Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Welkomstpremies en Cashbacks

Welkomstpremies Energieleveranciers

Bij het overstappen van energieleveranciers worden er soms cadeaus, welkomstpremies en cashbacks beloofd. Veel klanten gaan hier op in, maar beseffen niet altijd dat de acties van energieleveranciers meestal niet zo gunstig uitpakken. Wij lichten graag toe waar je op moet letten en waarom acties van energiemaatschappijen vaak niet zo voordelig zijn als dat ze lijken.

Acties energieleveranciers is geen extra

Bij contracten waar cadeaus worden aangeboden gelden er over het algemeen hogere tarieven dan bij contracten zonder cadeaus of premies. Soms zie je het niet in de leveringstarieven terug, maar worden de vaste leveringskosten (vastrecht) verhoogd. Veel consumenten weten niet dat dit een kostenpost is waar vaak op valt te besparen. Dus niet alleen op de vaste leveringskosten wordt er door de leverancier flink verdient, ook op de tarieven per m3 gas en per kWh. Heb je een hoog verbruik? Dan voel je de hoge kosten extra in je portemonnee. Uiteindelijk betaal je het cadeau dus eigenlijk (gedeeltelijk) terug. Acties van energieleveranciers zijn over het algemeen dus een sigaar uit eigen doos en geen extra compensatie voor de overstap.

Opzegvergoeding niet vergoed

Er zijn ook acties van energieleveranciers waarbij welkomstbonussen worden aangeboden via bepaalde websites of via veilingen. Waar je goed van bewust moet zijn bij dergelijke acties van energieleveranciers is dat de opzegvergoeding, die je moet betalen als je voortijdig overstapt, niet aan je wordt terug betaald door de nieuwe leverancier. Daarnaast gelden er vaak andere voorwaarden waaraan je moet voldoen. Lees daarom altijd de acties van energieleveranciers goed door, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Tussentijds overstappen bij een actie

Stap je in het eerste jaar over, nadat je in bent gegaan op een actie van energieleverancier waarbij je een ‘cadeau’ hebt ontvangen? Dan mag de energieleverancier bovenop de opzegvergoeding ook € 100 (€ 50,- voor stroom en € 50,- voor gas) vragen voor het cadeau dat je hebt gekregen. Bij een overstap wordt dit meestal niet terug betaald door de nieuwe energieleverancier. Ondanks dat de nieuwe energieleverancier dit niet aan je terug betaalt kan het zijn dat je toch voordeliger uit bent bij de nieuwe energieleverancier, doordat je eerder gebruik maakt van lagere tarieven.

Bonussen of kortingen

Heb je een contract afgesloten met een actie van een energieleverancier waarmee je een korting ontvangt of een bonus op je nota verrekend krijgt? Bij een voortijdige overstap komt dit te vervallen. Wees hiervan bewust als je overstapt van energieleverancier. Het hoeft echter niet te betekenen dat je daardoor duurder uit bent bij een andere energieleverancier.

Overstapservice van Consumind

Via Consumind kun je de energietarieven vergelijken, zonder dergelijke acties van energiemaatschappijen. Wij vinden het namelijk niet eerlijk als je zelf jouw cadeau betaalt. Onze energiespecialisten bekijken bij welke contractvormen de energieleverancier de opzegvergoeding aan je terugbetaalt. Prettig geregeld!
 

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Energietarieven vergelijken en geld besparen - Voorbeeldnota van Eneco - Dé goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage