Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Korting op collectieve zorgverzekeringen verleden tijd

Collectieve zorgverzekering

Collectieve zorgverzekering zijn de afgelopen jaren een stuk minder voordelig geworden. Eerst werd de maximale groepskorting gereduceerd van 10 procent naar 5 procent. Nu blijkt dat consumenten de afgelopen jaren nauwelijks voordeel hadden van een collectieve zorgverzekering. Om de kortingen te kunnen betalen, verhoogde zorgverzekeraars namelijk eerst de zorgpremie voor iedereen. Vervolgens werden er kortingen uitgedeeld op duurdere verzekeringen. Weinig profijt voor de consument dus.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering kun je afsluiten via je werk, patiëntenvereniging, gemeente, vakbond, partner of ander collectief. Door een grote groep mensen in één keer onder te brengen bij een verzekeraar kan er korting worden gegeven. Om de korting te kunnen bekostigen werd de zorgpremie voor iedereen verhoogd. Uiteindelijk blijkt dat consumenten niet tot nauwelijks profijt hebben gehad van hun collectieve zorgverzekering. Dit komt doordat vaak duurdere verzekeringspakketten werden aangeboden. Als consument was je dus vaak met een budget-zorgverzekering al goedkoper uit.

Wetsvoorstel

Zorgminister Ernst Kuipers heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee collectiviteitskortingen voor zorgverzekeringen afgeschaft moeten worden. De Tweede Kamer heeft hier dinsdag 12 april mee ingestemd, waardoor de collectiviteitskorting officieel per 1 januari 2023 verdwijnt. Volgens het CBS is ongeveer 43 procent van alle verzekerden in Nederland collectief verzekerd. De collectieve verzekeringen zelf blijven wel bestaan.

Wat veranderd er?

Voor de groep mensen met een collectieve zorgverzekering gaat het een en ander veranderen. Toch blijven er ook voordelen zitten aan een collectieve verzekering.

  • Er is een kans dat zorgverzekeraars hun basispremie minder hard laten stijgen, doordat ze geen korting meer hoeven te geven. Dit gebeurde ook toen de korting werd verlaagd van 10 procent naar 5 procent in 2020.
  • Kortingen op aanvullende verzekeringen kunnen worden verhoogd. Collectiviteitskorting op aanvullende verzekeringen is namelijk nog wel toegestaan. Zo is je tandarts- of fysioverzekering straks misschien wel een stuk voordeliger.

Nog even niet aan zorgverzekering denken

Je kunt pas overstappen van zorgverzekeraar tussen 12 november en 31 december. Hierdoor kun je de zoektocht naar een zorgverzekering even op een laag pitje zetten. Daarnaast is het ook niet mogelijk om nu zorgverzekeraars te vergelijken aangezien ze op 12 november pas met hun premies en polisvoorwaarden komen. Zet 12 november dus in je agenda en voorkom dat je straks te veel betaald!