Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieprijzen vergelijken niet ingewikkeld

Energieprijzen vergelijken

Een energienota kan een ingewikkelde puzzel zijn. Termen als Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten, vaste- en variabele leveringskosten en de kosten die hierbij horen. Wat is het allemaal en hoe weet je nou of de nota wel klopt? Energieprijzen vergelijken kan daardoor nog moeilijker lijken, terwijl het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn. Consumind helpt je hier graag bij.

Je kunt zelf energieprijzen vergelijken

Ga je zelf een vergelijking van energieprijzen maken? Dat kan een ontzettend bewerkelijke klus zijn, waar er snel fouten gemaakt kunnen worden. Als je via Consumind de energieprijzen vergelijkt hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat er mogelijk kosten vergeten zijn. De energiekosten bestaan uit de onderstaande onderdelen en worden in onze vergelijking meegenomen:

Vergelijk tarieven

Variabele leveringskosten bij de vergelijking van energieprijzen

De variabele leveringskosten worden door de energieleverancier bepaald, deze verkoopt namelijk de stroom en gas die ze bij de producent inkopen aan jou door. Dit zijn de prijzen die je per kWh (kilowattuur) en per m3 (kubieke meter gas) betaalt. Deze kosten worden variabel genoemd, omdat de hoogte van de totale kosten afhankelijk zijn van de hoeveelheid stroom en gas dat je verbruikt. De variabele leveringskosten moeten niet verward worden met variabele energietarieven.

Vaste leveringskosten zijn ook belangrijk bij de vergelijking van energieprijzen

Vaste leveringskosten werden vroeger ook wel vastrecht genoemd. Sommige mensen denken dat de hoogtes van de vaste leveringskosten bij elke leverancier hetzelfde zijn, dat is niet juist. Energieleveranciers mogen zelf de hoogtes van de vaste leveringskosten bepalen. De hoogtes lopen hierdoor nogal uiteen, van 2 euro naar 14 euro per product per maand! Per product, want voor stroom betaalt je vaste leveringskosten maar als je ook gas afneemt betaal je daar uiteraard ook vaste leveringskosten voor. Omdat dit de hoogte van jouw energierekening kan beïnvloeden is het belangrijk om ook deze kosten goed te vergelijken.

Netbeheerkosten meenemen bij het vergelijken van energieprijzen

De netbeheerder in jouw regio zorgt ervoor dat je stroom en gas ontvangt via een netwerk. Hoeveel je verbruikt wordt geregistreerd door de stroom- en gasmeter in jouw woning. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de meter. Bij storing dien je dan ook de netbeheerder te bellen. De netbeheerder rekent kosten voor het vervoer van stroom en gas, gebruik van de meter en het onderhoud van de meter. Dit wordt bij jou in rekening gebracht door de energieleverancier, welke het vervolgens weer voor je afdraagt aan de netbeheerder. Met het vergelijken van energieprijzen is het belangrijk om deze kosten mee te nemen, want in het huidige termijnbedrag van jouw leverancier zijn deze kosten ook berekend. Wie jouw netbeheerder is wordt bepaald aan de regio waarin je woont. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een netbeheerder. De kosten van de netbeheerders verschillen onderling, wel wordt er door de toezichthouder van de energiemarkt hiervoor een maximale hoogte vastgesteld. De netbeheerders mogen dus niet meer vragen dan door de ACM is bepaald.

Overheidsheffingen worden meegenomen in de vergelijking van energieprijzen

Onder de term overheidsheffingen horen twee kostenonderdelen, namelijk energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Beide kosten worden bepaald door de overheid en bij jou in rekening worden gebracht door de energieleverancier. In 1996 heeft de overheid energiebelasting ingevoerd, om te stimuleren dat men bewuster en zuiniger met energie omgaat. Energiebelasting betaal je per verbruikte kWh en m3.

Opslag Duurzame Energie (ODE) is sinds januari 2013 als energieheffing ingevoerd, om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te kunnen financieren. Ook deze heffing betaal je per gebruikte kWh en m3.

Omdat jouw termijn- en jaarbedrag ook inclusief deze kosten zijn worden deze ook meegenomen in de vergelijking van energieprijzen van Consumind.

Een energieprijzen vergelijking niet zonder vermindering energiebelasting

De overheid heft energiebelasting en Opslag Duurzame Energie over het aantal kWh en m3 dat je verbruikt. Omdat iedereen een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft om te kunnen leven geeft de overheid ook een bedrag terug. Dit wordt verminderde energiebelasting genoemd en wordt dus door de energieleverancier in mindering gebracht op jouw stroomkosten. Ook hiermee is rekening gehouden met het bepalen van het termijnbedrag. De vermindering energiebelasting wordt dus ook meegenomen bij het vergelijken van energieprijzen.

Btw wordt ook meegerekend bij de vergelijking van energieprijzen

Het laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste onderdeel is de btw. Ook over de energiekosten wordt btw berekend door de energieleverancier, om voor jou af te dragen aan de Belastingdienst. Btw betaal je over alle kosten die hierboven genoemd zijn, dus ook over energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Om een goede vergelijking van energieprijzen te maken moet dit dus ook worden meegerekend.

