Vast of variabel energiecontract

Vergelijk nu uw energie en bespaar tot € 350,-

Energietarieven: vastzetten of niet?

De vraag of het verstandig is om de energietarieven vast te zetten of niet, horen wij regelmatig. Omdat het een persoonlijke keuze is hebben wij voor je op een rij gezet wat een vast of variabel tarief precies inhoudt, wat de voor- en nadelen van een vast of variabel tarief voor energie zijn en wat er precies vast staat bij een vast contract. Zo kun je voor jezelf een weloverwogen keuze maken.

Vergelijk tarieven

Let op! Een vast contract verlengen of afsluiten is door de huidige energiecrisis niet mogelijk.

Bekijk je mogelijkheden in onze vergelijker of neem contact met ons op

1
Inschrijven
2
Vergelijken
3
Besparen

Wat is het verschil tussen een vast of variabel tarief voor energie?

Een vast of variabel energietarief lijkt een klein verschil, maar het kan wel een grote impact hebben op je energierekening. Bij een vast tarief wijzigen, gedurende de looptijd van het contract, de leveringstarieven niet. Dit biedt een bepaalde zekerheid, iets dat veel mensen erg prettig vinden.

Bij een variabel tarief staan de leveringstarieven niet vast. Dit betekent dat de energieleverancier tijdens de looptijd de energietarieven kan wijzigen. Bij het variabele tarief kan het tarief dus stijgen, maar ook dalen. Bij een stijging van de energietarieven is dit nadelig voor je portemonnee, als de energieprijzen echter dalen kan dit voordelig voor je uitwerken. Daarnaast kunnen de energieprijzen voor een vast of variabel contract, op het moment dat je een keuze maakt, erg van elkaar verschillen. Wat we wel vaak zien in de energievergelijking is dat vaste energietarieven voordeliger zijn dan de actuele variabele tarieven. Klik hierEen goede reden om energie vast te zetten.

Wat zijn de voor- en nadelen van vaste en variabel energietarief

Voordat je de keuze maakt om de energieprijzen vast of variabel te laten zetten is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen van beide keuzes zijn.

Voor- en nadelen van vaste energietarieven

De voordelen van energie vast te zetten:

  • Je hebt zekerheid over het leveringstarief gedurende de looptijd van je contract.
  • Als de tarieven in de energiemarkt stijgen blijven de leveringskosten ongewijzigd.

Het nadeel van energie vast te zetten:

  • Als de energieprijzen dalen profiteer je daar niet van, omdat de leveringstarieven vast staan.

Wat zijn de voor- en nadelen van variabele energietarieven?

Het voordeel van variabele energietarieven:

  • Als de energieprijzen dalen profiteer je daarvan.

De nadelen van variabele energietarieven zijn:

  • Je hebt geen zekerheid over het leveringstarief.
  • Als de energieprijzen stijgen, dan stijgt jouw tarief mee en ben je duurder uit. 

Hoe vaak wijzigen de variabele tarieven?

Over het algemeen wijzigen de energieleveranciers de variabele tarieven voor huidige klanten met een variabel tarief elk half jaar: op 1 januari en op 1 juli. En een enkele keer blijven ze ongewijzigd. Er is één energieleverancier die elk kwartaal de variabele energietarieven wijzigt. Dit betekent dat het tarief dus na elke drie maanden kan wijzigen.

Daarnaast maken sommige energieleveranciers ook nog onderscheid met de variabele tarieven voor huidige klanten en voor nieuwe klanten. Zo wijzigen sommige leveranciers voor potentiële klanten iedere maand hun variabele energietarieven.

Wanneer kun je energieprijzen vastzetten?

