Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Alles over het lenen van geld


Geld lenen om toch een nieuwe auto te kunnen kopen, of je kledingkast en die van je kinderen uit te breiden door op rekening te kopen bij postorderbedrijven. Voor veel mensen ligt er een taboe op het woord lenen, praten er niet over, terwijl er toch vaak door mensen wordt geleend. Dus we bestellen wel een nieuwe eettafel via onze creditcard of bij een postorderbedrijf, maar dat we dit dus op afbetaling hebben gedaan zeggen we niet zo snel tegen familie, vrienden of kennissen. Soms hebben we ook niet direct het idee dat we geld lenen, bijvoorbeeld als we een klantkaart gebruiken van een winkel om een hele nieuwe winteroutfit aan te schaffen. 

 

Wat is lenen?

In de Dikke van Dale wordt lenen als volgt omschreven: tijdelijk aan iemand afstaan om te gebruiken. Zo kan je het ook zien met geld lenen; er wordt tijdelijk een geldbedrag aan je afgestaan om gebruik van te maken. Voor het lenen van geld betekent dat niet dat het lenen kosteloos is. Je kent vast de zin onder elke reclame over geld lenen: Let op, geld lenen kost geld. Een waarschuwing, waarvan de meeste mensen wel weten dat het zo is, maar niet altijd realiseren wat het in hun persoonlijke situatie inhoudt. Want hoeveel kost een lening? Tegen welke rente leen je? Voordat je gaat lenen is het goed om daarover na te denken. Want in sommige gevallen is het verstandiger om zelf geld opzij te zetten, te sparen, in plaats van te lenen.

Soorten leningen

Er bestaan veel vormen van leningen. Elk vorm van lenen heeft verschillende eigenschappen. De overlappende eigenschap van lenen is dat er rente betaald moet worden. Hieronder hebben we de verschillende leenvormen voor je genoteerd:

Waar wordt op gelet als je geld wilt lenen?

Uiteraard kan je niet zomaar geld lenen. Er wordt altijd eerst gekeken of je in aanmerking hiervoor komt. Daarvoor wordt er gekeken naar de onderstaande punten:

 • Je inkomen bruto/netto
 • Het soort dienstverband dat jij en/ of je partner heeft en de datum van in diensttreding
 • Je woonlast
 • Soort woning (koop of huur)
 • De BKR notering
 • Of je kinderen hebt en zo ja of deze thuiswonend zijn.

De geldverstrekker kijkt dus hoe groot het risico voor hen is, als je daar geld leent. Eigenlijk zijn het logische criteria, want als je thuiswonende kinderen hebt, heb je over het algemeen meer uitgaven/lasten dan als je geen kinderen hebt. Naast meer boodschappen, ook kosten voor school/studie, sport et cetera. En hoe hoger je inkomen is, hoe groter de kans is dat je aanvraag wordt goedgekeurd om te lenen.

Bij het soort dienstverband wordt er gekeken naar vast of tijdelijk. Het inkomen van een vast dienstverband wordt voor 100% meegerekend, bij tijdelijk dienstverband is dat 70% van je inkomen. Ook wordt er gekeken naar hoelang je dienstverband is. Het risico om als geldverstrekker je geld te lenen met een tijdelijk dienstverband is groter, dan wanneer je een vast dienstverband hebt. En als je een tophypotheek hebt, waar je dus al op je tenen loopt om die te kunnen betalen, is een lening ernaast misschien niet zo verstandig. Er wordt dus goed naar jou persoonlijke situatie gekeken.

Lenen en het BKR

Het BKR is het Bureau Krediet Registratie. Hier worden alle kredieten van alle Nederlandse consumenten geregistreerd die op dit moment lopen, en die van de afgelopen 5 jaar. Het BKR registreert alle leningen; onterecht wordt er vaak gedacht dat het negatief is als er een vermelding in het BKR staat. Dat is dus niet het geval. Wel is de registratie van het geleende bedrag van belang en of het bedrag nog open staat. Als je een krediet aanvraagt, wordt er altijd eerst het BKR geraadpleegd door de geldverstrekker.

Wat staat er over lenen in het BKR?

In het BKR staat je naam, geboortedatum en adres genoteerd. Daarbij staat er over jouw leningen het volgende genoteerd:

 • het geleende bedrag, het bedrag dat maximaal besteedbaar is;
 • het soort overeenkomst;
 • de maand waarin de overeenkomst is afgelost;
 • de ingangsdatum van de kredietovereenkomst;
 • de maand waarin de overeenkomst is beëindigd;
 • eventuele bijzonderheden, zoals betalingsachterstand langer dan 3 maanden.

