Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energietarieven vergelijken

Vergelijk nu uw energie en bespaar tot € 350,-

Energietarieven vergelijken en geld besparen

De tarieven van energie zijn per energieleverancier zeer verschillend. Volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het voordeel door over te stappen van energieleverancier wel oplopen tot vierhonderd euro per jaar. Om in te zien hoeveel u kunt besparen door een overstap te maken, bekijkt u de vergelijking van energietarieven. Klik hier

1
Inschrijven
2
Vergelijken
3
Besparen

Wanneer wijzigen tarieven van energie?

Vaak hoor je rond januari en juli in het nieuws dat de energietarieven weer wijzigen: stijgen of dalen. Hiermee worden door de media de variabele energietarieven bedoeld. Deze mogen door de energieleverancier een aantal keer per jaar aangepast worden. Dit gebeurt over het algemeen in januari en juli. De energietarieven worden bepaald op basis van de marktontwikkelingen. Het variabel tarief heb je als je contract is afgelopen en je geen actie hebt ondernomen, of als je een variabel contract heeft afgesloten. Iedere maand worden de vaste tarieven voor nieuwe klanten vastgesteld. Als je een vast contract hebt dan wijzigen de prijzen die de leverancier mag bepalen niet. Je kunt dan alleen de tarieven laten aanpassen door een nieuw contract af te sluiten.

Vergelijk tarieven

Energietarieven vast of variabel?

Als je energietarieven gaat vergelijken krijg je vanzelf de keuze om het overzicht van vaste tarieven of variabele energietarieven in te zien. Over het algemeen zijn de variabele tarieven hoger dan de actuele vaste tarieven voor nieuwe klanten.

Voordelen variabel tarief

Het voordeel van een variabele energietarief is dat de prijs met de markt meegaat. Dalen de energietarieven, dan daalt je variabel tarief ook op het moment dat deze weer opnieuw worden vastgesteld. Dat vaststellen gebeurt over het algemeen twee keer per jaar.

Nadeel variabel tarief

Het nadeel van een variabel energietarief is dat de energietarieven ook kunnen stijgen. Daarnaast rekenen energieleveranciers over het algemeen hogere variabele tarieven voor klanten die geen nieuw contract hebben afgesloten. Dit worden ook wel slaperstarieven genoemd. Omdat men ‘slaapt’ en geen actie onderneemt kan de energieleverancier flink verdienen.

Voordelen vast tarief

Met een vast tarief heb je geen last van stijgende energietarieven. De vaste en variabele leveringstarieven mogen gedurende het contract niet wijzigen. Dit biedt je zekerheid.

Nadelen vast tarief

Het nadeel van vaste energietarieven is dat je energietarief ook niet wijzigt als de energieprijzen dalen. Je kunt dan alleen profiteren van een lager tarief als je een overstap maakt van energieleverancier.

Energietarieven vergelijken

Het vergelijken van energietarieven kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel energieleveranciers tegenwoordig op de markt, met meerdere contractvormen en dus meerdere energietarieven. Daarnaast bestaan de energiekosten niet alleen uit de vaste en variabele leveringstarieven die de energieleveranciers bepalen, maar ook uit:

 • netbeheerkosten
 • overheidsheffingen
 • vermindering energiebelasting
 • btw

Netbeheerkosten

Je betaalt de netbeheerkosten aan de energieleverancier, welke deze kosten weer voor je afdraagt aan de netbeheerder die in je regio actief is. Netbeheerkosten bestaan uit:

 • periodieke aansluitvergoeding
 • transportdienst vastrecht
 • transportdienst capaciteitstarief
 • meetdienst

Dit betaal je zowel voor de levering van stroom als voor de levering van gas, indien je een gasaansluiting hebt. De netbeheerder bepaalt de hoogtes van deze kosten. De ACM controleert of de netbeheerders niet te hoge tarieven hiervoor vragen.

Overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Energiebelasting is in 1996 door de overheid ingevoerd om te stimuleren zuiniger en bewuster om te gaan met energie. Je betaalt energiebelasting over elk verbruikte kilowattuur (kWh) en kubieke meter gas (m3). Ook over elk verbruikte kilowattuur en kubieke meter gas betaal je Opslag Duurzame Energie. Deze heffing is ingevoerd door de overheid per 1 januari 2013, om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te financieren. Deze bedragen worden door de overheid bepaald en wijzigen vrijwel ieder jaar. De energieleverancier incasseert deze kosten bij jou en draagt deze voor je af aan de Belastingdienst.

Btw

Ook over de gehele energierekening betaal je btw. Voor energie bedraagt op dit moment de hoogte 21%. Dit wordt door de overheid bepaald, door de energieleverancier bij je geïnd en afgedragen aan de Belastingdienst. Als je op de sites van energieleveranciers gaat kijken zie je over het algemeen de energietarieven inclusief de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw staan.

De prijs die je per jaar betaalt, maar ook het termijnbedrag dat je per maand betaalt, zijn inclusief al deze kosten. Het is dus het makkelijkst om het vergelijk van energietarieven inclusief deze kosten te maken. Consumind heeft dit al voor je gedaan, zodat je niet het ingewikkelde en tijdrovende uitzoekwerk hoeft te doen.

Via Consumind energietarieven vergelijken

Via Consumind kun je meer dan dertig energieleveranciers vergelijken. Dit zijn meer dan negentig energiecontracten met verschillende energietarieven! Wij vergelijken namelijk de energietarieven van variabele en 1-, 2-, 3- en 5-jarige vaste energiecontracten. Om het overzicht van de energietarieven te bekijken voer je je verbruik en persoonlijke gegevens in. Vervolgens zie je gelijk online het vergelijk van energietarieven, gebaseerd op het verbruik dat je hebt ingevoerd. Om een zo’n eerlijk mogelijk vergelijk te verkrijgen kun je dus het beste het verbruik invoeren waarop je huidige termijnbedrag is gebaseerd. Dit kun je terug vinden bij je huidige energieleverancier.

Je huidige energietarieven

Een veelvoorkomend misverstand is dat er wordt gedacht dat de energietarieven, die in het vergelijk staan bij de huidige energieleverancier, ook gelden voor huidige klanten. Echter worden de actuele tarieven voor nieuwe klanten vergeleken. Staat je energieleverancier dus met een mooie prijs in de vergelijking, hoeft dit niet te betekenen dat je nu goed zit. Bekijk dus goed wat je nu zelf betaalt bij je huidige energieleverancier.

Scherpere energietarieven bij een andere leverancier

Als uit het energie tarieven vergelijk blijkt dat je bij een andere energieleverancier lagere energietarieven kunt krijgen, dan kun je overwegen om over te stappen naar deze energieleverancier. Heb je nog een lopend energiecontract? Dan mag de energieleverancier een opzegvergoeding aan je vragen, de hoogte hiervan is bij consumentencontract vastgesteld en hangt af van de resterende looptijd van je contract:

Duur afloop  Maximaal betalen
Korter dan 1,5 jaar   € 50,-
1,5 jaar tot 2 jaar  € 75,-
2 tot 2,5 jaar  € 100,-
Langer dan 2,5 jaar   € 125,-

* Voor zakelijke contracten zijn de regels en hoogtes anders. Raadpleeg je contractvoorwaarden van je energieleverancier.

Overstappen via Consumind met opzegvergoeding regeling

Om scherpere energietarieven af te sluiten kun je via Consumind ook gebruik maken van de overstapservice. Deze service bieden wij aan voor energieleveranciers die wij hebben geselecteerd op basis van scherpe energietarieven, stabiliteit en goede service. Als je telefonisch via ons overstapt terwijl je nog een lopend energiecontract hebt, kunnen we samen met je kijken bij welke energieleverancier je terecht kunt. Daarbij houden we rekening met de opzegvergoeding die je moet betalen.

