Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk!

Wilt u van energieleverancier overstappen maar weet u niet goed hoe dit moet, wat er dan gebeurt en wat u hiervoor moet doen? Wij van Consumind kunnen u helpen bij een energie overstap. Wij leggen u ook graag uit hoe een energie overstap in werking gaat en wat u erbij kunt verwachten. Prettig geregeld. 

Een energie overstap? Eerst vergelijken

De eerste stap die u onderneemt voordat u een energie overstap doet is het vergelijken van energieleveranciers. U wilt immers door een energie overstap een financiële voordeel behalen, maar ook kiezen voor een leverancier met goede service. Energievergelijken kan een ingewikkelde klus zijn, omdat u rekening moet houden met de onderstaande kostenposten:

Al deze onderdelen vormen de energierekening. De energieleveranciers kunnen concurreren op de onderdelen variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Hiervoor mogen ze de prijs bepalen, voor nieuwe klanten bepalen ze iedere maand de prijs. Als u de tarieven vast heeft staan bij uw leverancier dan wijzigen deze niet gedurende de contractperiode. Heeft u een variabel contract? Dan mag de leverancier de prijzen wel tussentijds wijzigen.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder. Deze is gebonden aan een regio en wijzigt dus niet als u een energie overstap doet. De netbeheerder bepaalt ieder jaar de netbeheerkosten. Ze mogen deze zelf bepalen, maar worden wel door een toezichthouder in de gaten gehouden, zodat er niet teveel voor wordt gevraagd.

Heffingen van de overheid

De overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting worden bepaald door de overheid. U betaalt dus energiebelasting en btw voor de energie die u afneemt. Omdat we allemaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig hebben om te kunnen leven krijgt ieder huishouden, met een stroomaansluiting, een bedrag terug van de overheid: de vermindering energiebelasting. Ieder jaar wordt door de overheid vastgesteld hoe hoog de overheidsheffingen zijn en hoe hoog het bedrag is dat u terug krijgt door middel van de vermindering energiebelasting. De btw, overheidsheffingen en de vermindering komen op uw energierekening te staan. Nadat u de energierekening betaalt aan de energieleverancier draagt deze de kosten weer af aan de Belastingdienst.

Makkelijk vergelijken via Consumind

Om het voor u makkelijker te maken heeft Consumind voor u kosteloos al de vergelijking gemaakt tussen meer dan dertig leveranciers. Dat scheelt u een hoop uitzoekwerk! Nadat u uw gegevens en verbruik heeft ingevuld ziet u direct online de energievergelijking. U ziet staan hoeveel u nu per maand met de actuele tarieven zou betalen bij de diverse leveranciers. Zo kunt u kiezen om een energie overstap te maken naar een leverancier waar u voordeliger uit bent.

Energie overstap via Consumind

Naast het vergelijken van energieleveranciers kunt u ook via Consumind een energie overstap regelen. Wij vergelijken meer dan dertig energieleverancier, voor de energie overstapservice werken wij met een beperkt aantal energieleveranciers. Het aanbieden van alle aanbieders hoeft namelijk niet in uw voordeel te zijn. De tarieven wijzigen vaak, de voorwaarden veranderen soms dus zoeken wij leveranciers die scherpe, stabiele en gezonde producten door de jaren heen aanbieden. Zo maakt u een energie overstap waar u voor een langere periode profijt van heeft.

Wanneer overstappen van energieleverancier

Als u in de vergelijking heeft gezien dat u kunt besparen door een energie overstap te doen, dan is het begrijpelijk dat u direct wilt overstappen. Is uw contract bij uw huidige leverancier al afgelopen? Dan kunt u direct online de energie overstap regelen. Heeft u nog een lopend contract, of heeft u een zakelijk contract? Dan gelden er andere regels.

Een energie overstap terwijl u nog een lopend contract hebt

U heeft nog een lopend consumentencontract bij uw huidige energieleverancier. Als u dan tussentijds een energie overstap doet mag uw huidige leverancier een opzegvergoeding vragen. De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de resterende looptijd van het contract.

 • Bij een contract dat nog langer dan 2,5 jaar loopt: € 125,- per product
 • Bij een contract dat nog 2 tot 2,5 jaar loopt: € 100,- per product
 • Bij een contract dat nog 1,5 tot 2 jaar loopt: € 75,- per product
 • Bij een contract dat korter dan 1,5 jaar loopt: € 50,- per product

Wij kunnen u namelijk helpen met een energie overstap, waarbij de nieuwe leverancier de kosten voor de opzegvergoeding aan u terug betaalt. U kunt ons hiervoor bellen op 030- 7009 727. De regeling geldt uiteraard alleen voor de opzegvergoeding van de huidige leverancier en niet voor verkregen cadeaus, welkomstpremies, opzegvergoedingen die uw huidige leverancier aan u heeft terug betaald of iets dergelijks.

Een energie overstap tijdens een lopend zakelijk contract

Heeft u een zakelijk energiecontract? Dan gelden er andere regels bij een energie overstap. Bij zakelijke energiecontracten zijn de boetes namelijk niet wettelijk vastgelegd en kunnen dus ontzettend hoog zijn. Daarnaast betaalt een nieuwe leverancier de zakelijke opzegvergoedingen niet aan u terug, waardoor een energie overstap duur uit kan pakken.

