Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rente in consumptieve krediet verschilt te veel


Wanneer je een consumptief krediet hebt lopen in de vorm van een doorlopend krediet, dan heb je te maken met een variabele rente. Je betaalt deze rente over het opgenomen bedrag van het doorlopende krediet. Van te voren is dus niet bekend hoeveel je daadwerkelijke kosten zijn. Kredietverstrekkers mogen de rente op dit doorlopende krediet tussentijds verhogen tot een redelijk maximum. Tegenwoordig blijkt dat dit niet gebeurt. Sommige kredietverstrekkers verhogen de rente soms wel met 6% voor verschillende consumptieve kredieten binnen dezelfde maatschappij.

Case: oversluiten van lening zorgt voor flinke rente verlaging.

De Nederlandse voorschotsbank ging hier de mist mee in en moet de teveel betaalde rente terugbetalen aan een consument. De consument sloot in 2007 een doorlopend krediet af bij de bank, een onderdeel van de Crédit Agricole. Twee jaar later sloot de consument een doorlopend krediet binnen Crédit Agricole zelf.

In deze periode kreeg de consument een rentestijging van 8,9& naar 10,6%. Door de BKR-registratie was het niet mogelijk om de lening over te sluiten, maar toen deze was vervallen bleek dat de consument zijn doorlopende krediet kon oversluiten naar een maatschappij binnen de Crédit Agricole voor een krediet met 5,9% rente. Dit is een verschil van 4,7%! Volgens klachteninstituut Kifid hoort dit niet te mogen. 

Verlaag de rente op je lopende consumptieve kredieten

Uit bovenstaande case blijkt maar weer dat het oversluiten van je lopende consumptieve kredieten een flinke rente besparing kan opleveren. Ook het aangesloten blijven bij grootbanken of grotere kredietmaatschappijen werkt niet in jouw voordeel. Overweeg eens om je lopende consumptieve kredieten over te sluiten naar een andere maatschappij, ook als je op dit moment bij een grootbank bent aangesloten. Hierbij is het verstandig om altijd verder te kijken dan de bekende kredietverstrekkers in Nederland ondanks dat dit veilig voelt. Kleinere maatschappijen kunnen je een lagere rente, looptijd of zelfs beide bieden tegen dezelfde voorwaarden.

Onze kredietspecialisten bekijken graag samen met jou de mogelijkheden voor het oversluiten van je lopende consumptieve kredieten voor het verlagen van de rente en/of looptijd. Zij staan dagelijks voor je klaar en geven je hier graag meer informatie over. Kunnen zij de rente en/of looptijd voor je kunnen verlagen? Dan regelen zij dit voor je van A tot Z. 

(bron: nu.nl / 19 oktober 2017)