Hoe werkt de overstapservice van Consumind?

Als je besluit via ons over te stappen dan ben je gegarandeerd van de overstapservice. Samen bekijken we welk contract betere energietarieven oplevert.

 1. Energiecontract bespreken

  Telefonisch bekijken we samen welk energiecontract met scherpe energietarieven de juiste keus is. Als je nog een lopend consumentencontract heeft kunnen we kijken of je dan de opzegvergoeding terug kan krijgen van de nieuwe energieleverancier. Wij sturen je een mail met alle informatie en een aanbieding. Pas als je op de knop in de mail drukt om je akkoord te geven worden je gegevens doorgezet naar de nieuwe energieleverancier.

 2. Ontvangst contract

  Na akkoord ontvang je per post of per mail een contract. Je hebt na ontvangst hiervan veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. In deze tijd kun je de energietarieven en de voorwaarden controleren. Als je akkoord bent met het contract hoef je niets te ondernemen.

 3. Doorgeven meterstanden
  Rondom de startdatum van de levering vraagt de nieuwe leverancier de meterstanden op. Geef deze tijdig door, de meterstanden worden voor je doorgegeven aan de oude energieleverancier. De startdatum van de levering vindt je terug in het contract. 

 4. Opzegging oude energieleverancier

  Je nieuwe energieleverancier zorgt voor de opzegging van de oude energieleverancier van je woning. Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd voor een nieuwe woning? Dan ben je wel zelf verantwoordelijk voor de opzegging van het contract van de oude woning.

 5. Nieuw termijnbedrag

  Sommige energieleveranciers bepalen aan de hand van het door jou opgegeven verbruik het nieuwe termijnbedrag. Deze wordt dan ook al snel in de eerste documenten aan je gecommuniceerd. Er zijn ook leveranciers die voor het bepalen van het termijnbedrag uitgaan van het gemiddeld verbruik van je woning van de afgelopen jaren. Daardoor wordt het termijnbedrag pas na de volledige overstap doorgegeven. Uiteraard kun je wel het termijnbedrag laten aanpassen, zowel omlaag als omhoog.

 6. Ontvangst eindnota

  Van je oude energieleverancier ontvang je een eindnota. Hierop staat genoteerd hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt, berekend aan de meterstanden die je hebt doorgegeven. Ook staat er op de eindnota genoteerd hoeveel je al heeft betaald door middel van termijnbedragen. Het verschil hiertussen wordt met je verrekend. Heb je meer betaald dan verbruikt? Dan ontvang je het resterende bedrag terug. Heb je juist meer verbruikt dan dat je hebt betaald? Dan moet je het resterende bedrag bijbetalen. Een eventuele opzegvergoeding staat ook op de eindnota genoteerd. Deze kun je, indien je gebruik hebt gemaakt van een nieuw contract met de opzegvergoeding regeling, indienen bij de nieuwe energieleverancier.

Vergelijk tarieven

Meer interessante pagina's: Overstappen van energieleverancier levert u geld op - Gratis energievergelijker- Consumind - Hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier? - De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energietarieven vergelijken en geld besparen van van Zhengzaishuru/Shutterstock.com

Laatste Nieuws

Geplaatst op

De salderingsregeling, die eigenaren van zonnepanelen in staat stelt om opgewekte energie weg te strepen tegen hun verbruik, wordt door de nieuwe co...

Geplaatst op

Een groeiend aantal huishoudens stapt over op dynamische energiecontracten, waarbij de tarieven voor stroom en gas fluctueren op basis van de marktp...

Geplaatst op

Zonnige zomers waren altijd een zegen voor zonnepanelenbezitters, die niet alleen hun eigen energieverbruik konden compenseren, maar ook konden prof...