Codes in BKR vanwege het lenen

In het BKR wordt achter je gegevens een code geregistreerd. Zo is het voor andere bedrijven, zoals het bedrijf waar je geld wil gaan lenen voor een nieuwe auto, snel zichtbaar hoe je status is. En of het dus verantwoord is dat je gaat lenen, of niet. Heb je een betalingsachterstand opgelopen, dan staat de code A achter je naam. De A staat voor achterstand. Pas als je de achterstand hebt ingelopen en je lening loopt nog door, wordt de code veranderd naar de code H van herstel. Is de overeenkomst beëindigd, nadat je de achterstand ook hebt ingelopen? Dan blijft de A (of AH) achter je naam staan, met de einddatum van de lening. Het BKR heeft ook nog 5 bijzondere codes, voor als er bijvoorbeeld een betalingsregeling is getroffen, of als jij als kredietnemer onbereikbaar bent. Bij het laatste kan je er wel van uitgaan dat een nieuwe geldverstrekker vraagtekens plaatst om jou geld te lenen. Na 5 jaar na beëindigen van de lening worden alle gegevens verwijderd. Ook voor het afsluiten van een hypotheek wordt er gekeken naar de coderingen en bedragen in het BKR.

Consumptief krediet rente

De hoogte van de rente van een lening kan verschillen per lening. Voor bepaalde vormen van lenen, zoals een creditcard, rood staan en bestellen bij postorderbedrijven, geldt vaak de hoogst mogelijke rente van 14%. Duur bankstel of nieuwe garderobe! Wees daarom altijd bewust van de rente die je moet betalen, als je bijvoorbeeld je creditcard wilt gaan gebruiken.

De rente wordt bepaald door verschillende factoren:

 • De inkoopkosten van het te lenen bedrag;
 • Het risico-opslag;
 • De winstmarge-opslag;
 • De hoogte van de lening;
 • De marketing- en administratiekostenopslag.

Voordelig lenen

Heb je al een lening lopen, of kredieten via bijvoorbeeld je creditcard of postorderbedrijven uitstaan? Onze financiële assistenten van de afdeling lopende leningen helpen je graag om je rente te verlagen op je leningen. Als je hier aanmeldt voor advies en hulp van onze financiële assistenten, dan nemen ze snel contact met je op. Samen kijken ze met je naar je openstaande leningen, hoeveel rente je betaalt en of ze je leningen en openstaande kredieten bij een voordeligere lening kunnen onderbrengen. Dit kan voor een lagere rente zorgen, kortere looptijd van je lening waardoor je dus eerder afgelost hebt en/of lagere maandlasten. Ze weten alles over voordelig lenen, dus geven je deskundig advies. Nieuwe leningen afsluiten voor iets nieuws wat je wilt aanschaffen doen we niet. Dus alleen met je huidige leningen en openstaande kredieten helpen we je besparen.

Voorbeeld van grote besparing op lopende leningen

Een voorbeeld van iemand die we hebben geholpen is Ellen. Zij en haar partner betaalde elke maand €1.048 aan hun leningen. Over 1 lening betaalde ze alleen rente, waardoor de schuld altijd zou blijven openstaan. Iets wat ze hun kinderen eigenlijk niet wilde aandoen. Met behulp van Brenda zijn deze leningen omgezet naar 2 persoonlijke leningen, met lage rentepercentages en een maandelijkse aflossing. Hierdoor betalen ze per maand een hoger bedrag, maar zijn ze na 10 jaar volledig schuldenvrij en besparen ze wel het topbedrag van €68.177,-! Wil je het volledige verhaal van Ellen lezen?

Ook bij lagere leenbedragen kijken we graag of je met onze hulp kan besparen. Zo hebben we ook eens een klant geholpen met een besparing van totaal €1.120. Nog steeds een prachtig bedrag, waar veel leuke dingen kunnen worden gedaan. Lees het hele verhaal over deze besparing op de lening hier.

Wie leent het meest? Alle feiten op een rij

Uit het Nationaal leenonderzoek van Geldshop in 2016 blijkt dat in Flevoland 71% vaker een lening wordt aangevraagd dan het gemiddelde in Nederland. Waar het minst wordt geleend? Dat winnen de Friezen. Mensen tussen 51 en 64 jaar lenen gemiddeld gezien het hoogste bedrag: €21.000,-. Het grootst aantal leenaanvragen wordt gedaan door jongeren tussen de 18 en 30 jaar, al lenen die gemiddeld het minst van alle leeftijdsklassen, namelijk € 8.400. Wat ook wel te verwachten was, is dat gezinnen met kinderen gemiddeld een hoger bedrag lenen, dan alleenstaanden met kinderen. In je eentje is het ook lastiger om een hoog bedrag te lenen. 

Als je een lening hebt lopen, waarvan je wilt kijken of je een lagere rente, maandlasten of kortere looptijd wilt krijgen, kunnen onze financiële assistenten kijken of dat mogelijk is. Want minder betalen of eerder van je lening af zijn, is wel zo fijn. 

 

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: alles over geld lenen van Victor Hanacek/ Picjumbo.com