Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier?

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 heb je vandaag de dag keuze uit ruim dertig energieleveranciers. Dit heeft ervoor gezorgd dat er flinke concurrentie is gekomen tussen de energieleveranciers die jou graag als klant willen verwelkomen, maar ook dat het lastiger kiezen is voor een andere energieleverancier. Want welke leverancier is nu de beste keus voor jou? Consumind biedt je daarbij graag hulp aan!

Welke energieleverancier is voor jou een goede keuze?

Omdat er zoveel energieleveranciers zijn moeten ze zich onderscheiden van elkaar. En dat doen ze op het gebied van:

  • Prijs
  • Groene stroom
  • Handige bespaarmiddelen om het energieverbruik terug te dringen

De prijsvechters

Energieleveranciers die zich voornamelijk richten op lage prijzen worden ook wel prijsvechters genoemd, voorbeeld hiervan zijn de leveranciers energiedirect.nl en NLE. Deze leveranciers staan in de energievergelijkingen bovenaan in de lijsten, omdat ze de lage prijzen aanbieden. Omdat voor veel mensen de prijs belangrijk is bij het kiezen van een andere energieleverancier worden de prijsvechters vaak gekozen. Vind je dit ook het belangrijkste? Bekijk dan in energievergelijking van Consumind welke leverancier voor jou het voordeligst is.

Groene energieleveranciers

Vind je het belangrijk om groene stroom af te nemen om zo te zorgen voor een beter milieu? Er zijn energieleveranciers waarbij het alleen maar mogelijk is om groene stroom af te nemen. Voorbeelden van groene energieleveranciers zijn ENGIE, Greenchoice en Qurrent. Doordat je groene stroom afneemt zorg je ervoor dat er ook meer stroom moet worden opgewekt door middel van bijvoorbeeld zonne-energie.

Bespaarmiddelen om het energieverbruik te verminderen

Er zijn ook energieleveranciers die naast een energiecontract ook middelen aanbieden waarmee er bespaard kan worden op de energiekosten. Denk hierbij aan een slimme thermostaat, bespaarapps en zonnepanelen. Door deze middelen te gebruiken kun je ervoor zorgen dat jouw energieverbruik lager wordt, waardoor je uiteindelijk ook lagere energiekosten hebt. Voorbeelden van leveranciers die zich hierop richten zijn Eneco en Oxxio. Overigens hoef je niet per se voor een leverancier met bespaarmiddelen te kiezen, tegenwoordig zijn namelijk slimme thermostaten en dergelijke ook los verkrijgbaar.

Andere energieleverancier kiezen

Voordat je een keuze maakt voor een nieuwe energieleverancier kun je via Consumind een vergelijking maken, zodat je weet hoeveel de energiekosten zijn bij de verschillende leveranciers. Door jouw verbruiksgegevens in te vullen zie je wat je zou betalen bij de energieleveranciers.

Veranderen van energieleverancier

Waarbij er in het begin van de liberalisering wel eens wat misging bij overstappen van energieleverancier, is dit nu ontzettend makkelijk en veilig geworden. Heb je besloten dat je wilt overstappen naar een andere energieleverancier? Via Consumind kun je overstappen naar de door ons geselecteerde energieleveranciers. Hierbij helpen wij je met de gehele overstap zodat je er geen omkijken naar heeft. Het veranderen van energieleverancier is daardoor nog makkelijker!

Wat kunt verwachten bij het veranderen van energieleverancier?

Het veranderen van energieleverancier is puur een administratieve wijziging, de leverancier verzorgt namelijk de inkoop van stroom en gas en de administratie, zoals de nota’s. Omdat de netbeheerder jou daadwerkelijk voorziet van elektra en gas zul je niet door de overstap opeens ander licht hebben, of in de kou zitten. Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd.

Zie het overstapproces hieronder uitgelegd

Het overstapproces in vier stappen: 
  1. Aanmelding
    Meld je eerst aan voor een overstap, heb je nog een lopend contract bij je huidige leverancier? Bel ons dan op 030- 7009 727. Wij kijken dan voor je welke leverancier de opzegvergoeding van jouw huidige leverancier aan je terug betaalt.
  2. Ontvangst contract
    Na jouw aanvraag ontvang je per post of per mail een contract. Met ontvangst daarvan heb je wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd om het contract goed door te lezen. Tijdens de bedenktijd kun je nog kosteloos afzien van het contract door dit aan te geven bij de nieuwe energieleverancier. In de overeenkomst staat ook vermeld wanneer de geplande startdatum van het energiecontract is. Rondom deze datum zal de nieuwe leverancier aan de oude leverancier doorgeven dat je daar geen klant meer bent.
  3. Meterstanden doorgeven
    Jouw nieuwe energieleverancier zal je vragen om de meterstanden op te geven. Zodra je deze hebt door gegeven zal je leverancier deze doorgeven aan jouw oude energieleverancier. Zorg ervoor dat je de meterstanden tijdig doorgeeft, anders zullen ze de meterstanden gaan schatten, wat nadelig kan uitpakken.
  4. Ontvangst eindnota
    Met de meterstanden die je hebt doorgegeven aan je nieuwe leverancier zal jouw oude leverancier de eindnota gaan maken. Op de eindnota staat vermeld hoeveel je hebt verbruikt en hoeveel je hebt betaald aan termijnbedragen. Het verschil hiertussen wordt met je verrekend.

Meer interessante pagina's: Voorbeeldnota Essent - Gratis energievergelijker - Meer mensen stappen over - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: zoektocht naar een nieuwe energieleverancier van Africa Studio/Shutterstock.com