Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netwerkkosten energie 2014 omlaag

Netwerkkosten energie 2014 omlaagGoed nieuws: de netwerkkosten voor energie gaan omlaag! Daardoor valt in 2014 de energierekening voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis ongeveer €50,- lager uit dan in 2013. De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM), toezichthouder op het gebied van onder andere de energiemarkt, maakte op 2 oktober 2014 bekend dat consumenten en bedrijven in het nieuwe jaar minder gaan betalen voor de netwerkkosten voor stroom en gas.

De netwerkkosten voor energie op één rekening

Per 1 augustus 2013 ontvangt u van de energieleverancier de energienota waarop alle kosten staan genoteerd, zo ook de netwerkkosten. Hierdoor heeft u beter inzicht in de totale kosten die u betaalt voor energie. Voor deze tijd werden de netwerkkosten door een aantal leveranciers niet meegenomen op de energierekening, en ook niet bij het berekenen van een jaarbedrag. Hierdoor kon het voor komen dat het leek dat uw energierekening laag was, maar u achteraf nog een bedrag moest betalen aan de netbeheerder, waardoor u uiteindelijk toch duur uit was.

Waar bestaan de netwerkkosten stroom uit?

Iedere maand betaalt u, verwerkt in het termijnbedrag, een bedrag voor het vervoer van stroom naar uw woning: de netwerkkosten voor stroom. Deze kosten bestaan uit de onderstaande onderdelen:

 • capaciteitstarief
 • meterkosten
 • periodieke aansluitvergoeding
 • systeemdiensten
 • vastrecht transport

Deze kosten betaalt u per stroomaansluiting en de hoogte hiervan hangt af van de capaciteit van de meter. De meeste huishoudens hebben een aansluiting tot en met 3x25 ampère. Hiermee kunt u elk moment dat u wilt maximaal 75 ampère aan stroom afnemen, dit is omgerekend 17,25 kW. Voor deze aansluiting zijn de kosten het laagst, tussen de €220 en €300 op jaarbasis, ongeacht hoeveel stroom u verbruikt. Als u een hogere aansluiting heeft, bijvoorbeeld een 3x63 ampère, dan betaalt u op jaarbasis een hoger bedrag. Per netbeheerder verschillen de bedragen voor de netwerkkosten voor stroom. Deze mogen ze namelijk zelf bepalen, waarbij er door de ACM wel een grens wordt gesteld, zodat ze niet er teveel voor vragen.

Waar bestaan de netwerkkosten gas uit?

Als u een gasaansluiting heeft in uw woning dan betaalt u ook daarvoor netwerkkosten. Deze kosten bestaan uit:

 • capaciteitstarief
 • meterkosten
 • periodieke aansluitvergoeding
 • vastrecht transport

Bij de netwerkkosten voor gas verschillen de prijzen per soort aansluiting, de hoeveelheid gas dat u verbruikt en per netbeheerder. De meeste huishoudens in Nederland hebben een G4 tot G6 aansluiting. Met een verbruik tussen de 500 mᶟ tot 4.000 mᶟ zijn de netwerkkosten tussen de €140 en €200 euro per jaar. Heeft u een lager of hoger verbruik of, een hogere aansluiting? Dan zijn de kosten weer anders. Ook de netwerkkosten voor gas worden bepaald door de netbeheerders en zijn dus per netbeheerder verschillend.

Welke netbeheerders zijn er voor stroom en gas?

Er zijn in Nederland acht netbeheerders: Delta Netwerkbedrijf, Enexis, Stedin, Liander, Cogas Infra en Beheer, Endinet, Rendo Netbeheer en Westland Infra Netbeheer. Wie uw netbeheerder is hangt af van de regio waarin u woont. U kunt zelf dus niet de keuze maken voor een netbeheerder. U kunt wel verhuizen van regio, waardoor uw netbeheerder wijzigt. Het is ook mogelijk dat u een andere netbeheerder heeft voor stroom dan voor gas en hierdoor de netwerkkosten voor stroom aan bijvoorbeeld Liander betaalt en voor gas de netwerkkosten aan Enexis betaalt. Benieuwd naar wie uw netbeheerder(s) is/zijn

Wat zijn de hoogtes van de netwerkkosten in 2014?

Consumind heeft een overzicht gemaakt van de netwerkkosten van 2014, per netbeheerder. Ook hebben we gekeken per netbeheerder hoeveel het op jaarbasis verschilt met 2013. Daarbij hebben we gezien dat alleen bij Enexis de netbeheerkosten iets verhoogd zijn, ten opzichte met 2013e overige netbeheerders hebben hun tarieven verlaagd. Onderling verschilt het verlaagde bedrag flink. Hieronder hebben we genoteerd wat de verschillen op jaarbasis per netbeheerder en onderdeel zijn:

Netwerkkosten stroom verschil 2013-2014

 • netwerkkosten Delta Netwerkbedrijf - €49,18
 • netwerkkosten Enexis + €1,13
 • netwerkkosten Stedin - €15,97
 • netwerkkosten Liander - €12,06
 • netwerkkosten Cogas Infra en Beheer - €60,09
 • netwerkkosten Endinet - €42,30
 • netwerkkosten Rendo Netbeheer - €49,95
 • netwerkkosten Westland Infra Netbeheer - €0,25

Netwerkkosten gas verschil 2013-2014

 • netwerkkosten Delta Netwerkbedrijf - €30,15
 • netwerkkosten Enexis + €1,19
 • netwerkkosten Stedin - €7,74
 • netwerkkosten Liander - €5,91
 • netwerkkosten Cogas Infra en Beheer - €11,35
 • netwerkkosten Endinet - €8,17
 • netwerkkosten Rendo Netbeheer - €1,28
 • netwerkkosten Westland Infra Netbeheer - €5,34

Bekijk de netwerkkosten van 2014

Wat doet de netbeheerder

De netbeheerder is een onafhankelijk nutsbedrijf die het transportnetwerk beheert voor het vervoer van stroom en gas. Vroeger verzorgden de energieleveranciers het netwerk en was bijvoorbeeld Nuon naast uw energieleverancier ook uw netbeheerder. Sinds 2011 is dit niet meer, het netbeheer is losgekoppeld van de productie en de verkoop van energie. De reden hiervan was om ervoor te zorgen dat er minder kans was op stroomuitval. De energieleverancier is namelijk nu alleen nog maar verantwoordelijk voor de administratie en de inkoop van stroom en gas voor u. De netbeheerder die regio gebonden is, is verantwoordelijk voor het netwerk. De netbeheerder zorgt, naast de daadwerkelijke levering, ervoor dat u een stroom- en of gasmeter heeft. Is uw meter defect? Dan moet u dus bij uw netbeheerder zijn, niet bij uw energieleverancier. Daarnaast is de netbeheerder verantwoordelijk voor het netwerk waardoor stroom en gas naar uw huis wordt vervoerd.

Hoe kunt u uw energierekening nog lager krijgen?

U kunt vrij weinig doen aan de netwerkkosten die u moet betalen bij uw netbeheerder. U kunt wel uw totale energiekosten omlaag brengen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. In de vergelijking van Consumind  worden ook de actuele netwerkkosten meegenomen, zodat u weet wat u in totaliteit kwijt bent bij een nieuwe energieleverancier. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor een overstap van energieleverancier.

Meer interessante informatie: Acties energiemaatschappijen wassen neus - Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Een energieoverstap was nog nooit zo makkelijk

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: netbeheerkosten omlaag van Urbans / Shutterstock.com