Een vergelijking van energieprijzen doe je makkelijker via Consumind

Met zoveel kostenonderdelen om rekening mee te houden bij een vergelijking van de energieprijzen begrijpen we dat het je begint te duizelen. Maak daarom gebruik van het vergelijk van energieprijzen van Consumind. Je hoeft dan niet zelf alle websites af om de energieprijzen te vergelijken. Wij hebben meer dan dertig energieleveranciers voor je vergeleken, zodat je dit ingewikkelde werk niet zelf hoeft te doen.

Benodigdheden om energieprijzen te vergelijken

Als je een vergelijking van energieprijzen wilt maken is het handig dat je het verbruik weet waarop jouw huidige termijnbedrag is gebaseerd en hoe hoog jouw termijnbedrag is. Je kunt dit bij de meeste energieleveranciers terug vinden op de persoonlijke digitale pagina van jouw energieleverancier. Als je dit niet kunt vinden, raadpleeg dan jouw energieleverancier. Dit verbruik vul je samen met jouw persoonlijke informatie en huidige energieleverancier in. Vervolgens krijg je de vergelijking van de energieprijzen te zien op basis van het door jou ingevoerde verbruik.

Waarom energieprijzen vergelijken
  • Je hebt een hoge energienota ontvangen, of het gevoel dat je teveel betaalt.
  • Je wilt weg bij jouw huidige energieleverancier vanwege een geschil.
  • Je gaat op uzelf wonen.
  • Je gaat scheiden.
Energieprijzen vergelijken omdat je een hoge energienota hebt ontvangen

Een hoge energienota betalen is voor niemand een pretje. Het is dan ook één van de meest genoemde redenen om energieprijzen te gaan vergelijken. Door te vergelijken zie je direct of het klopt dat je te duur uit bent bij jouw huidige leverancier.

Geschil met energieleverancier

Een geschil met een energieleverancier kan een reden zijn dat je weg wilt bij de leverancier, of dat de leverancier het contract met jou stopzet. Is het geschil vanwege een betalingsachterstand? Dan kan het zijn dat een nieuwe leverancier bij een overstap eerst een borg vraagt, voordat je als klant geaccepteerd wordt.

Een leverancier omdat je op jezelf gaat wonen

Een leuke en spannende tijd ga je tegemoet, eindelijk een eigen woning. Vergeet dan niet dat je ook een energieleverancier nodig hebt. Maak eerst een vergelijking van de energieprijzen zodat je de keuze kunt maken voor een goede energieleverancier.

Een nieuwe leverancier vanwege een scheiding

In deze vervelende periode heb je genoeg andere dingen aan je hoofd. Toch is het belangrijk om voor je nieuwe woning de energiezaken goed geregeld te hebben. Begin daarom eerst met energieprijzen te vergelijken, zodat je in ieder geval de levering van stroom en gas voor de nieuwe woning goed geregeld hebt.

Kosten van het vergelijken van energieprijzen

Via Consumind kun je energieprijzen vergelijken zonder dat het je geld kost. Via Consumind worden de energieprijzen van meer dan dertig energieleveranciers vergeleken. Deze leveranciers hebben samen meer dan negentig energiecontracten! Je kunt per contractvorm, 1-, 2-,3- of 5-jarig, bekijken wat de kosten per maand zijn bij deze energieleveranciers.

Energieprijzen vergelijken en overstappen

Heb je tijdens de vergelijking van van de energieprijzen gezien dat je bij een andere energieleverancier voordeliger uit bent? Consumind biedt ook kosteloos de overstapservice voor je aan. Voor de overstapservice hebben wij specifiek energieleveranciers gekozen die stabiele, scherpe producten aanbieden en daarnaast goede service bieden. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt met de overstap. Uiteraard ben je ook vrij om de overstap zelf te regelen wanneer je wil overstappen naar een leverancier waarvoor wij geen overstapservice aanbieden.

Hoe werkt de overstapservice?

Als je na het vergelijken van de energieprijzen besluit gebruik te maken van de overstapservice, dan helpen wij je geheel met de overstap. Heb je een nog lopend contract? Dan kijken we samen met jou naar de mogelijkheden. Je huidige leverancier mag namelijk bij een voortijdige overstap een opzegvergoeding in rekening brengen. Bij consumentencontracten zijn de hoogtes van de opzegvergoeding wettelijk vastgesteld:

Duur afloop Maximaal betalen per product
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 jaar tot 2 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

Voor zakelijke contracten gelden andere regels: de opzegvergoedingen worden niet aan je terug betaald en de hoogtes zijn ook niet wettelijk vastgesteld. Houd hierbij rekening als je een zakelijk contract hebt.

De overstap wordt geregeld

Als je via ons overstapt van energieleverancier, dan ontvang je een contract van de nieuwe energieleverancier. Na ontvangst van het contract heb je wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Als je tijdens de bedenktijd niets laat horen dan gaat de nieuwe leverancier ervan uit dat je de overstap wilt doorzetten. Jouw huidige energieleverancier, van de woning waar je de overstap voor hebt aangevraagd, wordt dan voor je opgezegd.

Vergelijk tarieven

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Vergelijken van energie: alle fabels op een rij - Voorbeeldnota Essent - Hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier? - Vergelijk energieaanbieders en begin met besparen

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energieprijzen vergelijken ingewikkeld van Conejota/Shutterstock.com