Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eindnota voor energiekosten

Eindnota voor energiekosten

Als je overstapt van energieleverancier of als je verhuist, dan ontvang je van je leverancier de eindnota. Op de eindnota staan de volgende zaken:

Bijbetalen of geld terug krijgen op de energienota

Het verschil tussen de betaalde termijnbedragen en de daadwerkelijke verbruikskosten, worden op de eindnota weergegeven. Als je meer hebt betaald dan dat je hebt verbruikt, krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt dan betaald, dan moet je het verschil bijbetalen. Of je moet bijbetalen, hangt af van een aantal factoren:

  • wanneer je voorgaande contract is ingegaan;
  • wanneer je de jaarnota hebt ontvangen;
  • wanneer je overstapt.

Stel: je hebt in oktober de laatste jaarnota ontvangen. Na de koude wintermaanden, in april, stap je over naar een andere energieleverancier. De kans dat je moet bijbetalen is nu groter dan wanneer je in oktober overstapt. Is het contract van je vorige leverancier bijvoorbeeld in september ingegaan en je stapt het jaar erna rond september weer over, dan is de kans dat je moet bijbetalen kleiner. Wees hiervan bewust op het moment dat je overstapt! Je betaalt echter nooit méér dan wat je hebt verbruikt. Kijk hier voor voorbeelden van bijbetalen en geld terugkrijgen.

Opzegvergoeding voor de overstap van energieleverancier

Als je bent overgestapt terwijl je nog een lopend contract bij de vorige leverancier had, dan mag deze je een opzegvergoeding vragen. De hoogte hiervan hangt af van de periode dat jouw contract nog zou lopen. Bekijk hier de hoogtes van de opzegvergoedingen.

Oneens met de eindnota voor de energiekosten?

Als je het niet eens bent met de eindrekening, dan kun je het beste eerst contact opnemen met de energieleverancier, om te kijken of je er samen kunt uitkomen. Lukt dit echter niet, dan kun je het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Energie en Water. Bekijk op de website van Consuwijzer hoe dit werkt. 

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers vergelijken gaat in 3 simpele stappen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 
 

Afbeelding: Eindnota voor energiekosten van Andrey Popov/ Shutterstock.com