Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Dé goedkoopste energieaanbieder

Heeft u een energierekening ontvangen waarvan u bent geschrokken? Of is uw contract afgelopen? Dit zijn vaak momenten waarop de zoektocht begint naar de goedkoopste energieleverancier. Maar het kan ook zijn dat u merkt dat u meer of minder stroom of gas verbruikt, omdat uw gezinssamenstelling is veranderd of omdat het weer winter wordt. Consumind helpt u graag met uw zoektocht naar wie de goedkoopste energieleverancier is. 

Start de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier bij Consumind

U heeft besloten dat u wilt overstappen, het liefst naar de goedkoopste energieaanbieder. Voordat u weet wie voor u de goedkoopste energieleverancier is moet u een vergelijking maken tussen de verschillende leveranciers. Dit kan een ingewikkelde klus zijn, met alle kosten die hierbij komen kijken. Zo bestaat de energierekening uit de onderstaande elementen:

De onderdelen variabele leveringskosten en vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd) worden bepaald door de leverancier. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder in uw regio en de onderdelen vermindering energiebelasting, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw worden bepaald door de overheid. Al deze onderdelen worden wel door de energieleverancier bij u in rekening gebracht. De leverancier draagt de overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten voor u af aan de Belastingdienst en de netbeheerder. U kunt leveranciers vergelijken op de kosten die de leveranciers bepalen, dus de variabele en vaste leveringskosten. Maar omdat het soms makkelijker kan zijn om meteen te weten wat u in totaliteit kwijt bent bij een andere leverancier, kunt u in het vergelijk van Consumind de totale kosten inzien per leverancier. Zo kunt u een goede keuze maken voor een overstap naar de goedkoopste energieleverancier

Wat moet u weten als u leveranciers gaat vergelijken?

Als u op zoek gaat naar de goedkoopste energieleverancier dan is het belangrijk om te weten op welk verbruik uw huidige termijnbedrag is gebaseerd. Dit kunt u soms terug vinden op een recente jaarnota, of bij uw huidige energieleverancier opvragen. Het verbruik wordt voor gas in kubieke meters aangegeven: mᶟ. Op uw jaarnota vindt u het verbruik voor stroom weergegeven in kilowattuur: kWh. Het verbruik kunt u invoeren in het vergelijk van Consumind. Op basis van het door u opgegeven verbruik krijgt u een overzicht te zien van de energieleveranciers en de kosten die u bij de verschillende leveranciers kwijt bent. U heeft dus direct inzicht wie de goedkoopste energieaanbieder is voor u.

De plaats waar u woont bepaalt ook de energiekosten

Er zijn twee kostenposten die op de energierekening worden bepaald door de plaats waar u woont. Namelijk de regiotoeslag gas en de netbeheerkosten. Zoals eerder vermeld worden de netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder. Wie uw netbeheerder is wordt bepaald door de regio waarin u woont. Bij een overstap van energieleverancier wijzigt uw netbeheerder dan ook niet. Als u verhuist naar een regio waarin een andere netbeheerder actief is dan wijzigt dit wel. Elke netbeheerder bepaalt zelf de hoogte van de netbeheerkosten voor stroom en gas. Er wordt door de toezichthouder gekeken of dit redelijke bedragen zijn, zodat de verschillen tussen de netbeheerders niet te groot zijn. Want als de verschillen te groot zijn zou het oneerlijk zijn. Uw tante, die in een andere woonplaats woont, zou dan wel altijd de goedkoopste energie kunnen krijgen, doordat ze vele lagere netbeheerkosten heeft en u niet.

De regiotoeslag gas wordt ook bepaald op basis van woonplaats

Gas wordt door de NAM in Nederland gewonnen in Slochteren, Groningen. Vanuit hier wordt gas vervoerd naar uw woning, door het netwerk voor gas van de netbeheerders. Energieleveranciers mogen hiervoor ook regiotoeslag in rekening brengen. Dit wordt in het gastarief door de energieleveranciers verwerkt, u betaalt deze opslag dus per kubieke meter gas dat u verbruikt. Iemand die in Maastricht woont kan bij hetzelfde energiecontract bij dezelfde energieleverancier dus een ander tarief voor gas gehanteerd krijgen als iemand uit Zwolle. Er zijn ook een aantal energieleveranciers die ervoor hebben gekozen om het gastarief voor elke regio gelijk te houden. Dit hoeft niet te betekenen dat ze daardoor de goedkoopste energieaanbieder zijn in elke woonplaats.

Welk energiecontract kunt u kiezen bij de goedkoopste energieaanbieder?

