Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk!

Overstappen energie

Wil je van energieleverancier overstappen maar weet je niet goed hoe dit moet, wat er dan gebeurt en wat je hiervoor moet doen? Wij van Consumind kunnen je helpen bij een energie overstap. Wij leggen je ook graag uit hoe een energie overstap in werking gaat en wat je erbij kunt verwachten. Prettig geregeld. 

vergelijk tarieven

Een energie overstap? Eerst vergelijken

De eerste stap die je onderneemt voordat je een energie overstap doet is het vergelijken van energieleveranciers. Je wilt immers door een energie overstap een financiële voordeel behalen, maar ook kiezen voor een leverancier met goede service. Energievergelijken kan een ingewikkelde klus zijn, omdat je rekening moet houden met de onderstaande kostenposten:

Al deze onderdelen vormen de energierekening. De energieleveranciers kunnen concurreren op de onderdelen variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Hiervoor mogen ze de prijs bepalen, voor nieuwe klanten bepalen ze iedere maand de prijs. Als je de tarieven vast hebt staan bij je leverancier dan wijzigen deze niet gedurende de contractperiode. Heb je een variabel contract? Dan mag de leverancier de prijzen wel tussentijds wijzigen. Klik hier om de kosten te berekenen voor jouw energierekening. 

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder. Deze is gebonden aan een regio en wijzigt dus niet als je een energie overstap doet. De netbeheerder bepaalt ieder jaar de netbeheerkosten. Ze mogen deze zelf bepalen, maar worden wel door een toezichthouder in de gaten gehouden, zodat er niet te veel voor wordt gevraagd.

Heffingen van de overheid

De overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting worden bepaald door de overheid. Je betaalt dus energiebelasting en btw voor de energie die je afneemt. Omdat we allemaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig hebben om te kunnen leven krijgt ieder huishouden, met een stroomaansluiting, een bedrag terug van de overheid: de vermindering energiebelasting. Ieder jaar wordt door de overheid vastgesteld hoe hoog de overheidsheffingen zijn en hoe hoog het bedrag is dat je terug krijgt door middel van de vermindering energiebelasting. De btw, overheidsheffingen en de vermindering komen op je energierekening te staan. Nadat je de energierekening betaalt aan de energieleverancier draagt deze de kosten weer af aan de Belastingdienst.

Makkelijk vergelijken via Consumind

Om het voor je makkelijker te maken heeft Consumind voor je kosteloos al de vergelijking gemaakt tussen meer dan dertig leveranciers. Dat scheelt je een hoop uitzoekwerk! Nadat je jouw gegevens en verbruik hebt ingevuld zie je direct online de energievergelijking. Je ziet staan hoeveel je nu per maand met de actuele tarieven zou betalen bij de diverse leveranciers. Zo kun je kiezen om een energie overstap te maken naar een leverancier waar je voordeliger uit bent.

Energie overstap via Consumind

Naast het vergelijken van energieleveranciers kun je ook via Consumind een energie overstap regelen. Wij vergelijken meer dan dertig energieleverancier, voor de energie overstapservice werken wij met een beperkt aantal energieleveranciers. Het aanbieden van alle aanbieders hoeft namelijk niet in je voordeel te zijn. De tarieven wijzigen vaak, de voorwaarden veranderen soms dus zoeken wij leveranciers die scherpe, stabiele en gezonde producten door de jaren heen aanbieden. Zo maak je een energie overstap waar je voor een langere periode profijt van heeft.

Wanneer overstappen van energieleverancier

Als je in de vergelijking hebt gezien dat je kunt besparen door een energie overstap te doen, dan is het begrijpelijk dat je direct wil overstappen. Is je contract bij jouw huidige leverancier al afgelopen? Dan kun je direct online de energie overstap regelen. Heb je nog een lopend contract, of heb je een zakelijk contract? Dan gelden er andere regels.

Een energie overstap terwijl u nog een lopend contract hebt

Je hebt nog een lopend consumentencontract bij je huidige energieleverancier. Als je dan tussentijds een energie overstap doet mag je huidige leverancier een opzegvergoeding vragen. De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de resterende looptijd van het contract.

 • Bij een contract dat nog langer dan 2,5 jaar loopt: € 125,- per product
 • Bij een contract dat nog 2 tot 2,5 jaar loopt: € 100,- per product
 • Bij een contract dat nog 1,5 tot 2 jaar loopt: € 75,- per product
 • Bij een contract dat korter dan 1,5 jaar loopt: € 50,- per product

Wij kunnen je namelijk helpen met een energie overstap, waarbij de nieuwe leverancier de kosten voor de opzegvergoeding aan je terug betaalt. Je kunt ons hiervoor bellen op 030- 7009 727. De regeling geldt uiteraard alleen voor de opzegvergoeding van de huidige leverancier en niet voor verkregen cadeaus, welkomstpremies, opzegvergoedingen die je huidige leverancier aan je heeft terug betaald of iets dergelijks.