Heb je een variabel contract voor onbepaalde tijd en vraag je jezelf af of het gunstig is om energieprijzen vast of variabel te zetten? Vergelijk dan de actuele vaste energietarieven (klik hier); zo kun je een goede keuze maken. Je kunt kosteloos overstappen van energieleverancier. Heb je nu een variabel contract lopen voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor 1- of 3-jaar, en wil je de energie prijzen vastzetten? Het kan dan zijn dat je huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt na de overstap. Is dit bij jouw het geval? Neem dan contact op met ons via 030- 7009 727. Wij kunnen dan voor je kijken of een nieuwe leverancier de opzegvergoeding aan je terug betaalt. Zo kun je alsnog de keuze maken om de prijs voor energie vast te zetten. 

Energieprijzen vastzetten, wat wordt er dan precies vastgezet?

Naast de vraag of het verstandig is om energieprijzen vast of variabel te zetten, krijgen wij vaak de vraag wat er precies wordt vastgezet bij een vast tarief. Bij een contract met vast tarief zet je de prijzen die de energieleverancier mag bepalen, de leveringskosten, vast. Hieronder valt de prijs per kWh en de prijs met m3, exclusief btw en overheidsheffingen, en de prijs voor de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd). Wat er niet vast staat tijdens de looptijd van het contract zijn de onderdelen:

De bovenstaande onderdelen worden namelijk niet bepaald door de energieleverancier, maar door de overheid en de netbeheerder. Deze kosten worden wel op de energierekening van de energieleverancier genoteerd, maar voor je afgedragen aan de Belastingdienst en netbeheerder. Je ontvangt op de energierekening ook van de overheid een bedrag terug, vermindering energiebelasting genoemd. Dit bedrag wordt ook ieder jaar vastgesteld door de overheid en staat dus ook gedurende de looptijd van het contract niet vast. Energie vastzetten betekent niet dat je alle kostencomponenten vast kunt zetten, maar alleen de tarieven die de energieleverancier bepaalt.

Vast of variabel tarief voor energie na einde contract

Als jouw vaste energiecontract afloopt dan wordt je, als je geen actie onderneemt, automatisch door je energieleverancier afgerekend aan de hand van een variabel tarief. Sommige energieleveranciers hanteren voor deze klanten dan een hoger variabel energietarief dan dat ze voor nieuwe klanten doen, waardoor de klanten duurder uit zijn. Omdat sommige klanten dit niet in de gaten hebben worden deze tarieven ook wel slaaptarieven genoemd. Is jouw vaste contract afgelopen? Dan is dit ook een mooi moment om je af te vragen of je de energietarieven wilt vastzetten of niet, en om over te stappen van energieleverancier.

ACM houdt toezicht op de hoogte van de tarieven

Om te voorkomen dat consumenten onredelijke energieprijzen gerekend krijgen houdt de toezichthouder ACM dit scherp in de gaten. En mocht het zijn dat de toezichthouder de tarieven onredelijk vindt, dan wordt de energieleverancier op zijn vingers getikt. Maar dit neemt niet weg dat het kan zijn dat je te veel voor energie betaalt, omdat je energieleverancier de hoofprijs vraagt. Vergelijk daarom de energieprijzen en bekijk of je kunt besparen. Klik hier. Onze financiële assistenten helpen je graag bij het maken van een goede keuze. Prettig geregeld. 

Meer interessante pagina's: Fabels energie op een rij - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Meer consumenten stappen over - Energieprijzen vergelijken niet ingewikkeld - Energie vergelijken eenvoudig via Consumind

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: energietarieven vastzetten of niet van Anton Watman/ Shutterstock.com

Laatste Nieuws

Geplaatst op

Met de start van de herfst en de dalende temperaturen zetten veel Nederlanders hun verwarming weer aan. Dit is ook het moment om de cv-ketel te late...

Geplaatst op

Komend jaar zullen huishoudens ongeveer 60 euro meer moeten betalen voor hun energie. Dit komt door de forse stijging van de netbeheerkosten, zo ver...

Geplaatst op

De komende jaren zijn forse investeringen in het elektriciteitsnet noodzakelijk, met een bedrag dat in de tientallen miljarden euro's loopt. De vraa...