Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder betalen voor energie

minder betalen voor energie

Na een lange dag werken kom je thuis, je zet de verwarming aan, draait een wasje, kookt en doet de kinderen in bad. Bewust en onbewust heb je veel te maken met energie. Bewust als je de jaarlijkse rekening ontvangt, onbewust als je de dagelijkse klusjes doet waarbij je energie gebruikt. Hoe wordt er eigenlijk voor gezorgd dat je van energie gebruik kan maken? En hoe zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk voor hoeft te betalen? Dat leggen we je graag uit. Gelijk bekijken of je minder kunt gaan betalen voor energie? 

Vergelijk tarieven

Besparen op je energiekosten

Om zo snel mogelijk te kunnen zien of je te veel betaalt voor energie, kun je het beste energieleveranciers vergelijken. In de energievergelijker van Consumind krijg je aan de hand van het door jouw ingevoerde jaarverbruik een vergelijking van de kosten voor energie te zien van diverse leveranciers. Zo kun je simpel een keuze maken voor een nieuwe, voordeligere energiecontract. Wij kunnen je helpen met de overstap naar speciaal geselecteerde leveranciers, waarbij wij regelen dat een eventuele overstapboete (van particulier contract) aan je wordt terugbetaald.

Hoe kun je gebruik maken van energie?

We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we gebruik kunnen maken van elektriciteit en de woning kunnen verwarmen. Als we een stroom- of gasstoring hebben, dan merken we meteen hoe afhankelijk we van energie zijn geworden. Supermarkten moeten tijdelijk sluiten, omdat veel apparatuur op stroom draait. Maar ook thuis kan het knap lastig zijn als je geen stroom of gas hebt. Daarom zorgen de bedrijven die hiervoor verantwoordelijk zijn, de netbeheerder, dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen.

De keten van energie

Voordat je gebruik kunt maken van elektriciteit en gas, zijn de volgende bedrijven nodig:

De producent van energie wekt stroom op en aardgas wordt in Groningen uit de grond gewonnen. De opgewekte stroom en aardgas wordt aan het netwerk geleverd. De energieproducent verkoopt de opgewekte elektra en gewonnen gas aan de leveranciers, zodat deze dit weer aan je kan doorverkopen. Ook zorgt de energieleverancier voor de administratie, zo houdt de leverancier bij hoeveel je verbruikt en noteert dit op de jaarnota. De netbeheerder zorgt dat de stroom en gas door het netwerk bij jouw thuis daadwerkelijk terecht komt, zodat je er gebruik van kunt maken. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk, de leidingen en de stroom- en gasmeter in jouw woning. Als je overstapt van energieleverancier dan verandert je netbeheerder niet. De netbeheerder is namelijk regio gebonden en wijzigt dus alleen als je verhuist naar een andere regio.

Wat verandert er bij een overstap?

Als je overstapt is het niet zo dat je lampen opeens gaan flikkeren of dat het stroom uitvalt. Want je netbeheerder zorgt ervoor dat stroom en gas in jouw woning blijft komen. Wat wijzigt is dat een andere leverancier voor jou energie inkoopt, andere ― als je het goed hebt gedaan, lagere― energietarieven hanteren en de nota’s verzorgt.

Opzegvergoeding bij lopend contract

Als je nog een lopend contract hebt en je stap over, dan mag je huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoeveel dit is hangt af van de resterende looptijd van het contract. Als je via de overstapservice van Consumind voor energie overstapt, dan wordt de overstapvergoeding van je particuliere energiecontract aan je terug betaald door de nieuwe energieleverancier.

 

Bekijk of je kunt besparen op de kosten voor energie. Vergelijk en stap over naar een voordeligere energieleverancier. 

Meer interessante informatie: Eenvoudig energie vergelijken - Meer consumenten stappen over - Acties energiemaatschappijen wassen neus

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage