Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer consumenten stappen over van energieleverancier

Sinds 2004 is de energiemarkt vrij gegeven. Dit betekent dat er sindsdien door consumenten en bedrijven zelf gekozen kan worden bij welke energieleverancier men klant is. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), toezichthouder op onder andere de energiemarkt, blijkt dat vanaf 2004 tot en met de eerste helft van 2015 51% van alle consumenten minimaal één keer is overgestapt van energieleverancier, 14% van alle consumenten geeft aan de intentie te hebben om binnen twee jaar te gaan overstappen.

Hoe u de keuze kreeg voor een energieleverancier

Voordat u de keuze uit energieleveranciers had, werd aan de hand van de regio waarin u woonde bepaald wie uw leverancier was. Er waren een aantal gemeenschappelijke energiebedrijven, die na verloop van tijd werden samengevoegd tot drie grote energieleveranciers die ieder een eigen regio bedienden: Eneco, Essent en Nuon. Omdat men vond dat het niet eerlijk was dat er geen keuze was is de energiemarkt volledig geliberaliseerd. Dit ging in stapjes: in het begin kon u nog niet overstappen maar wel bepalen of u groene of grijze stroom wilde afnemen, vervolgens kon u wel zelf een energieleverancier kiezen. In 2011 zijn de netbeheerders losgekoppeld van de energieleveranciers. De netbeheerders zijn de partijen die daadwerkelijk gas en stroom leveren aan u, de energieleverancier zorgt voor de inkoop en de administratie. De netbeheerders zijn echter nog steeds regio gebonden, u kunt dus niet kiezen wie uw netbeheerder is.

Stadsverwarming

In Nederland is er ook een deel van de woningen die geen gas ontvangen, maar in plaats daarvan gebruik maken van stadsverwarming/ blokverwarming. De leverancier die stadsverwarming verzorgt is vastgesteld door de gemeente. Indien u dus stadsverwarming heeft kunt u alleen overstappen van energieleverancier voor stroom. De leverancier voor stadsverwarming blijft hetzelfde.

Tevreden over de overstap van energieleverancier

In de periode juli 2014 tot de periode 1 juli 2015 is 14,1% van de consumenten overgestapt van energieleverancier, waarvan 89% tevreden tot zeer tevreden is over de overstap. Ook via Consumind is het mogelijk om over te stappen van energieleverancier. Om voor uzelf de keuze te maken om wel of niet over te stappen moet u uiteraard eerst weten of een overstap u voordeel biedt, op gebied van prijs en service. Daarom kunt u via ons energieleveranciers vergelijken.

Energieleverancier vergelijken met andere energieleveranciers

U kunt uw eigen energieleverancier vergelijken met meer dan dertig energieleveranciers om te kijken of u een financieel voordeel kunt behalen met een overstap. Een energievergelijking kan, als u dit zelf maakt, een ingewikkelde en een tijdrovende klus zijn. U moet immers alle sites van de leveranciers af om de actuele tarieven te bekijken. Consumind doet dit kosteloos voor u. Vergelijken kunt u in enkele simpele stappen doen: voer uw verbruik gegevens, huidige leverancier in en noteer uw persoonlijke gegevens. Er wordt aan de hand van uw verbruik voor u inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn bij andere energieleveranciers. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.

Eigen energieleverancier bovenaan in de vergelijking

Het komt wel eens voor dat uw huidige energieleverancier met de actuele tarieven bovenaan in de lijst staat als voordeligste leverancier. Dit hoeft echter niet te betekenen dat u op dat moment dan ook het voordeligst uit bent. Het zijn immers de actuele tarieven voor nieuwe klanten die in de vergelijking staan vermeld. Omdat u al klant bent en een contract heeft lopen bij de leverancier heeft u andere tarieven. Een overstap kan dan dus nog steeds in uw voordeel zijn.

Slaaptarieven bij energieleverancier

Bent u langere tijd klant bij een leverancier, zonder dat u actie heeft ondernomen om weer een nieuw contract bij uw leverancier af te sluiten? Dan rekent uw leverancier hoge tarieven, ook wel slaperstarieven genoemd. Uit hetzelfde onderzoek van ACM blijkt dat klanten die nooit overgestapt zijn meer dan €400 teveel betalen, deze klanten kunnen dus veel voordeel behalen door over te stappen van energieleverancier. Heeft u angst om over te stappen van energieleverancier? Dan helpen wij u graag van deze angst af. Overstappen is namelijk puur een administratieve handeling. U hoeft niet bang te zijn dat u zonder stroom of gas komt te zitten, dit blijft de netbeheerder voor u verzorgen. Wat u merkt is dat u minder gaat betalen voor stroom en gas, waardoor u meer geld overhoudt om iets leuks van te doen.

Overstappen van energieleverancier

Via Consumind kunt u naast meer dan dertig energieleveranciers vergelijken, ook overstappen van energieleverancier. De overstapservice bieden wij aan voor speciaal geselecteerde leveranciers. Deze leveranciers zijn gekozen omdat ze scherpe tarieven aanbieden, stabiele partijen zijn en goede service aanbieden. Dit zijn punten die wij belangrijk vinden voor onze klanten. Als u besluit via Consumind over te stappen dan helpen wij u geheel met de overstap. Samen met u kijken we welk contract bij welke energieleverancier voor u verstandig is, en als u nog een lopend consumentencontract heeft dat de opzegvergoeding aan u wordt terug betaald. Zo bent u verzekerd van een goede keuze en behoort u tot het grote deel tevreden overstappers.

Hoe verloopt een overstap van energieleverancier?

