Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energietarieven vergelijken

Vergelijk nu uw energie en bespaar tot € 350,-

Energietarieven vergelijken en geld besparen

De tarieven van energie zijn per energieleverancier zeer verschillend. Volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het voordeel door over te stappen van energieleverancier wel oplopen tot vierhonderd euro per jaar. Om in te zien hoeveel u kunt besparen door een overstap te maken, bekijkt u de vergelijking van energietarieven. Klik hier

1
Inschrijven
2
Vergelijken
3
Besparen

Wanneer wijzigen tarieven van energie?

Vaak hoort u rond januari en juli in het nieuws dat de energietarieven weer wijzigen: stijgen of dalen. Hiermee worden door de media de variabele energietarieven bedoeld. Deze mogen door de energieleverancier een aantal keer per jaar aangepast worden. Dit gebeurt over het algemeen in januari en juli. De energietarieven worden bepaald op basis van de marktontwikkelingen. Het variabel tarief heeft u als uw contract is afgelopen en u geen actie heeft ondernomen, of als u een variabel contract heeft afgesloten. Iedere maand worden de vaste tarieven voor nieuwe klanten vastgesteld. Als u een vast contract heeft dan wijzigen de prijzen die de leverancier mag bepalen niet. U kunt dan alleen de tarieven laten aanpassen door een nieuw contract af te sluiten.

Energietarieven vast of variabel?

Als u energietarieven gaat vergelijken krijgt u vanzelf de keuze om het overzicht van vaste tarieven of variabele energietarieven in te zien. Over het algemeen zijn de variabele tarieven hoger dan de actuele vaste tarieven voor nieuwe klanten.

Voordelen variabel tarief

Het voordeel van een variabele energietarief is dat de prijs met de markt meegaat. Dalen de energietarieven, dan daalt uw variabel tarief ook op het moment dat deze weer opnieuw worden vastgesteld. Dat vaststellen gebeurt over het algemeen twee keer per jaar.

Nadeel variabel tarief

Het nadeel van een variabel energietarief is dat de energietarieven ook kunnen stijgen. Daarnaast rekenen energieleveranciers over het algemeen hogere variabele tarieven voor klanten die geen nieuw contract hebben afgesloten. Dit worden ook wel slaperstarieven genoemd. Omdat men ‘slaapt’ en geen actie onderneemt kan de energieleverancier flink verdienen.

Voordelen vast tarief

Met een vast tarief heeft u geen last van stijgende energietarieven. De vaste en variabele leveringstarieven mogen gedurende het contract niet wijzigen. Dit biedt u zekerheid.

Nadelen vast tarief

Het nadeel van vaste energietarieven is dat uw energietarief ook niet wijzigt als de energieprijzen dalen. U kunt dan alleen profiteren van een lager tarief als u een overstap maakt van energieleverancier.

Energietarieven vergelijken

Het vergelijken van energietarieven kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel energieleveranciers tegenwoordig op de markt, met meerdere contractvormen en dus meerdere energietarieven. Daarnaast bestaan de energiekosten niet alleen uit de vaste en variabele leveringstarieven die de energieleveranciers bepalen, maar ook uit:

 • netbeheerkosten
 • overheidsheffingen
 • vermindering energiebelasting
 • btw

Netbeheerkosten

U betaalt de netbeheerkosten aan de energieleverancier, welke deze kosten weer voor u afdraagt aan de netbeheerder die in u regio actief is. Netbeheerkosten bestaan uit:

 • periodieke aansluitvergoeding
 • transportdienst vastrecht
 • transportdienst capaciteitstarief
 • meetdienst

Dit betaalt u zowel voor de levering van stroom als voor de levering van gas, indien u een gasaansluiting heeft. De netbeheerder bepaalt de hoogtes van deze kosten. De ACM controleert of de netbeheerders niet te hoge tarieven hiervoor vragen.

Overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Energiebelasting is in 1996 door de overheid ingevoerd om te stimuleren zuiniger en bewuster om te gaan met energie. U betaalt energiebelasting over elk verbruikte kilowattuur (kWh) en kubieke meter gas (m3). Ook over elk verbruikte kilowattuur en kubieke meter gas betaalt u Opslag Duurzame Energie. Deze heffing is ingevoerd door de overheid per 1 januari 2013, om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te financieren. Deze bedragen worden door de overheid bepaald en wijzigen vrijwel ieder jaar. De energieleverancier incasseert deze kosten bij u en draagt deze voor u af aan de Belastingdienst.

Btw

Ook over de gehele energierekening betaalt u btw. Voor energie bedraagt op dit moment de hoogte 21%. Dit wordt door de overheid bepaald, door de energieleverancier bij u geïnd en afgedragen aan de Belastingdienst. Als u op de sites van energieleveranciers gaat kijken ziet u over het algemeen de energietarieven inclusief de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw staan.

De prijs die u per jaar betaalt, maar ook het termijnbedrag dat u per maand betaalt, zijn inclusief al deze kosten. Het is dus het makkelijkst om het vergelijk van energietarieven inclusief deze kosten te maken. Consumind heeft dit al voor u gedaan, zodat u niet het ingewikkelde en tijdrovende uitzoekwerk hoeft te doen.

Via Consumind energietarieven vergelijken

Via Consumind kunt u meer dan dertig energieleveranciers vergelijken. Dit zijn meer dan negentig energiecontracten met verschillende energietarieven! Wij vergelijken namelijk de energietarieven van variabele en 1-, 2-, 3- en 5-jarige vaste energiecontracten. Om het overzicht van de energietarieven te bekijken voert u uw verbruik en persoonlijke gegevens in. Vervolgens ziet u gelijk online het vergelijk van energietarieven, gebaseerd op het verbruik dat u heeft ingevoerd. Om een zo’n eerlijk mogelijk vergelijk te verkrijgen kunt u dus het beste het verbruik invoeren waarop uw huidige termijnbedrag is gebaseerd. Dit kunt u terug vinden bij uw huidige energieleverancier.

Uw huidige energietarieven

Een veelvoorkomend misverstand is dat er wordt gedacht dat de energietarieven, die in het vergelijk staan bij de huidige energieleverancier, ook gelden voor huidige klanten. Echter worden de actuele tarieven voor nieuwe klanten vergeleken. Staat uw energieleverancier dus met een mooie prijs in de vergelijking, hoeft dit niet te betekenen dat u nu goed zit. Bekijk dus goed wat u nu zelf betaalt bij uw huidige energieleverancier.

Scherpere energietarieven bij een andere leverancier

Als uit het energie tarieven vergelijk blijkt dat u bij een andere energieleverancier lagere energietarieven kunt krijgen, dan kunt u overwegen om over te stappen naar deze energieleverancier. Heeft u nog een lopend energiecontract? Dan mag de energieleverancier een opzegvergoeding aan u vragen, de hoogte hiervan is bij consumentencontract vastgesteld en hangt af van de resterende looptijd van uw contract:

Duur afloop  Maximaal betalen
Korter dan 1,5 jaar   € 50,-
1,5 jaar tot 2 jaar  € 75,-
2 tot 2,5 jaar  € 100,-
Langer dan 2,5 jaar   € 125,-

* Voor zakelijke contracten zijn de regels en hoogtes anders. Raadpleeg uw contractvoorwaarden van uw energieleverancier.

Overstappen via Consumind met opzegvergoeding regeling

Om scherpere energietarieven af te sluiten kunt u via Consumind ook gebruik maken van de overstapservice. Deze service bieden wij aan voor energieleveranciers die wij hebben geselecteerd op basis van scherpe energietarieven, stabiliteit en goede service. Als u telefonisch via ons overstapt terwijl u nog een lopend energiecontract heeft, kunnen we samen met u kijken bij welke energieleverancier u terecht kunt. Daarbij houden we rekening met de opzegvergoeding die u moet betalen.

