Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie vergelijken

Vergelijk nu uw energie en bespaar tot € 350,-

Hoe werkt energie vergelijken?

Energie vergelijken, de één vindt het leuk om dit uit te puzzelen en de ander ziet enorm op tegen deze klus. Het grootste deel van de Nederlanders behoort tot de laatste groep. Daarom hebben wij een gemakkelijk energie vergelijk voor je gemaakt. Je kunt via de energie vergelijker snel zien wat je zou betalen bij de diverse energieleveranciers. En wil je overstappen? Dan helpen we je daarbij (klik hier). Zo kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten. 

 

1
Inschrijven
2
Vergelijken
3
Besparen

Waar moet je op letten bij energie vergelijken?

Wanneer je start met energie vergelijken, is het belangrijk dat het eerst duidelijk wordt waar de energierekening uit bestaat. Hiermee wordt een energievergelijking maken een stuk gemakkelijker. Bij het maken van een vergelijking (klik hier) moet je letten op meerdere kostencomponenten:

 1. Variabele leveringskosten
 2. Regiotoeslag gas
 3. Energiebelasting
 4. Opslag Duurzame Energie
 5. Vaste leveringskosten
 6. Netbeheerkosten
 7. Vermindering energiebelasting
 8. BTW

Wanneer je een energie vergelijk maakt worden deze componenten altijd in de berekening weergegeven. Vroeger was die niet zo en gebeurde het wel eens dat leveranciers deze componenten niet toonden op hun website. Een oneerlijke weergave, vindt ook de ACM, de toezichthouder op onder andere de energiemarkt. Daarom moeten energieleveranciers en vergelijkingssites alle componenten weergeven sinds 2018. Daarnaast moet een vergelijker, maar ook energieleveranciers, dezelfde energietermen gebruiken op de nota en voor het energievergelijk.

Variabele leveringskosten en vaste leveringskosten

Tijdens een energievergelijk zal het je waarschijnlijk opvallen dat je op twee verschillende componenten kan besparen. Namelijk de variabele leveringskosten: dit zijn de kosten per verbruikte kWh stroom en m3 Gas. Daarnaast gelden ook nog eens de vaste leveringskosten. Deze kosten worden ook wel het vastrecht genoemd. De energieleverancier mag de hoogte van dit bedrag zelf bepalen en dekken voornamelijk de administratiekosten en overige werkzaamheden die de leverancier van je overneemt. Besparen op je energiekosten doe je dan ook door energieprijzen vergelijken in combinatie met een laag vastrecht.

Verbruik belangrijk bij energie vergelijken

Bij een energievergelijk is het belangrijk om van te voren uit te zoeken wat je energieverbruik is. Zo krijg je op basis van jouw persoonlijke verbruik te zien wat de maandkosten zijn bij de verschillende energieleveranciers. Wanneer je dit gegeven invult in de energievergelijker, krijg je een zo nauwkeurig mogelijke berekening en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

De keuzemogelijkheden bij een energie vergelijk

Ga je energie vergelijken? Dan kom je naast de verschillende kostencomponenten ook meerdere keuzemogelijkheden tegen. Naast de keuze voor energieleverancier, kun je namelijk zelf kiezen voor grijze of groene stroom, een vast of variabel energie contract en de looptijd van het contract. Klik hier.

Soort tarief: vast of variabel

Tijdens het energie vergelijken  heb je de keuze tussen een vast of variabel contract. Bij een vast contract staan de variabele kosten en de vaste leveringskosten tijdens de gehele looptijd van het contract vast. De leverancier mag deze kosten tijdens de looptijd van het contract niet wijzigen. Wat wel kan wijzigen zijn de onderdelen btw, netbeheerkosten, vermindering energiebelasting, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Dit zijn namelijk onderdelen die door de overheid en netbeheerder worden bepaald, hierop heeft de leverancier geen invloed maar incasseert dit en draagt dit voor u af aan de Belastingdienst en netbeheerder. Bij een contract met variabel tarief mag de energieleverancier de variabele kosten en vaste leveringskosten tweemaal per jaar wijzigen. Dit wordt over het algemeen op 1 januari en 1 juli gedaan. Dit betekent dat het tarief per kWh en per m3 ieder half jaar omhoog of omlaag kan worden gezet door de leverancier. Omdat dit veel onzekerheid geeft kiezen niet veel mensen bewust voor een variabel tarief.

Keuze voor looptijd energiecontract

Bij energie vergelijken kom je ook op de keuze tussen looptijden van energiecontracten. Zo bestaan er de volgende contracten: 

 • 1-jarige energiecontracten
 • 2-jarige energiecontracten
 • 3-jarige energiecontracten
 • 5-jarige energiecontracten

Door je verbruik in te voeren in ons energie vergelijk krijg je de kosten bij een 1-, 2-, 3- en 5- jarig contract te zien. Ook kun je de kosten zien bij een variabel tarief en maak je makkelijk de keuze voor een nieuw contract. Een populaire looptijd onder onze klanten is een 2- jarig energiecontract.

Groene of grijze stroom

Tijdens het energie vergelijken kom je de termen groene of grijze stroom tegen. Groene stroom is stroom dat uit een onuitputtelijke energiebron wordt opgewekt, waarbij er weinig tot geen sprake is van een schadelijk effect voor het klimaat. Denk hierbij aan stroom dat is opgewekt uit waterkracht, zonne-energie, wind en biomassa. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, steenkool en kernenergie. De daadwerkelijke stroom die je gebruikt in huis is een mix van groene en grijze stroom. Hoe meer mensen groene stroom afnemen, hoe meer groene stroom er daadwerkelijk wordt geleverd in je woning.