In het overzicht van de vergelijking kunt u kiezen om de vergelijking voor een één jaar-, twee jaar-, drie jaar-, vijf jaar-vast en één jaar variabel contract in te zien. Per leverancier verschillen ook de prijzen voor deze contracten. De juiste keuze maken zodat u langer profiteert van de goedkoopste energie? In periodes dat de energieprijzen laag zijn kan het verstandig zijn om voor een langlopend vast contract, zoals een twee- of drie-jarig, te kiezen. Zo zorgt u ervoor dat u langer profiteert van lage energieprijzen én voorkomt u prijsstijgingen van de energieleverancier. Uiteraard is de keuze voor een bepaalde looptijd van het contract een persoonlijke keuze, er zijn ook mensen die graag ieder jaar weer rondkijken wie op dat moment de goedkoopste energieleverancier is. Over het algemeen zijn de tarieven voor variabele contracten duurder dan voor de tarieven die u op hetzelfde moment kan afsluiten voor een vast contract. Daarnaast heeft u met een vast tarief meer zekerheid over de prijzen gedurende uw contractperiode, omdat deze door de leverancier niet gewijzig dmogen worden. Bij een variabel contract mag de leverancier namelijk wel het leveringstarief wijzigen, het tarief kan dan dalen maar ook stijgen. Dat maakt het dat het een onzekere keuze is en u, over de gehele periode dat u bij de leverancier klant bent, niet per se op de goedkoopste manier energie afneemt.

Overstappen naar de goedkoopste energieaanbieder is lonend

Het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan u veel geld per jaar gaan schelen. Bent u al jaren trouwe klant bij uw leverancier en onderneemt u nooit actie om weer een tarief bij uw leverancier vast te zetten, omdat u denkt dat u toch wel goed zit? Dan is het tijd om actie te gaan ondernemen. U betaalt namelijk dan al jaren teveel voor energie, omdat uw energieleverancier u afrekent op het variabele tarief voor mensen die al klant zijn. Dit tarief ligt vaak hoger dan de variabele tarieven voor nieuwe klanten en ook hoger dan de vaste tarieven voor nieuwe klanten. Vergelijk daarom nu hoeveel u bespaart bij andere energieleveranciers en maak de keuze om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier tijdens een lopend energiecontract

Heeft u nog een lopend contract bij uw huidige leverancier, maar bent u wel benieuwd waar u op de goedkoopste manier energie kunt afnemen? Ook u kunt een vergelijking maken. Let hierbij op dat uw huidige energieleverancier ook in de lijst kan staan van de vergelijking, maar dat dit niet betekent dat u ook de prijzen die u in het overzicht ziet staan betaalt bij uw leverancier. In de vergelijking worden namelijk de energietarieven meegenomen die de leverancier hanteert op dat moment voor nieuwe klanten. Deze kunnen daardoor afwijkend zijn met wat u bij de leverancier betaalt. Ziet u dat een andere leverancier de goedkoopste energieaanbieder is? Dan is het overstappen een overweging waard.

De opzegvergoeding bij een voortijdige overstap

U heeft gezien dat u op dit moment niet bij de goedkoopste energieaanbieder klant bent, maar u heeft nog wel een lopend contract bij uw huidige energieleverancier? Dan kunt u toch de keuze maken om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Bij de consumentencontracten van energieleveranciers zijn de opzegvergoedingen, die betaald moeten worden bij een voortijdige overstap, vastgesteld. Hoe hoog de opzegvergoeding is hangt van de resterende duur van uw contract af, zie hieronder:

  • korter dan 1,5 jaar €50,- per product
  • tussen 1,5 en 2 jaar €75,- per product
  • tussen 2 en 2,5 jaar €100,- per product
  • langer dan 2,5 jaar €125,- per product

Het kan dus prijzig worden om naar de goedkoopste energieleverancier over te stappen als u nog een contract heeft lopen bij uw huidige leverancier. Toch kunt u wel overstappen om de goedkoopste energie te kunnen krijgen. Er zijn namelijk energieleveranciers die de opzegvergoeding van uw huidige energieleverancier aan u terug betalen. Consumind heeft daarvoor de overstapservice. Heeft u een lopend contract en wilt u overstappen naar de goedkoopste energieaanbieder? Bel dan naar Consumind, op 030-7009 727. Dan kijken wij of de opzegvergoeding aan u terug kan worden betaald, zodat u toch naar de goedkoopste energieleverancier kan overstappen.

Hoe werkt het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier?

Als u ervoor heeft gekozen om via Consumind over te stappen naar de goedkoopste energieaanbieder dan ontvangt u het contract per post of per mail van de energieleverancier. U heeft met ontvangst daarvan veertien kalenderdagen wettelijk bedenktijd. Gaat u met het contract akkoord dan hoeft u op dat moment niets te ondernemen. Na de bedenktijd wordt de overstap in gang gezet en begint de nieuwe goedkoopste energieleverancier u te leveren, vanaf de datum die vermeld staat in de door u ontvangen gegevens. U hoeft uw huidige leverancier niet op te zeggen, dit wordt voor u gedaan. Het enige wat u nog dient te doen is de meterstanden door te geven aan de nieuwe leverancier, zodra deze hierom vraagt. En heeft u een opzegvergoeding moeten betalen bij uw huidige leverancier, maar heeft u via ons een contract ontvangen met de regeling dat de opzegvergoeding aan u wordt terug betaald? Dan kunt u een kopie of scan van de nota opsturen naar de nieuwe leverancier om dit te laten verrekenen. Vanaf het moment dat de nieuwe leverancier begint met leveren maakt u gebruik van de goedkoopste energie.

Meer interessante informatie: Energietarieven vergelijken en besparen - Alle fabels over energie vergelijken op een rij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier van Simez78/Shutterstock.com