Overstappen van energie, hoe werkt het?

Vraagt u via Consumind een energie overstap aan? Dan helpen wij u bij de overstap en bent u gegarandeerd van onze overstapservice.

 1. Contract
  Als u telefonisch via ons een energie overstap aanvraagt krijgt u eerst een contract per mail toegestuurd. Hierin staan uw persoonlijke gegevens, de energietarieven, het aanbod op maat en de voorwaarden genoteerd. Het aanbod op maat zijn de kosten per maand en jaar bij de energieleverancier, gebaseerd op het verbruik dat u zelf heeft opgegeven. In de mail staat ook een knop genoteerd genaamd ‘bevestig uw aanvraag’. Als u drukt op de knop dan sturen wij de gegevens naar de energieleverancier door. Controleer daarom altijd eerst goed of alle gegevens kloppen die vermeld staan in de bijlages. Vraagt u online via Consumind direct zelf een overstap aan? Dan ontvangt u deze mail niet, maar een mail ter bevestiging van uw overstap aanvraag.
   
 2. Informatie van de energieleverancier
  Ook vanuit de energieleverancier ontvangt u na uw akkoord per post of per mail het contract. Na ontvangst van deze informatie heeft u wettelijk nog veertien kalenderdagen bedenktijd. U heeft dus ruim de tijd om de gegevens goed door te nemen. Wilt u toch afzien van de energie overstap? Dan kunt u tijdens de bedenktijd kosteloos van het contract afzien door dit aan te geven bij de energieleverancier. Als u tijdens de bedenktijd niets van u laat horen gaat de leverancier er vanuit dat u akkoord bent met het contract. In het contract staat de leverdatum vermeld. Rond deze datum wordt uw huidige leverancier voor u opgezegd, u hoeft dit dus niet zelf te doen. Bent u echter verhuisd en heeft u voor de nieuwe woning een nieuwe energieleverancier aangevraagd? Dan dient u wel zelf de leverancier van uw oude woning op te zeggen.
   
 3. Doorgeven meterstanden
  Rond de leverdatum zal de nieuwe energieleverancier u vragen om de meterstanden door te geven. Dit kan vrijwel bij alle leveranciers via de computer. De meterstanden gebruikt de nieuwe leverancier als start meterstanden, deze meterstanden worden ook doorgegeven voor u aan uw oude leverancier. Met deze standen zal uw oude energieleverancier de eindnota opmaken. Op de eindnota staat vermeld hoeveel u al heeft betaald door middel van de termijnbedragen, hoeveel u daadwerkelijk heeft verbruikt en een eventuele opzegvergoeding. Heeft u meer betaald dan dat u heeft verbruikt? Dan krijgt u geld terug. Heeft u echter meer verbruikt dan u heeft betaald? Dan moet u het resterende bedrag betalen aan uw oude energieleverancier. Het bijbetalen is afhankelijk wanneer uw contract bij uw oude leverancier is ingegaan, wanneer u de jaarnota hebt ontvangen en wanneer u overstapt. Stel: u heeft in november de laatste jaarnota ontvangen en u stapt na de koude wintermaanden, in mei, over naar een ander energieleverancier. Dan is de kans groter dat u moet bijbetalen, dan als u na de zomermaanden overstapt. Wees hiervan bewust op het moment dat u overstapt. U betaalt echter nooit meer dan dat u daadwerkelijk heeft verbruikt.
   
 4. Bepaling termijnbedrag
  Van uw nieuwe energieleverancier krijgt u te horen wat uw termijnbedrag wordt. De meeste energieleveranciers gaan voor het bepalen van het termijnbedrag uit van het gemiddelde verbruik van uw woning van de afgelopen jaren. Vindt u uw termijnbedrag te hoog of te laag? U kunt dit bij uw energieleverancier wijzigen. Ons advies is om uw termijnbedrag nooit te veel te verlagen. U loopt dan kans dat u na een jaar, als u uw jaarnota ontvangt, moet bijbetalen. U kunt er ook voor kiezen om uw termijnbedrag te verhogen. U heeft dan de kans dat u op uw jaarnota een leuk bedrag terug krijgt.

Geen stroom en gas door een energie overstap?

U hoeft bij een energie overstap niet bang te zijn dat u zonder stroom of gas komt te zitten. Een overstap is puur een administratieve wijziging. De netbeheerder zorgt namelijk voor de daadwerkelijke levering van stroom en gas, de energieleverancier koopt voor u elektra en gas in en verzorgt de nota’s. Van de energie overstap merkt u dus vrij weinig, behalve dat u minder geld kwijt bent. Wilt u dit ook? Vergelijk dan eerst alle energieleveranciers via Consumind en laat onze financiële adviseurs u helpen.

Meer interessante pagina's: Energiekosten vergelijken van meer dan dertig leveranciers - De goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: energie overstappen is makkelijk van HandmadePictures/Shutterstock.com