Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netbeheerder voor energie

Netbeheerder voor energie

Een netbeheerder is een onafhankelijk nutsbedrijf dat het transportnetwerk voor energie beheert. Netbeheerders zijn ontstaan nadat in Europa de handel in elektriciteit en gas is vrijgegeven. Voorheen was bijvoorbeeld energieleverancier Eneco ook netbeheerder, maar sinds 2011 is het netbeheer losgekoppeld van de productie en verkoop van energie. Dit is onder andere gesplitst om minder kans op stroomuitval te hebben. Als je nu overstapt, blijf je namelijk bij je netbeheerder (tenzij je verhuist naar een andere regio) en die regelt dat je stroom en gas krijgt. De leverancier regelt het financiële en administratieve gedeelte. Hiermee is overstappen dus slechts een administratieve kwestie geworden; je loopt niet het risico op stroomuitval.

Wat doet een netbeheerder voor het energienetwerk?

De netbeheerder zorgt ervoor dat je daadwerkelijk stroom en gas ontvangt, door het netwerk voor energie aan te leggen en te beheren. Daarnaast plaatst en onderhoudt de netbeheerder de stroom- en gasmeter. Naast netbeheerkosten, voorheen ook wel netwerkkosten genoemd, draag je meterhuur af aan de netbeheerder. Sinds 1 augustus 2013 zijn alle leveranciers verplicht om de netbeheerkosten op één nota te zetten. Je ontvangt dus niet meer apart van de netbeheerder een nota.

Wie je netbeheerder is, hangt af van de regio waarin je woont. Je kunt dan ook niet zelf kiezen voor een netbeheerder. Het kan voorkomen dat je voor stroom een andere netbeheerder hebt dan voor gas. Er zijn namelijk netbeheerders die alleen het netwerk beheren voor gas en niet voor stroom en omgekeerd. Kijk hier om te zien wie de netbeheerder is in jouw regio.  

Netbeheerders in Nederland en de kosten per jaar

Wil je weten waaruit de netbeheerkosten bestaan? Klik dan hier.

Coteq € 399,87        Rendo Netbeheer € 393,37
Enduris € 410,84   Stedin € 395,61
Enexis € 400,88   Westland Infra Netbeheer € 411,27
Liander € 443,59    

Dit overzicht is gebaseerd op de volgende uitgansgpunten:
- Jaarlijkse kosten welke gelden per 1 januari 2019
- Kosten van een elektriciteitaansluiting t/m 3 x 25 ampère
- Kosten van een gasaansluiting van een G4/G6 aansluiting met een capaciteit van 500 m3 tot 4.000 m3
Bron: de tarieven zijn te vinden op de website van de netbeheerders

Verhuizing opgeven aan netbeheerder

Als je gaat verhuizen, dien je dit tijdig aan te geven bij je nieuwe netbeheerder. In onze handige checklist verhuizen lees je wat je nog meer moet doen om de verhuizing soepel te laten verlopen. Op het gebied van energie dan.

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen? - Alle energiefabels op een rij

Ga terug naar de energie homepage 
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Netbeheerder voor energie van Dmitry Kalinovsky/ Shutterstock.com