Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goedkoopste energieleverancier

Vergelijk nu uw energie en bespaar tot € 350,-

1
Inschrijven
2
Vergelijken
3
Besparen

Start de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier bij Consumind

Je hebt besloten dat je wilt overstappen, het liefst naar de goedkoopste energieaanbieder. Voordat je weet wie voor jou de goedkoopste energieleverancier is moet je een vergelijking maken tussen de verschillende leveranciers. Dit kan een ingewikkelde klus zijn, met alle kosten die hierbij komen kijken. Zo bestaat de energierekening uit de onderstaande elementen:

De onderdelen variabele leveringskosten en vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd) worden bepaald door de leverancier. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder in je regio en de onderdelen vermindering energiebelasting, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw worden bepaald door de overheid. Al deze onderdelen worden wel door de energieleverancier bij je in rekening gebracht. De leverancier draagt de overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten voor je af aan de Belastingdienst en de netbeheerder. Je kunt leveranciers vergelijken op de kosten die de leveranciers bepalen, dus de variabele en vaste leveringskosten. Maar omdat het soms makkelijker kan zijn om meteen te weten wat je in totaliteit kwijt bent bij een andere leverancier, kun je in het vergelijk van Consumind de totale kosten inzien per leverancier. Zo kun je een goede keuze maken voor een overstap naar de goedkoopste energieleverancier

Wat moet je weten als je leveranciers gaat vergelijken?

Als je op zoek gaat naar de goedkoopste energieleverancier dan is het belangrijk om te weten op welk verbruik je huidige termijnbedrag is gebaseerd. Dit kun je soms terug vinden op een recente jaarnota, of bij je huidige energieleverancier opvragen. Het verbruik wordt voor gas in kubieke meters aangegeven: mᶟ. Op je jaarnota vind je het verbruik voor stroom weergegeven in kilowattuur: kWh. Het verbruik kun je invoeren in het vergelijk van Consumind. Op basis van het door jou opgegeven verbruik krijg je een overzicht te zien van de energieleveranciers en de kosten die je bij de verschillende leveranciers kwijt bent. Je hebt dus direct inzicht wie de goedkoopste energieaanbieder is voor je.

De plaats waar je woont bepaalt ook de energiekosten

Er zijn twee kostenposten die op de energierekening worden bepaald door de plaats waar je woont. Namelijk de regiotoeslag gas en de netbeheerkosten. Zoals eerder vermeld worden de netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder. Wie je netbeheerder is wordt bepaald door de regio waarin je woont. Bij een overstap van energieleverancier wijzigt je netbeheerder dan ook niet. Als je verhuist naar een regio waarin een andere netbeheerder actief is dan wijzigt dit wel. Elke netbeheerder bepaalt zelf de hoogte van de netbeheerkosten voor stroom en gas. Er wordt door de toezichthouder gekeken of dit redelijke bedragen zijn, zodat de verschillen tussen de netbeheerders niet te groot zijn. Want als de verschillen te groot zijn zou het oneerlijk zijn. Je tante, die in een andere woonplaats woont, zou dan wel altijd de goedkoopste energie kunnen krijgen, doordat ze vele lagere netbeheerkosten heeft en jij niet.

De regiotoeslag gas wordt ook bepaald op basis van woonplaats

Gas wordt door de NAM in Nederland gewonnen in Slochteren, Groningen. Vanuit hier wordt gas vervoerd naar je woning, door het netwerk voor gas van de netbeheerders. Energieleveranciers mogen hiervoor ook regiotoeslag in rekening brengen. Dit wordt in het gastarief door de energieleveranciers verwerkt, je betaalt deze opslag dus per kubieke meter gas dat je verbruikt. Iemand die in Maastricht woont kan bij hetzelfde energiecontract bij dezelfde energieleverancier dus een ander tarief voor gas gehanteerd krijgen als iemand uit Zwolle. Er zijn ook een aantal energieleveranciers die ervoor hebben gekozen om het gastarief voor elke regio gelijk te houden. Dit hoeft niet te betekenen dat ze daardoor de goedkoopste energieaanbieder zijn in elke woonplaats.

Welk energiecontract kun je kiezen bij de goedkoopste energieaanbieder?

In het overzicht van de vergelijking kun je kiezen om de vergelijking voor een één jaar-, twee jaar-, drie jaar-, vijf jaar-vast en één jaar variabel contract in te zien. Per leverancier verschillen ook de prijzen voor deze contracten. De juiste keuze maken zodat je langer profiteert van de goedkoopste energie? In periodes dat de energieprijzen laag zijn kan het verstandig zijn om voor een langlopend vast contract, zoals een twee- of drie-jarig, te kiezen. Zo zorg je ervoor dat je langer profiteert van lage energieprijzen én voorkom je prijsstijgingen van de energieleverancier. Uiteraard is de keuze voor een bepaalde looptijd van het contract een persoonlijke keuze, er zijn ook mensen die graag ieder jaar weer rondkijken wie op dat moment de goedkoopste energieleverancier is. Over het algemeen zijn de tarieven voor variabele contracten duurder dan voor de tarieven die je op hetzelfde moment kan afsluiten voor een vast contract. Daarnaast heb je met een vast tarief meer zekerheid over de prijzen gedurende de contractperiode, omdat deze door de leverancier niet gewijzigd mogen worden. Bij een variabel contract mag de leverancier namelijk wel het leveringstarief wijzigen, het tarief kan dan dalen maar ook stijgen. Dat maakt het dat het een onzekere keuze is en je, over de gehele periode dat je bij de leverancier klant bent, niet per se op de goedkoopste manier energie afneemt.

