Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De verzekerde som bij inboedelverzekering

Als je een inboedelverzekering afsluit, dan moet daar een bedrag aan gekoppeld worden. Dit is de zogenaamde verzekerde som; het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert bij inboedelschade. Over dit bedrag wordt ook je premie berekend. De verzekerde som en de premie worden overigens jaarlijks verhoogd of verlaagd met het indexcijfer voor inboedels. Dit wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als de verzekerde som lager is dan de waarde van je inboedel, ben je onderverzekerd. Dat is naar, want dat zou bijvoorbeeld in geval van brand kunnen betekenen dat je niet genoeg krijgt uitgekeerd om je spullen mee te vervangen. Is het bedrag hoger dan de waarde van je inboedel, dan ben je oververzekerd. Ook dat is jammer, want dan betaal je eigenlijk te veel premie. Het is ook verstandig om erop te letten dat sommige bezittingen niet door verschillende verzekeringen gedekt worden, want dan bent u dubbel verzekerd.

Niet altijd de nieuwwaarde uitgekeerd bij een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering keert niet altijd de nieuwwaarde uit. Het kan dus gebeuren dat je zoveel schade hebt aan je bankstel, dat je een nieuwe moet kopen, terwijl je maar een paar honderd euro vergoed krijgt. Verzekeraars kijken namelijk naar de leeftijd van je huisraad en rekenen dan per jaar een bepaald bedrag aan afschrijving. Alleen wanneer de waarde van het object nog boven de 40 procent van de nieuwwaarde ligt, keert de verzekering daadwerkelijk de nieuwwaarde uit. In het geval van het bankstel betekent het dus dat je de nieuwwaarde waarschijnlijk wel vergoed krijgt als de bank niet ouder is dan een paar jaar, maar dat je veel minder vergoed krijgt als de bank al tien jaar oud is. 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: De verzekerde som bij inboedelverzekering van Andrey_Popov/ Shutterstock.com