Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe werkt het terugleveren van stroom door middel van zonnepanelen?

Heeft u zonnepanelen of overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Hieronder kunt u lezen hoe het terugleveren voor kleinverbruikers in zijn werk gaat en waaraan u moet denken als u de zonnepanelen heeft aangeschaft.

Salderen

Wanneer u zelf energie opwekt dan kunt u dit direct zelf weer gebruiken in- en rondom huis. De elektriciteit die u niet meteen gebruikt, levert u via uw aansluiting aan het openbare net. Dit wordt teruglevering genoemd. Als u op een gegeven moment meer elektriciteit gebruikt dan dat u kunt opwekken, dan gebruikt u elektriciteit uit het openbare net. De door u teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt dan op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit wordt salderen genoemd. U betaalt dan dus alleen uw netto jaarverbruik.  Door te salderen kunt u dus besparen op het variabele deel van uw energienota.  Daarnaast bestaat de energierekening uit vaste kosten, namelijk vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Hierop kunt u niet besparen door zelf energie op te wekken.

Blijkt het dat u meer elektriciteit terug heeft geleverd dan dat u heeft verbruikt (overschot aan teruglevering) dan ontvangt u voor de extra teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding van de energieleverancier.

De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) houdt in de gaten of de energieleveranciers u een redelijke terugleveringvergoeding geven.

Hoe levert u elektriciteit terug?

Uw nieuwe zonnepanelen moeten aangesloten worden op het net. Dit doet u door een teruglevermeter te vragen bij uw netbeheerder. Als de teruglevermeter bij de netbeheerder staat geregistreerd, kan de teruglevering worden gefactureerd. Dit moet u melden bij uw leverancier. Bekijk hoe u uw installatie registreert.

Hoe het terugleveren werkt, hangt af van het type meter dat u heeft:

  • Analoge meter
    U hebt een analoge meter met een draaischijf. De draaischijf loopt terug als u zelf levert, de levering wordt dus meteen verrekend met uw verbruik. De leverancier maakt de jaarnota of de eindnota op aan de hand van de meterstanden. Levert u meer dan dat u verbruikt, dan moet u een digitale (slimme) meter laten plaatsen door de netbeheerder.
     
  • Digitale meter
     De digitale meter registreert hoeveel stroom u verbruikt en houdt bij hoeveel stroom u teruglevert. Deze teruggeleverde hoeveelheid kWh wordt in mindering gebracht op uw verbruik.