Sommige leveranciers vragen voor groene stroom een extra bedrag, in de vorm van een hogere prijs per kWh of een vast bedrag per maand. Maar er zijn ook leveranciers die niet de mogelijkheid bieden om te kiezen voor groene of grijze stroom.

Vergelijk energie niet alleen op prijs maar ook op service en voorwaarden

Besparen op je energie doe je voornamelijk door energieprijzen vergelijken (klik hier). Hier behaal je het meeste voordeel mee. Toch is de kwaliteit van de dienstverlening van de leverancier en de voorwaarden van een contract ook zeer belangrijk.

Voorwaarden

Wanneer je gebruikt maakt van de energievergelijker, weet je zeker dat je een contract hebt met de juiste voorwaarden. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van je energiecontract. Lees daarom ook altijd de voorwaarden goed door, voordat je een nieuw contract afsluit. Bij Consumind selecteren wij alleen contracten met de juiste en voordelige voorwaarden, zodat jij dit niet meer hoeft uit te zoeken. Aandachtspunten waar op gelet word bij contractvoorwaarden zijn:

 • De looptijd
 • Het opzegtermijn
 • Regels over tussentijdse prijswijzigingen naar aanleiding van verhogingen van de energiebelasting
 • Regels over tussentijdse stijgingen van de leveringsprijs.

Service

Vergelijk energie daarnaast ook op de service van de dienstverlening. Veel goedkope energieleveranciers zijn alleen online actief en hebben geen fysieke klantenservice meer waar je naar toe kan bellen. Dit betekent dat je bij eventuele problemen met de leverancier, geen telefonisch contact kunt hebben en alleen kan communiceren per mail of social media. De service verschilt dus per energieleverancier, terwijl dit één van de belangrijkste punten is. Consumind neemt de kwaliteit van de service mee in de vergelijking van energieleveranciers. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste energieleverancier kiest en welke service je kunt verwachten.

Wanneer kun je het beste een energievergelijking maken?

Als je wilt besparen op je maandelijkse vaste lasten, dan kun je starten met een energie vergelijk via de energievergelijker. Nu kan het zo zijn dat je nog een lopend contract of een zakelijk contract hebt, of misschien is je contract wel al afgelopen. Voor deze drie situaties gelden andere regels voor energievergelijken.

Contract is afgelopen

Wanneer je contract al is afgelopen, dan kun je direct energievergelijken en overstappen. Je zit dan in een variabel contract en kunt deze opzeggen wanneer je maar wil.

Een energie overstap terwijl je contract nog loopt

Als je nog een lopend energiecontract hebt, kun je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van een energievergelijker. Je moet er wel rekening mee houden dat mocht je overstappen, je een opzegvergoeding kan ontvangen van je huidige energieleverancier. De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de resterende looptijd van het contract.

 • Bij een contract dat nog langer dan 2,5 jaar loopt: € 125,- per product
 • Bij een contract dat nog 2 tot 2,5 jaar loopt: € 100,- per product
 • Bij een contract dat nog 1,5 tot 2 jaar loopt: € 75,- per product
 • Bij een contract dat korter dan 1,5 jaar loopt: € 50,- per product

Een energie overstap tijdens een lopend zakelijk contract

Heb je een zakelijk energiecontract? Dan gelden er andere regels bij energievergelijken en overstappen. Bij een zakelijk energiecontract zijn de boetes niet wettelijk vastgesteld en ontzettend hoog uitvallen. Vaak moet je het geschatte resterende verbruik terugbetalen. Consumenten met een zakelijk contract vergelijken energie daarom pas zodra hun contract is afgelopen. Je kunt echter wel een vergelijking maken met een zakelijk contract, maar niet via de energie vergelijker. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 030 – 7009 727.

Vergelijke energie met stadsverwarming

Een deel van de Nederlanders heeft stadsverwarming – ook wel blokverwarming genoemd- in plaats van gas. Dit betekent dat ze warmte geleverd krijgen door middel van restwarmte van de industrie. De leverancier die voor de stadsverwarming zorgt wordt vastgesteld door de gemeente. Dit betekent dat er niet kan worden gekozen voor een leverancier voor stadsverwarming. Energie vergelijken en overstappen van energieleverancier kan dan wel, maar alleen voor stroom. Wil je een energie vergelijk maken zonder gasaansluiting? Vul dan bij gasverbruik 0 m3 in.

Kost energie vergelijken iets?

Na het invullen van je gegevens bent je automatisch kosteloos klant van Consumind en zie je direct aan de hand van de door jouw ingevoerde gegevens het energie vergelijk. Zo kan je kijken of je op het moment nog een goed contract hebt of dat je beter kunt overstappen van leverancier. Daarnaast wordt je door ons op de hoogte gehouden via de nieuwsbrief over de energietarieven, maar ook met ander interessant nieuws op het gebied van energie, telefonie en andere vaste lasten. Het energievergelijken kost dus niets.

Meer interessante pagina's: Energietarieven vastzetten of niet - Dé goedkoopste energiemaatschappij - Acties energiemaatschappijen wassen neus

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar een Consumind homepage

Afbeelding: eenvoudig energie vergelijken via Consumind van HandmadePicture/Shutterstock.com

Laatste Nieuws

Geplaatst op

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren ben je verplicht over een geldig energielabel te beschikken. Het energielabel geeft aan hoeveel e...

Geplaatst op

Een tijdje geleden schreven we al dat er steeds meer aandacht is voor slimme apparaten. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van ...

Geplaatst op

De donkere dagen staan voor de deur. Dat betekent kou, regen en weinig licht. We verbruiken meer energie doordat we onze huizen verwarmen en l...