Een energie overstap tijdens een lopend zakelijk contract

Heb je een zakelijk energiecontract? Dan gelden er andere regels bij een energie overstap. Bij zakelijke energiecontracten zijn de boetes namelijk niet wettelijk vastgelegd en kunnen dus ontzettend hoog zijn. Daarnaast betaalt een nieuwe leverancier de zakelijke opzegvergoedingen niet aan je terug, waardoor een energie overstap duur uit kan pakken.

Overstappen van energie, hoe werkt het?

Vraag je via Consumind een energie overstap aan? Dan helpen wij je bij de overstap en ben je gegarandeerd van onze overstapservice.

 1. Contract
  Als je telefonisch via ons een energie overstap aanvraagt krijg je eerst een contract per mail toegestuurd. Hierin staan je persoonlijke gegevens, de energietarieven, het aanbod op maat en de voorwaarden genoteerd. Het aanbod op maat zijn de kosten per maand en jaar bij de energieleverancier, gebaseerd op het verbruik dat je zelf heeft opgegeven. In de mail staat ook een knop genoteerd genaamd ‘bevestig je aanvraag’. Als je drukt op de knop dan sturen wij de gegevens naar de energieleverancier door. Controleer daarom altijd eerst goed of alle gegevens kloppen die vermeld staan in de bijlages. Vraag je online via Consumind direct zelf een overstap aan? Dan ontvang je deze mail niet, maar een mail ter bevestiging van de overstap aanvraag.
   
 2. Informatie van de energieleverancier
  Ook vanuit de energieleverancier ontvang je na je akkoord per post of per mail het contract. Na ontvangst van deze informatie heb je wettelijk nog veertien kalenderdagen bedenktijd. Je hebt dus ruim de tijd om de gegevens goed door te nemen. Wil je toch afzien van de energie overstap? Dan kun je tijdens de bedenktijd kosteloos van het contract afzien door dit aan te geven bij de energieleverancier. Als je tijdens de bedenktijd niets van je laat horen gaat de leverancier er vanuit dat je akkoord bent met het contract. In het contract staat de leverdatum vermeld. Rond deze datum wordt je huidige leverancier voor je opgezegd, je hoeft dit dus niet zelf te doen. Ben je echter verhuisd en heb je voor de nieuwe woning een nieuwe energieleverancier aangevraagd? Dan dien je wel zelf de leverancier van je oude woning op te zeggen.
   
 3. Doorgeven meterstanden
  Rond de leverdatum zal de nieuwe energieleverancier je vragen om de meterstanden door te geven. Dit kan vrijwel bij alle leveranciers via de computer. De meterstanden gebruikt de nieuwe leverancier als start meterstanden, deze meterstanden worden ook doorgegeven voor je aan de oude leverancier. Met deze standen zal je oude energieleverancier de eindnota opmaken. Op de eindnota staat vermeld hoeveel je al heeft betaald door middel van de termijnbedragen, hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt en een eventuele opzegvergoeding. Heb je meer betaald dan dat je hebt verbruikt? Dan krijg je geld terug. Heb je echter meer verbruikt dan je hebt betaald? Dan moet je het resterende bedrag betalen aan je oude energieleverancier. Het bijbetalen is afhankelijk wanneer je contract bij je oude leverancier is ingegaan, wanneer je de jaarnota hebt ontvangen en wanneer je overstapt. Stel: je hebt in november de laatste jaarnota ontvangen en je stapt na de koude wintermaanden, in mei, over naar een ander energieleverancier. Dan is de kans groter dat je moet bijbetalen, dan als je na de zomermaanden overstapt. Wees hiervan bewust op het moment dat je overstapt. Je betaalt echter nooit meer dan dat je daadwerkelijk heeft verbruikt.
   
 4. Bepaling termijnbedrag
  Van je nieuwe energieleverancier krijg je te horen wat je termijnbedrag wordt. De meeste energieleveranciers gaan voor het bepalen van het termijnbedrag uit van het gemiddelde verbruik van je woning van de afgelopen jaren. Vindt je jouw termijnbedrag te hoog of te laag? Je kunt dit bij je energieleverancier wijzigen. Ons advies is om je termijnbedrag nooit te veel te verlagen. Je loopt dan kans dat je na een jaar, als je jouw jaarnota ontvangt, moet bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om je termijnbedrag te verhogen. Je hebt dan de kans dat je op de jaarnota een leuk bedrag terug krijgt.

Geen stroom en gas door een energie overstap?

Je hoeft bij een energie overstap niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten. Een overstap is puur een administratieve wijziging. De netbeheerder zorgt namelijk voor de daadwerkelijke levering van stroom en gas, de energieleverancier koopt elektra en gas voor je in en verzorgt de nota’s. Van de energie overstap merk je dus vrij weinig, behalve dat je minder geld kwijt bent. Wil je dit ook? Vergelijk dan eerst alle energieleveranciers via Consumind en laat onze financiële adviseurs je helpen. Klik hier.

Meer interessante pagina's: Energiekosten vergelijken van meer dan dertig leveranciers - De goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: energie overstappen is makkelijk van HandmadePictures/Shutterstock.com