Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten

Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparatenDat een vriezer, airco, televisie en elektrische kookplaat stroom verbruiken is logisch, maar hoeveel het verbruik precies is weten veel mensen niet. Daarom hebben wij uitgezocht wat het stroomverbruik per apparaat is! Zo krijgt u meer inzicht en kunt u kijken of u apparaten weg doet, of verwisselt voor energiezuinigere exemplaren. Dit kan u veel geld besparen. Onze financiële assistenten kijken ook graag of u een betere keuze voor energieleverancier kunt maken. Als dat zo is, helpen ze u graag met een overstap. Prettig geregeld. 

Stroomverbruik apparaten op een rij

Wij hebben het energieverbruik van huishoudelijke apparaten opgezocht, hierbij hebben wij gebruik gemaakt van infromatie van de website Milieu Centraal

Van koelkasten, vriezers, elektrische kachels, televisies en wasdrogers hebben wij ook aparte overzichten gemaakt om te kijken welke verschillen er zijn in het verbruik per soort apparaat. Dit kan handig zijn als u wilt weten hoeveel u kunt besparen door een nieuw apparaat aan te schaffen.

Het verbruik van een koelkast en vriezer

Bent u van plan een nieuwe vriezer aan te schaffen? Kies dan voor een model met een A+++ label. Dit is het meest energiezuinige label op dit moment. Uiteraard zijn er verschillende modellen. Wij hebben gekeken hoeveel een kistmodel, kastmodel en koelvriescombi verbruiken. Wilt u het model dat het minst verbruikt? Dan kunt u het beste kiezen voor een kistmodel vriezer met een A+++ label. Deze verbruikt namelijk gemiddeld 119 kWh, wat zo’n € 26 op jaarbasis is. Kiest u hetzelfde model maar dan met een A+ label? Dan betaalt u op jaarbasis gemiddeld het dubbele hiervoor. Een kastmodel is daarna de meest zuinige keuze. De koelvriescombi verbruikt het meest. Zo verbruikt een koelvriescombi met A+++ label gemiddeld 148 kWh, dit is €31,82 per jaar. Heeft u een 15 jaar oude koelvriescombi? Dan bent u het duurst uit, met een verbruik van gemiddeld 500 kWh op jaarbasis, wat zo’n €108 is op jaarbasis. Bent u toch al van plan om uw oude vriezer weg te doen en er een nieuwe voor aan te schaffen? Kijk dan eens of u het qua ruimte redt met een kistmodel, want het energieverbruik van deze vriezer is het laagst met een A+++ label.

Energieverbruik wasdroger

Ook het energieverbruik van wasdrogers is uiteenlopend. Een warmtepompdroger met een A+++ label is het meest zuinig, met gemiddelde kosten van €13,98 per jaar. Heeft u een luchtafvoerdroger met C label? Dan bent u gemiddeld €56,12 per jaar kwijt. Een gasverwarmde droger is overigens ook geen dure keuze, met €19 aan gemiddelde kosten per jaar – berekend met een gastarief van €0,6099 per m3.

Verbruik elektrische kachel

Wij begrijpen dat het gebruik van een elektrische kachel erg fijn kan zijn. Een goed verwarmde serre of zolder kan voor veel comfort zorgen. Echter heeft u kunnen lezen dat het verbruik van een elektrische kachel flink kan oplopen. Wilt u toch uw hobbykamer op zolder verwarmen door middel van een elektrische kachel? Kies dan voor een elektrische kachel met thermostaat. Bij het gebruik van 500 uur per jaar scheelt het € 150,50 op jaarbasis, in vergelijking met een elektrische kachel zonder thermostaat.

Televisie

Energieverbruik klein huishoudelijke apparaten

Het stroomverbruik van klein huishoudelijke apparaten is aanzienlijk lager dan de energieslurpers die we eerder hebben besproken. Zo verbruikt een laptop gemiddeld 55 kWh op jaarbasis, dit is zo’n €12 op jaarbasis. Twijfelt u tussen een laptop of een tablet? Op het gebied van energieverbruik wint de tablet het met maar 12 kWh per jaar, dat staat voor ongeveer €3 op jaarbasis. Een gloednieuwe desktop met LCD-monitor is de grootste verbruiker op dit gebied, met 200 kWh en dus gemiddeld € 23 op jaarbasis.

Als u het energieverbruik van huishoudelijk apparaten in de gaten wilt houden doet u er ook goed aan om het sluipverbruik in de gaten te houden. Het stand-by verbruik van bijvoorbeeld een televisie is gemiddeld 3 kWh. Dit lijkt weinig, maar tikt aan als u meerdere apparaten heeft en als u dit meerdere jaren achter elkaar doet. Zet uw televisie, computer en dergelijke daarom helemaal uit als u deze niet gebruikt. Haal daarnaast ook stekkers uit apparaten die u niet gebruikt, besparen op alle kleine beetjes helpt immers ook. Besparen op uw energiekosten kan ook door een energievergelijking te doen en over te stappen van energieleverancier. Ook daarbij helpt Consumind u graag.

De top 3 energieverbruikers: 

  1. Het apparaat dat het meest verbruikt op jaarbasis is de elektrische boiler, groter dan 20 liter. Deze verbruikt namelijk gemiddeld op jaarbasis 1.900 kWh. Met een elektra prijs van €0,215 per kWh is dit €408,50 per jaar, wat €34,04 op maandbasis is.
     
  2. Op de tweede plek staat een zware vijverpomp van 200 watt, welke continue aanstaat. Deze kost gemiddeld €395,60 op jaarbasis, met een verbruik van 1.840 kWh.
     
  3. Het verbruik van een elektrische kachel staat ook in de top drie van de energieslurpers. De elektrische kachel zonder thermostaat die 500 uur per jaar aanstaat verbruikt namelijk gemiddeld 1.000 kWh, dat is ongeveer €215,- op jaarbasis.

Dit zijn apparaten met een erg hoog verbruik, met dus hoge energiekosten. Dit kan een reden zijn om te overwegen of u zonder een vijverpomp of elektrische kachel kan, of daar een voordeliger alternatief voor kan vinden.

Energieverbruik elektrische apparaten in een gemakkelijk overzicht

Alle verbruiken en kosten hebben we voor u in een aantal overzichten geplaatst. Zo kunt u gemakkelijk bekijken wat de 18 grootste energieverbruikers zijn, hoeveel koelkasten, vriezers en dergelijke huishoudelijke apparaten verbruiken en welk exemplaar u het beste kunt kiezen. Deze overzichten kunt u voor uzelf uitprinten of op uw computer opslaan, zodat u er later ook rustig naar kan kijken. Hieronder hebben wij de documenten voor u genoteerd:

Naast het onderzoeken van alle verbruiken van de huishoudelijke apparaten hebben wij ook energie bespaartips gebundeld. Zo is wassen met een volle trommel natuurlijk veel energiezuiniger dan voor een enkel truitje een wasje draaien en geven we adviezen om te zorgen dat bijvoorbeeld uw vriezer minder verbruikt. 

Meer interessante pagina's: Minder betalen voor energie - De overstapservice - Meer consumenten stappen over - Netwerkkosten omlaag - Fabels energievergelijken op een rij - Energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten - Onafhankelijk energie vergelijken

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten van Luminaimages/Shutterstock.com