met energie omgaat. Energiebelasting betaalt u per verbruikte kWh en m3.

Opslag Duurzame Energie (ODE) is sinds januari 2013 als energieheffing ingevoerd, om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te kunnen financieren. Ook deze heffing betaalt u per gebruikte kWh en m3.

Omdat uw termijn- en jaar-bedrag ook inclusief deze kosten zijn worden deze ook meegenomen in de vergelijking van energieprijzen van Consumind.

Een energieprijzen vergelijking niet zonder vermindering energiebelasting

De overheid heft energiebelasting en Opslag Duurzame Energie over het aantal kWh en m3 dat u verbruikt. Omdat iedereen een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft om te kunnen leven geeft de overheid ook een bedrag terug. Dit wordt vermindering energiebelasting genoemd en wordt door de energieleverancier in mindering gebracht op uw stroomkosten. Ook hiermee is rekening gehouden met het bepalen van het termijnbedrag. De vermindering energiebelasting wordt dus ook meegenomen bij het vergelijken van energieprijzen.

Btw wordt ook meegerekend bij de vergelijking van energieprijzen

Het laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste onderdeel is de btw. Ook over de energiekosten wordt btw berekend door de energieleverancier, om voor u af te dragen aan de Belastingdienst. Btw betaalt u over alle kosten die hierboven genoemd zijn, dus ook over energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Om een goede vergelijking van energieprijzen te maken moet dit dus ook worden meegerekend.

Een vergelijking van energieprijzen doet u makkelijker via Consumind

Met zoveel kostenonderdelen om rekening mee te houden bij een vergelijk van energieprijzen begrijpen we dat het u begint te duizelen. Maak daarom gebruik van het vergelijk van energieprijzen van Consumind . U hoeft dan niet zelf alle websites van energieleveranciers af om de energieprijzen te vergelijken. Wij hebben meer dan dertig energieleveranciers voor u vergeleken, zodat u dit ingewikkelde werk niet hoeft te doen.

Benodigdheden om energieprijzen te vergelijken

Als u een vergelijking van energieprijzen wilt maken is het handig dat u het verbruik weet waarop uw huidige termijnbedrag is gebaseerd en hoe hoog uw termijnbedrag is. U kunt dit bij de meeste energieleveranciers terug vinden op uw persoonlijke digitale pagina van uw energieleverancier. Als u dit niet kunt vinden, raadpleeg dan uw energieleverancier. Dit verbruik vult u samen met uw persoonlijke informatie en huidige energieleverancier in. Vervolgens krijgt u de vergelijking van energieprijzen te zien op basis van het door u ingevoerde verbruik.

Waarom energieprijzen vergelijken
  • U heeft een hoge energienota ontvangen, of het gevoel dat u teveel betaalt.
  • U wilt weg bij uw huidige energieleverancier vanwege een geschil.
  • U gaat op uzelf wonen.
  • U gaat scheiden.
Energieprijzen vergelijken omdat u een hoge energienota heeft ontvangen

Een hoge energienota betalen is voor niemand een pretje. Het is dan ook één van de meest genoemde redenen om energieprijzen te gaan vergelijken. Door te vergelijken ziet u direct of het klopt dat u te duur uit bent bij uw huidige leverancier.

Geschil met energieleverancier

Een geschil met een energieleverancier kan een reden zijn dat u weg wilt bij de leverancier, of dat de leverancier het contract met u stopzet. Is het geschil vanwege een betalingsachterstand? Dan kan het zijn dat een nieuwe leverancier bij een overstap eerst een borg vraagt, voordat u als klant geaccepteerd wordt.

Een leverancier omdat u op uzelf gaat wonen

Een leuke en spannende tijd gaat u tegemoet, eindelijk een eigen woning. Vergeet dan niet dat u ook een energieleverancier nodig heeft. Maak eerst een energieprijzen vergelijk zodat u de keuze kunt maken voor een goede energieleverancier.

Een nieuwe leverancier vanwege een scheiding

In deze vervelende periode heeft u wel andere dingen aan uw hoofd. Toch is het belangrijk om voor uw nieuwe woning de energiezaken goed geregeld te hebben. Begin daarom eerst met energieprijzen te vergelijken, zodat u in ieder geval de levering van stroom en gas voor uw nieuwe woning goed geregeld heeft.

Kosten van het vergelijken van energieprijzen

Via Consumind kunt u energieprijzen vergelijken zonder dat het u geld kost. Via Consumind worden de energieprijzen van meer dan dertig energieleveranciers vergeleken. Deze leveranciers hebben samen meer dan negentig energiecontracten! U kunt per contractvorm, 1-, 2-,3- of 5-jarig, bekijken wat de kosten per maand zijn bij deze energieleveranciers.

Energieprijzen vergelijken en overstappen

Heeft u tijdens het vergelijk van energieprijzen gezien dat u bij een andere energieleverancier voordeliger uit bent? Consumind biedt ook kosteloos de overstapservice voor u aan. Voor de overstapservice hebben wij specifiek energieleveranciers gekozen die stabiele, scherpe producten aanbieden en daarnaast goede service bieden. Zo weet u dat u de juiste keuze maakt met de overstap. Uiteraard bent u ook vrij om de overstap zelf te regelen naar een leverancier waarvoor wij niet de overstapservice aanbieden.

Hoe werkt de overstapservice?

Als u na het vergelijk van energieprijzen besluit gebruik te maken van de overstapservice, dan helpen wij u geheel met de overstap. Heeft u nog een lopend contract? Dan kijken we samen met u naar de mogelijkheden. Uw huidige leverancier mag namelijk bij een voortijdige overstap een opzegvergoeding in rekening brengen. Bij consumentencontracten zijn de hoogtes van de opzegvergoeding wettelijk vastgesteld:

Duur afloop Maximaal betalen per product
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 jaar tot 2 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

Voor zakelijke contracten gelden andere regels: de opzegvergoedingen worden niet aan u terug betaald en de hoogtes zijn ook niet wettelijk vastgesteld. Houd hierbij rekening als u een zakelijk contract heeft.

De overstap wordt geregeld

Als u via ons overstapt van energieleverancier ontvangt u een contract van de nieuwe energieleverancier. Met ontvangst daarvan heeft u wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Als u tijdens de bedenktijd niets laat horen gaat de nieuwe leverancier ervan uit dat u de overstap wilt doorzetten. Uw huidige energieleverancier, van de woning waar u de overstap voor heeft aangevraagd, wordt voor u opgezegd.

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Vergelijken van energie: alle fabels op een rij - Voorbeeldnota Essent - Hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier? - Vergelijk energieaanbieders en begin met besparen

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energieprijzen vergelijken ingewikkeld van Conejota/Shutterstock.com