Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Leasen

Leasen is eigenlijk een soort huur of huurkoop van een product. Je kunt daarbij kiezen uit twee varianten: financiële leasing of operationele leasing.

Financiële leasing

Deze variant lijkt op huurkoop en is vaak mogelijk voor grote aankopen, zoals een keuken, een parketvloer of een auto. Aan het einde van de leaseperiode koop je de vloer of de keuken voor een symbolisch bedrag over en dan pas ben je de wettelijke eigenaar. Bij deze vorm van leasen geldt, net als bij huurkoop, dat het product teruggevorderd kan worden zolang je nog geen 75 procent van de schuld hebt afbetaald. Deze en andere bepalingen, bijvoorbeeld over onderhoud en garantie, worden opgenomen in de leaseovereenkomst. Als je een product least met financiële leasing, dan kun je de rente aftrekken van de belasting, op voorwaarde dat het product gebruikt wordt voor verbetering van de (eerste) woning.

Operationele leasing

Dit is een soort huren. Na afloop van de leaseperiode ben je geen eigenaar van het product. Veel auto’s worden bijvoorbeeld geleased met een operationele leaseconstructie: je least (‘huurt’) de auto voor een paar jaar en na afloop van de leaseperiode kun je een recenter model uitzoeken of je stopt ermee. Soms is een persoonlijke lening of een doorlopend krediet een verstandigere optie dan operationele lease. Vergelijk de maandelijkse kosten van de lease dus altijd met die van een lening bij de bank, om te kijken met welke vorm van financiering je het goedkoopste uit bent.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lease van Yuri Rudyy/Shutterstock.com