Hoe werkt de overstapservice van Consumind?

Als u besluit via ons over te stappen dan bent u gegarandeerd van de overstapservice. Samen met u bekijken we welk contract voor u betere energietarieven oplevert.

 1. Energiecontract bespreken

  Telefonisch bekijken we samen met u welk energiecontract met scherpe energietarieven voor u de juiste keus is. Als u nog een lopend consumentencontract heeft kunnen we kijken of u dan de opzegvergoeding terug kan krijgen van de nieuwe energieleverancier. Wij sturen u een mail met alle informatie en een aanbieding. Pas als u op de knop in de mail drukt om uw akkoord te geven worden uw gegevens doorgezet naar de nieuwe energieleverancier.

 2. Ontvangst contract

  Na uw akkoord ontvangt u per post of per mail een contract. U heeft na ontvangst hiervan veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. In deze tijd kunt u de energietarieven en de voorwaarden controleren. Als u akkoord bent met het contract hoeft u niets te ondernemen.

 3. Doorgeven meterstanden
  Rondom de startdatum van de levering vraagt de nieuwe leverancier de meterstanden op. Geef deze tijdig door, de meterstanden worden voor u doorgegeven aan de oude energieleverancier. De startdatum van de levering vindt u terug in het contract. 

 4. Opzegging oude energieleverancier

  Uw nieuwe energieleverancier zorgt voor de opzegging van de oude energieleverancier van uw woning. Heeft u een nieuw energiecontract aangevraagd voor een nieuwe woning? Dan bent u wel zelf verantwoordelijk voor de opzegging van het contract van de oude woning.

 5. Nieuw termijnbedrag

  Sommige energieleveranciers bepalen aan de hand van het door u opgegeven verbruik het nieuwe termijnbedrag. Deze wordt dan ook al snel in de eerste documenten aan u gecommuniceerd. Er zijn ook leveranciers die voor het bepalen van het termijnbedrag uitgaan van het gemiddeld verbruik van uw woning van de afgelopen jaren. Daardoor wordt het termijnbedrag pas na de volledige overstap doorgegeven. Uiteraard kunt u wel het termijnbedrag laten aanpassen, zowel omlaag als omhoog.

 6. Ontvangst eindnota

  Van uw oude energieleverancier ontvangt u een eindnota. Hierop staat genoteerd hoeveel stroom en gas u heeft verbruikt, berekend aan de meterstanden die u heeft doorgegeven. Ook staat er op de eindnota genoteerd hoeveel u al heeft betaald door middel van termijnbedragen. Het verschil hiertussen wordt met u verrekend. Heeft u meer betaald dan verbruikt? Dan ontvangt u het resterende bedrag terug. Heeft u juist meer verbruikt dan dat u heeft betaald? Dan moet u het resterende bedrag bijbetalen. Een eventuele opzegvergoeding staat ook op de eindnota genoteerd. Deze kunt u, indien u gebruik heeft gemaakt van een nieuw contract met de opzegvergoeding regeling, indienen bij de nieuwe energieleverancier.

Meer interessante pagina's: Overstappen van energieleverancier levert u geld op - Gratis energievergelijker- Consumind - Hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier? - De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energietarieven vergelijken en geld besparen van van Zhengzaishuru/Shutterstock.com

Laatste Nieuws

Geplaatst op

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren ben je verplicht over een geldig energielabel te beschikken. Het energielabel geeft aan hoeveel e...

Geplaatst op

Een tijdje geleden schreven we al dat er steeds meer aandacht is voor slimme apparaten. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van ...

Geplaatst op

De donkere dagen staan voor de deur. Dat betekent kou, regen en weinig licht. We verbruiken meer energie doordat we onze huizen verwarmen en l...