Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel gebruik in het buitenland

Buitenland telefonie

Om te bellen in het buitenland moet je telefoon kunnen ‘aanhaken’ op het plaatselijke netwerk. Binnen Europa is dat geen probleem; met iedere telefoon kun je in heel Europa bellen. Met vrijwel alle smartphones kun je overal ter wereld bellen, maar dat lukt niet met eenvoudige (verouderde) mobiele telefoons. Met name in Zuid-Oost-Azië en in Zuid-Amerika maken ze gebruik van andere netwerken en daar zijn niet alle telefoons geschikt voor.

Bellen en sms’en van en naar het buitenland was altijd een stuk duurder dan bellen of sms’en in Nederland, maar de verschillen worden steeds minder groot. Let echter wel goed op wat je moet betalen als je van of naar het buitenland belt of sms’t, zodat je niet onverwacht met hoge kosten geconfronteerd wordt. Op de website van jouw provider kun je informatie vinden over de kosten van bellen en sms’en van en naar het buitenland.

Wat is roaming?

Roaming, ook wel dataroaming genoemd, is het gebruiken van het mobiele netwerk van een andere provider. Als je in het buitenland wilt bellen of internetten, dan kun je geen gebruik maken van het netwerk van je eigen provider. Je maakt dan gebruik van het netwerk van een lokale provider en die rekent daar kosten voor. Die kosten berekent de lokale provider door aan de provider en die berekent ze weer door aan jou. Daarom is bellen en internetten op je mobiele telefoon in het buitenland altijd duurder dan in Nederland.

Voor 1 juni 2017 kon je niet kosteloos gebruik maken van internet in het buitenland. Je maakte gebruik van het netwerk van een lokale provider en de kosten voor dataroaming werden aan je doorberekend. Dit bedrag kwam dan boven op je vaste maandbedrag. Tegenwoordig kun je kosteloos gebruik maken van buitenlandse netwerken. Recent is kosteloos roamen in Europa verlengd tot 2032. De kosten voor dataroaming zijn namelijk afgeschaft in de EU. Over het algemeen kun je kosteloos roamen in de volgende landen. LET OP: controleer altijd bij je huidige provider welke landen zij verstaan onder de EU. Dit verschilt nogal per provider en niet alle landen zijn dan ook inbegrepen bij alle providers. 

Buitenland roamen

Ook in sommige landen buiten de Europese Unie of eilandengroepen die bij Europese landen horen kun je zonder extra kosten roamen. Dit zijn onder andere IJsland, Noorwegen, De Canarische Eilanden en de Azoren. Let wel op! In sommige landen die in Europa liggen, maar niet bij de Europese Unie horen, zoals Turkije of Servië, komen er extra kosten kijken bij mobiel internetten. Hieronder een overzicht van alle landen buiten de EU of Europa waar je kosteloos kan roamen.

Roamen buiten Europa

Je kunt via de instellingen van je telefoon dataroaming en/of je mobiele internet uitschakelen wanneer je naar een land gaat buiten de Europese Unie waar je niet kosteloos kunt roamen. Vanzelfsprekend kun je dan niet meer internetten. Doe dit altijd als je naar een land gaat waarvan je weet dat je er niet zonder extra kosten kunt internetten. Als dataroaming aanstaat dan schakelt je telefoon automatisch over naar een lokaal netwerk en dat kan enorm oplopen in de kosten.

Speciale belbundels voor in het buitenland

Als je veel in landen buiten de Europese-Unie bent en wilt internetten (surfen op internet, apps gebruiken, e-mailen), dan kan een voordeelbundel handig zijn. Als je van plan bent om alleen dagelijks het weer in de gaten te houden, dan kan een extra buitenlandbundel niet uit. Op je bestemming kun je in veel gevallen ook en lokale simkaart kopen, waardoor je toch voor een relatief normale prijs kunt internetten. Zorg er dan wel voor dat je via die simkaart roamt en niet via je Nederlandse simkaart.

Lees ook altijd goed de voorwaarden als je een voordeelbundel voor je vakantie afsluit, omdat deze voorwaarden niet altijd gunstig zijn.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Bellen en sms'en in het buitenland van Kaspars Grinvalds/ Shutterstock.com