Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgpolissen moeten op de schop volgens minister Kuipers

Zorgpolissen

In december van elk jaar vergelijken veel Nederlanders zorgverzekeringen. Eind 2021 is 6,7 procent van alle verzekerden overgestapt van zorgverzekeraar. De voornaamste reden voor een overstap is het verschil in poliskosten. Soms kan dit verschil wel oplopen tot €500 per jaar tussen de voordeligste en duurste zorgverzekeraar, terwijl ze beide praktisch hetzelfde aanbieden. Dit moet verleden tijd worden volgens zorgminister Kuipers.

Met overstappen is niets mis

Volgens minister Kuipers is er met overstappen zelf niets mis. Volgens hem houdt het verzekeraars scherp. Toch moet overstappen geen doel op zich zijn. Doordat zorgverzekeraars gebruik maken van verschillende benamingen voor dezelfde modules raken consumenten het overzicht kwijt. Kuipers pleit daarom voor een overzichtelijk en onderscheidend polisaanbod. Als mensen meer betalen, dan moeten ze ook weten waarvoor ze meer betalen.

Keuzeproces

Zorgverzekeraars geven vaak verschillende informatie over hun polis waardoor dit voor sommige mensen vaak lastig te begrijpen is. Op deze manier wordt het keuzeproces van een consument bemoeilijkt en dat kan ertoe leiden dat consumenten te veel betalen voor minimale verschillen in de polis. Vaak is het praktisch hetzelfde product, maar dan in een iets anders jasje.

Gesprekken met zorgverzekeraars

Er worden nog geen maatregelen genomen tegen de gigantische prijsverschillen in polissen. Kuipers gaat daarvoor eerst het gesprek aan met zorgverzekeraars. Met deze gesprekken hoopt hij dat zorgverzekeraars kritisch gaan kijken naar hun aanbod en of bepaalde polissen daadwerkelijk iets toevoegen.

Zorgpremie 2023 waarschijnlijk omhoog

Naast de grote verschillen in kosten tussen verzekeraars gaan de gemiddelde kosten voor een basisverzekering in 2023 zeer waarschijnlijk fors stijgen. Voorlopige berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid laten zien dat gezinnen met een kind minimaal €30 per maand extra gaan betalen voor de zorgverzekering. Naast de hoge energieprijzen en inflatie is dit dus de zoveelste tegenvaller voor de consument.