Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Persoonlijke lening

Persoonlijke lening
Soms komt het wel eens voor dat je geld nodig hebt maar niet kunt wachten tot dat je het bedrag bij elkaar hebt gespaard. Een persoonlijke lening is dan een goede oplossing die in een relatieve korte periode gerealiseerd kan worden. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening krijg je het bedrag dat je wilt lenen in één keer op je rekening gestort van een bank of een andere kredietverstrekker. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan aflossing en rente om de lening terug te betalen. In tegenstelling tot een doorlopend krediet heeft een persoonlijke lening een vast betalingstermijn en vaak een lagere rente. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wanneer de lening is afgelost.

Waarvoor kan deze lening gebruikt worden?

De voornaamste redenen waarom mensen gebruik willen maken van een persoonlijke lening zijn:

 • Het kopen van een auto
 • Aanpassingen aan de woning
 • Het kopen van een vakantiewoning
 • Betalen van medische kosten

Ook wordt er vaak voor deze leenvorm gekozen wanneer men verschillende kredieten zoals een doorlopend krediet of een krediet bij een warenhuis willen oversluiten. Hierdoor kan de maandelijkse afbetaling verminderd worden en/of de rente worden verlaagd.

Rente en aflossing

Het bedrag dat je iedere maand aan de bank of kredietverstrekker betaalt wordt voor je vastgesteld. Dit mag je zelf niet bepalen. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag. In dit maandbedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het deel dat je aan aflossing betaalt steeds groter en het rentedeel steeds kleiner.

Aflossing persoonlijke lening

De rente is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft de hoogte van de rente te maken met de marktrente die de kredietverstrekker zelf moet betalen over het geld. Hoe hoger de marktrente, des te hoger de rente op de persoonlijke lening. Daarnaast heeft de hoogte van de rente ook te maken met:

 • De hoogte van de lening
 • Onderpand
 • Looptijd
 • Persoonlijk risicoprofiel
 • Aanvullende verzekeringen

Niet iedereen heeft dus hetzelfde rentepercentage. Tussen het hoogste en het laagste tarief kan bijna 10% verschil zitten. Dit kan door de persoonlijke situatie maar ook door de tarieven die de kredietverstrekkers hanteren. Zo kan er tussen kredietverstekkers tot wel 8% verschil zitten voor dezelfde persoonlijke lening. De hoogte van je rente weten? Onze kredietspecialisten helpen je graag met het bepalen van de rente van je persoonlijke lening. Klik hier.

Hoe kom ik in aanmerking en hoeveel kan ik lenen?

Net zoals bij alle andere leningen, kom je in aanmerking voor een persoonlijke lening door een berekening van de leencapaciteit op basis van je inkomsten, vaste uitgaven en eventuele andere schulden of kredietprofiel. Ook zal er een check bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) worden uitgevoerd. Deze controle is er om je betalingsmoraliteit te controleren. Op basis van deze gegevens wordt ook de hoogte van je mogelijke lening bepaald. Je burgerlijke staat en soort woning spelen hierbij ook een rol. Het is van te voren dus niet precies te zeggen hoeveel je kunt lenen en of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening. Het maximumbedrag wat consumptief geleend kan worden is €75.000,-.

Persoonlijke lening terugbetalen

Wanneer je een persoonlijke lening hebt afgesloten met een bedrag lager dan €40.000,-, dan heb je wettelijk het recht om de lening vervroegd af te lossen. Bij hogere bedragen staat vaak in de leenovereenkomst in welke mate je vervroegd kan aflossen. Als je vervroegd aflost, loopt de kredietverstrekker een deel van de rente mis en mogen zij een boete rekenen. Dit verschilt per verstrekker maar de boete moet wel voldoen aan de Europese richtlijnen.

Voordelen persoonlijke lening

 • Een vaste looptijd, je weet dus precies wanneer je klaar bent met aflossen.
 • Iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing.
 • De rente staat vast.
 • Direct beschikking over het geleende bedrag.
 • Rente aftrekken van de belasting, als je het geleende geld gebruikt voor de aankoop, verbetering of voor onderhoud van de woning.

Nadelen persoonlijk krediet

 • Afgeloste bedrag kan niet opnieuw worden opgenomen.
 • Tussentijdse extra aflossing vaak niet mogelijk zonder boete.

Oversluiten van persoonlijke lening

Wanneer je meerdere persoonlijke leningen hebt, kun je er voor kiezen om deze samen te voegen tot een overzichtelijke lening met vaak een lagere rente. Heb je één lening maar wil je  ervoor zorgen dat je een lagere rente voor je lening betaalt? Dan kun je bekijken of het loont om je lening over te sluiten. Onze kredietspecialisten helpen je graag om te kijken of je op deze manier kunt besparen.  Ze geven je deskundig advies en regelen het voor je wanneer een besparing mogelijk is. Je kunt hierdoor niet alleen de rente verlagen, maar ook in de meeste gevallen de looptijd verkorten. In contact komen met onze kredietafdeling? Klik hier. 

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: persoonlijke lening van Diego Cervo/Shutterstock.com