De overstap van energieleverancier verloopt in de volgende stappen:

 1. Ontvangst contract 
  Als u telefonisch of online een contract van een nieuwe energieleverancier aanvraagt dan ontvangt u van de leverancier een contract per post of per mail. U heeft na ontvangst van het contract wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Als u tijdens de bedenktijd niets laat horen aan de nieuwe energieleverancier dan wordt er vanuit gegaan dat u akkoord bent met het contract.
 2. Ingang nieuw contract en opzeggen leverancier 
  In het contract vermeldt de nieuwe energieleverancier wat de geplande startdatum is van de levering. Voor deze datum zegt de nieuwe leverancier de oude leverancier, op het adres waarop u het contract heeft aangevraagd, voor u op.
 3. Doorgeven meterstanden 
  Rondom de geplande startdatum zal uw nieuwe energieleverancier de meterstanden aan u opvragen. Nadat u deze heeft doorgegeven stuurt de nieuwe leverancier deze door aan de voorgaande leverancier van uw adres, zodat deze de eindnota kan opmaken. Geef de meterstanden door zodra de leverancier hierom vraagt, zodat de leverancier niet uw standen hoeft te schatten. Met een schatting zou uw eindnota namelijk nadelig voor u kunnen uitkomen.
 4. Ontvangst eindnota 
  Aan de hand van de ontvangen meterstanden maakt de oude energieleverancier de eindnota voor u op. Hierop staat vermeld hoeveel u reeds heeft betaald aan termijnbedragen en hoeveel stroom en/of gas u daadwerkelijk heeft verbruikt. Het verschil wordt met u verrekend. Heeft u meer betaald dan verbruikt? Dan ontvangt u het resterende bedrag van de leverancier, u moet bijbetalen als de daadwerkelijke kosten hoger zijn dan dat u heeft betaald. Staat er een opzegvergoeding op uw rekening genoteerd en bent u via Consumind overgestapt met de regeling dat de nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding terug betaalt? Dan kunt u een kopie of scan indienen bij de nieuwe leverancier, zodat ze dit met u kunnen verrekenen.

Groene stroom afnemen bij een energieleverancier

De meeste leveranciers bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Sommige leveranciers vragen hiervoor een vast bedrag extra per maand, rekenen een hoger bedrag per afgenomen kWh of rekenen dezelfde prijs voor groene- als voor grijze-stroom. Groene stroom wordt op een andere wijze opgewekt dan grijze stroom, op een milieubewustere manier, bijvoorbeeld door middel van windmolens. Door het energienetwerk wordt een mix van grijze- en groene- stroom naar uw woning vervoerd. Hoe meer mensen er kiezen voor groene stroom, des te groter het aandeel groene stroom is in de mix dat bij u thuis geleverd wordt. Uit het onderzoek van ACM blijkt dat in 2015 bijna zes op de tien huishoudens een groen stroom contract afnemen. Dit aantal is ten opzichte van 2014 6% lager.

Keuze voor contractduur bij energieleverancier

Bij een overstap kunt u kiezen voor een contractduur: de meeste leveranciers bieden een 1- en 3- jarig contract aan, een aantal een 2- of 5- jarig contract. Daarnaast zijn alle leveranciers verplicht om een modelcontract aan te bieden. Het modelcontract is een contract met variabele tarieven en een onbepaalde looptijd. Dit zijn over het algemeen duurdere contracten. Tussen juli 2014 en juli 2015 heeft 27% van de consumenten gekozen voor een contract dat langer een jaar loopt. Als energietarieven laag zijn is het een goed moment om de tarieven voor langere periode vast te zetten, zo bent u verzekerd van vaste energietarieven en gaat u niet mee met eventuele prijsstijgingen.

De energieleverancier bepaalt de hoogte van de leveringstarieven. De overige onderdelen die u terug vindt op de energierekening, zoals overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting worden bepaald door de overheid. Onder overheidsheffingen vallen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw bepaald. De btw is op dit moment 21% over de energiekosten, dit wordt ook over de overheidsheffingen berekend. Omdat iedereen een bepaalde hoeveelheid stroom moet kunnen afnemen om te leven krijgt u ook een bedrag van de overheid terug, dit wordt vermindering energiebelasting genoemd. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder die in uw regio voor de levering van gas en stroom zorgt. Met een overstap zorgt u ervoor dat de tarieven die de leverancier bepaalt lager worden, aan de overige kosten kunt u helaas niets wijzigen.

Overheidsheffingen, netbeheerkosten, btw en vermindering energiebelasting

De energieleverancier bepaalt de hoogte van de leveringstarieven. De overige onderdelen die u terug vindt op de energierekening, zoals overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting, worden bepaald door de overheid. Onder overheidsheffingen vallen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw bepaald. De btw is op dit moment 21% over de energiekosten, dit wordt ook over de overheidsheffingen berekend. Omdat iedereen een bepaalde hoeveelheid stroom moet kunnen afnemen om te leven krijgt u ook een bedrag van de overheid terug, dit wordt vermindering energiebelasting genoemd. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder die in uw regio voor de levering van gas en stroom zorgt. Met een overstap zorgt u ervoor dat de tarieven die de leverancier bepaalt lager worden, aan de overige kosten kunt u helaas niets wijzigen.

Meer interessante pagina's: Energieleveranciers vergelijken en besparen - Dé goedkoopste energieaabieder - Voorbeeldnota van Eneco - Acties energiemaatschappijen bij overstap zijn wassen neus - Energietarieven: vastzetten of niet?


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: meer consumenten stappen over van energieleverancier van Syda Productions/ Shutterstock.com