Overstappen naar de goedkoopste energieaanbieder is lonend

Het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan je veel geld per jaar gaan schelen. Ben je al jaren trouwe klant bij de leverancier en onderneem je nooit actie om weer een tarief bij je leverancier vast te zetten, omdat je denkt dat je toch wel goed zit? Dan is het tijd om actie te gaan ondernemen. Je betaalt namelijk dan al jaren te veel voor energie, omdat je energieleverancier afrekent op het variabele tarief voor mensen die al klant zijn. Dit tarief ligt vaak hoger dan de variabele tarieven voor nieuwe klanten en ook hoger dan de vaste tarieven voor nieuwe klanten. Vergelijk daarom nu hoeveel je bespaart bij andere energieleveranciers en maak de keuze om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier tijdens een lopend energiecontract

Heb je nog een lopend contract bij je huidige leverancier, maar ben je wel benieuwd waar je op de goedkoopste manier energie kunt afnemen? Ook kun je een vergelijking maken. Let hierbij op dat je huidige energieleverancier ook in de lijst kan staan van de vergelijking, maar dat dit niet betekent dat je ook de prijzen die je in het overzicht ziet staan betaalt bij je leverancier. In de vergelijking worden namelijk de energietarieven meegenomen die de leverancier hanteert op dat moment voor nieuwe klanten. Deze kunnen daardoor afwijkend zijn met wat je bij de leverancier betaalt. Zie je dat een andere leverancier de goedkoopste energieaanbieder is? Dan is het overstappen een overweging waard.

De opzegvergoeding bij een voortijdige overstap

Je hebt gezien dat je op dit moment niet bij de goedkoopste energieaanbieder klant bent, maar je hebt nog wel een lopend contract bij je huidige energieleverancier? Dan kun je toch de keuze maken om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Bij de consumentencontracten van energieleveranciers zijn de opzegvergoedingen, die betaald moeten worden bij een voortijdige overstap, vastgesteld. Hoe hoog de opzegvergoeding is hangt van de resterende duur van je contract af, zie hieronder:

  • korter dan 1,5 jaar €50,- per product
  • tussen 1,5 en 2 jaar €75,- per product
  • tussen 2 en 2,5 jaar €100,- per product
  • langer dan 2,5 jaar €125,- per product

Het kan dus prijzig worden om naar de goedkoopste energieleverancier over te stappen als je nog een contract hebt lopen bij je huidige leverancier. Toch kun je wel overstappen om de goedkoopste energie te kunnen krijgen. Er zijn namelijk energieleveranciers die de opzegvergoeding van je huidige energieleverancier aan je terug betalen. Consumind heeft daarvoor de overstapservice. Heb je een lopend contract en wil je overstappen naar de goedkoopste energieaanbieder? Bel dan naar Consumind, op 030-7009 727. Dan kijken wij of de opzegvergoeding aan je terug kan worden betaald, zodat je toch naar de goedkoopste energieleverancier kan overstappen.

Hoe werkt het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier?

Als je ervoor hebt gekozen om via Consumind over te stappen naar de goedkoopste energieaanbieder dan ontvang je het contract per post of per mail van de energieleverancier. Je hebt met ontvangst daarvan veertien kalenderdagen wettelijk bedenktijd. Ga je met het contract akkoord dan hoef je op dat moment niets te ondernemen. Na de bedenktijd wordt de overstap in gang gezet en begint de nieuwe goedkoopste energieleverancier je te leveren, vanaf de datum die vermeld staat in de door jou ontvangen gegevens. Je hoeft je huidige leverancier niet op te zeggen, dit wordt voor je gedaan. Het enige wat je nog dient te doen is de meterstanden door te geven aan de nieuwe leverancier, zodra deze hierom vraagt. En heb je een opzegvergoeding moeten betalen bij je huidige leverancier, maar heb je via ons een contract ontvangen met de regeling dat de opzegvergoeding aan je wordt terug betaald? Dan kun je een kopie of scan van de nota opsturen naar de nieuwe leverancier om dit te laten verrekenen. Vanaf het moment dat de nieuwe leverancier begint met leveren maakt je gebruik van de goedkoopste energie.

Vergelijk tarieven

Meer interessante informatie: Energietarieven vergelijken en besparen - Alle fabels over energie vergelijken op een rij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier van Simez78/Shutterstock.com

Laatste Nieuws

Geplaatst op

Nederland heeft sinds het jaar 2000 een aanzienlijke daling van het energieverbruik gerealiseerd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statis...

Geplaatst op

In navolging van Eneco, Vattenfall en Essent gaat ook Greenchoice kosten in rekening brengen voor het terugleveren van zonnestroom. De energielevera...

Geplaatst op

De Europese gasprijs is maandag verder gedaald door afnemende zorgen over de aanvoer van gas uit Noorwegen. De leveringen werden afgelopen weekend h...