Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lenen met een onderpand

Er zijn verschillende mogelijkheden om een lening met een onderpand aan te gaan. Dat betekent dat je geld kunt lenen, door daar één van jouw bezittingen tegenover te stellen. In sommige gevallen moet je dan daadwerkelijk iets inleveren, bijvoorbeeld een sieraad of een waardevol apparaat, zoals een computer of een televisie. Bij andere vormen van deze lening mag je een bedrag lenen zonder dat je iets inlevert, maar wel op voorwaarde dat de geldschieter jouw bezit mag verkopen als je de lening niet kunt terugbetalen.

Pandjeshuizen of lommerds

Bij een pandjeshuis of lommerd kun je goederen verpanden. Je brengt daar een sieraad, een elektrisch apparaat of een auto en in ruil daarvoor krijg je een geldbedrag. Voor een auto is dit meestal 60 procent van de dagwaarde. Als je jouw bezitting weer terug wilt, moet je het binnen een bepaalde periode terugkopen, tegen betaling van het geleende bedrag én een opslag. Als je het binnen de gestelde termijn niet terug koopt, dan kan de lommerd jouw bezitting verkopen. Voor een auto geldt dat je stallingskosten betaalt. Vaak is dat maandelijks vijf à tien procent van de waarde van de auto. De opslag die je betaalt als je jouw bezit weer terug koopt, is vaak veel hoger dan de rente die je bij de meeste kredieten betaalt. Pandhuizen van de gemeente, zoals de Stadsbank of de Bank van Lening in Amsterdam en Den Haag, rekenen meestal de maximale veertien procent rente die ze mogen vragen. Commerciële pandhuizen rekenen meestal veel hogere tarieven. Het voordeel van een lening bij een lommerd is dat je geen schuld hebt. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je het beleende artikel niet meer terug kunt kopen. Als je echter terugkerende geldproblemen hebt, dan kun je toch beter niet naar een lommerd of pandjeshuis gaan: de kans is groot dat je het benodigde bedrag om jouw bezit terug te kopen, niet meer bij elkaar kunt sparen. Je kunt dan beter overwegen of je iets kunt verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Vaak krijg je er dan meer geld voor en je hoeft het niet meer terug te kopen.

Voorschot op uw effecten

Als je effecten hebt, dan kun je die gebruiken als onderpand om een krediet te krijgen. Het voordeel hiervan is dat je over deze lening soms een lagere rente betaalt dan bij een doorlopend krediet, omdat je een onderpand inbrengt. Het nadeel is echter dat je het onderpand soms moet aanvullen als de effecten minder waard worden.

Uw levensverzekering belenen

Bij sommige levensverzekeringen is in de polisvoorwaarden opgenomen dat je de levensverzekering als onderpand kunt gebruiken om een krediet te krijgen. De verzekeraar kan in dat geval het krediet uitkeren. Meestal is dit zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. Je kunt dit uiterlijk tot de einddatum van de verzekering opnemen.

De hypotheek: uw huis als onderpand

De hypothecaire lening is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van een lening met onderpand. Je kunt geld lenen voor de aankoop van onroerend goed, zoals een woning of een kantoorgebouw, waarbij het pand gelijk ook als onderpand voor de lening dient. Als je de maandelijkse aflossing niet meer kunt betalen, dan kan de bank overgaan tot verkoop van jouw onroerend goed.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lening met onderpand van JohannesS/Shutterstock.com