Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stijgende rentekosten maken leningen afsluiten duurder


Helaas, aan ‘het feestje’ van historisch lage rentes is een eind gekomen. Je kunt 2018 met betrekking tot lage rentes absoluut een recordjaar noemen, maar de rente op een lening stijgt inmiddels weer. Toch kan het lonen je lening over te sluiten.

Er zijn momenteel enkele Nederlandse kredietverstrekkers, die de rentes hebben verhoogd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de rente voor het consumptief krediet. Het meest voorkomende leenbedrag, waarmee kredietaanbieders leningen aanbieden op de markt, is (vanaf) 25.000 euro. Voor een dergelijke lening is de rente aanzienlijk verhoogd. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat geld lenen dit jaar gemiddeld duurder is geworden en de concurrentie op de leenmarkt minder groot.

Trend doorbroken

De leenrente is vanaf 2011 (de gemiddelde leenrente was toen 11 procent) aan het dalen tot momenteel een gemiddelde van 7 procent. Dat die trend nu doorbroken wordt, omdat de rente nu weer stijgt, komt onverwachts. Je kunt zelfs al lenen tegen 3,9 procent rente. Het verschil tussen de gemiddelde leenrente en het laagst mogelijke tarief komt door ‘risk based pricing’, rente naar risico. Bij deze leningsvorm, kijkt de kredietverstrekker naar je persoonlijke situatie om de rente te bepalen.

Gunstig rentebeleid

Dat de rentes voor een persoonlijke lening de afgelopen jaren zijn gedaald, komt door een gunstig rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de bestedingen in de Eurozone te bevorderen, houdt de bank de beleidsrentes laag. Zo kunnen kredietverstrekkers voordelig aan geld komen om uit te lenen. Dat geldt ook voor hypotheekverstrekkers. Door het lage rentebeleid van de ECB valt de hypotheekrente ook lager uit. Die rente is sterker gedaald dan de rente voor een consumptief krediet, doordat de concurrentie voor hypotheken een stuk groter is geworden. Ter vergelijk: in Nederland zijn inmiddels 36 hypotheekaanbieders en 14 kredietverstrekkers actief.

Verwachting

Naar verwachting zullen in 2019 steeds meer hogere rentes voor leningen worden gevraagd. Toch kan het altijd lonen over te sluiten. Als je een lopende lening hebt, kan het toch ergens anders goedkoper voor je zijn.