Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Overstappen van energieleverancier levert u geld op!

Steeds meer mensen durven de sprong te wagen, stappen over van energiemaatschappij en merken daarbij dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. De besparingen die worden behaald door over te stappen van energieleverancier lopen namelijk op naar honderden euro’s per jaar. Durft u de sprong nog niet te maken? Wij zullen u genoeg redenen geven waardoor u dit wel aandurft, zodat u ook flink kan gaan besparen op uw energierekening.

Overstappen van energieleverancier steeds populairder

Ieder half jaar wordt er door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) onderzoek gedaan naar huishoudens die overstappen van energieleverancier. Uit het onderzoek van het eerste kwartaal van 2015 blijkt dat er nog nooit zoveel consumenten zijn overgestapt! Eén op de zeven huishoudens hebben toen namelijk een overstap van energiemaatschappij gemaakt. Steeds meer mensen zien in dat een overstap een mooi voordeel kan opleveren.

Overstappen van energieleverancier en gemiddeld 400 euro besparen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om over te stappen van energiemaatschappij de prijs is. Klanten die nog nooit zijn overgestapt van energieleverancier kunnen meer dan 400 euro op jaarbasis besparen door over te stappen naar de voordeligste energieleverancier! Start de vergelijking en bekijk hoeveel u kunt gaan besparen op de energierekening.

Vergelijken en overstappen van energieleverancier

Om in te zien hoeveel u kunt besparen met het overstappen van energieleverancier is het belangrijk om een vergelijking te maken. Veel mensen vinden dit een ondoorzichtige en lastige klus. Om dit voor u zo makkelijk mogelijk te maken heeft Consumind dit al voor u gedaan, zo hoeft u alleen nog maar een keuze te maken naar welke leverancier u wilt overstappen.

Hoe werkt het vergelijken van Consumind

Om te kunnen vergelijken moet u de volgende informatie weten:

 • Het termijnbedrag dat u nu betaalt aan uw leverancier
 • Op welk verbruik uw termijnbedrag bij uw huidige energieleverancier is gebaseerd

Deze informatie vindt u terug op uw jaarnota of bij uw energieleverancier. U vult op onze website uw persoonlijke gegevens, uw verbruik en de periode wanneer uw contract afloopt in. Nadat u alle gegevens heeft ingevuld krijgt u direct online de vergelijking te zien tussen meer dan dertig energieleveranciers. U ziet daarbij genoteerd staan hoeveel u per maand zou betalen bij al deze leveranciers. Hierbij zijn alle kosten meegenomen die ook uw huidige leverancier in het termijnbedrag verwerkt, zoals de netbeheerkosten, vaste leveringskosten, variabele leveringskosten, overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting. U ziet dus direct hoeveel u kunt besparen met een overstap van energieleverancier.

Hoe werkt het overstappen van energiemaatschappij?

Heeft u de knoop doorgehakt, wilt u overstappen van energieleverancier? Dan kunnen wij u daarbij helpen, zodat u verzekerd bent van de overstapservice. Als u op dit moment geen lopend contract meer heeft bij uw huidige leverancier dan kunt u de overstap naar een door ons geselecteerde energiemaatschappij direct online aanvragen.

Overstappen van energieleverancier terwijl u nog een contract heeft

Als u nog een lopend energiecontract heeft dan kunt u het beste ons eerst bellen op 030- 7009 727. Bij het onderbreken van een lopend energiecontract mag de energieleverancier namelijk een opzegvergoeding bij u in rekening brengen. Bij consumentencontracten zijn deze wettelijk vastgesteld. Echter hoeft het geen probleem te zijn bij een overstap, er zijn energieleveranciers die deze opzegvergoeding aan u terug betalen. Samen met u kunnen we kijken welke leveranciers dit doen, voor welk contract u dan het beste kunt kiezen en we vertellen u hoe dit dan in werking gaat.

De stappen van het overstappen van energieleverancier

Als u via Consumind de overstap aanvraagt kunt u erop rekenen dat de overstap voor u wordt geregeld. Hoe overstappen van energieleverancier precies werkt hebben wij hieronder in zes stappen voor u genoteerd:

 1. Aanvraag van een energiecontract
  Het energiecontract wordt per mail naar u verstuurd. Als u dit telefonisch heeft aangevraagd dient u zelf nog op de bevestigingsknop in de mail te drukken, zo weet de energieleverancier dat u akkoord bent met een overstap.
 2. Informatie vanuit de energieleverancier
  Vanuit de nieuwe energieleverancier wordt u per mail of per post geïnformeerd over het contract, onder andere over de startdatum van de levering. Na ontvangst van de gegevens heeft u veertien kalenderdagen bedenktijd. Neem deze periode de tijd om het contract door te nemen, zodat u weet waarmee u akkoord gaat.
 3. Overstappen van energieleverancier
  Na de wettelijke bedenktijd wordt alles in gang gezet en vindt de daadwerkelijke overstap plaats. De vorige energieleverancier van uw woning wordt voor u opgezegd.
 4. Doorgeven meterstanden
  Rondom de startdatum van de levering zal uw nieuwe energieleverancier u vragen om uw meterstanden door te geven. Zorg dat u dit tijdig doet, zodat de standen niet worden geschat. De meterstanden worden voor u doorgegeven aan uw vorige energieleverancier.
 5. Ontvangst eindnota
  Uw vorige energieleverancier maakt, aan de hand van de meterstanden die u heeft doorgegeven aan uw nieuwe leverancier, de eindnota op. Hierop staat vermeld hoeveel u heeft betaald aan termijnbedragen en hoeveel u daadwerkelijk heeft verbruikt. Het verschil hiertussen wordt met u verrekend. Als u te weinig heeft betaald dan moet u bijbetalen, heeft u teveel betaald dan krijgt u geld terug. Daarnaast kan het zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen, omdat u voortijdig bent overgestapt van energieleverancier. Als u via ons de overstap heeft geregeld met de regeling dat de opzegvergoeding aan u wordt terug betaald, dan dient u een scan of kopie van de nota in bij uw nieuwe energieleverancier zodat ze dit met u verrekenen.
 6. Informatie over uw termijnbedrag
  De hoogte van uw termijnbedrag wordt naar u gecommuniceerd. U kunt deze zelf ook omhoog of omlaag bijstellen. Tip: stel uw termijnbedrag niet te laag bij, zo voorkomt u dat u na een jaar flink moet bijbetalen.

Zoals u kunt zien is overstappen van energieleverancier helemaal niet ingewikkeld. De overstap is puur een administratieve wijziging. U hoeft dan ook niet bang te zijn dat u zonder stroom of gas komt te zitten, uw netbeheerder blijft ervoor zorgen dat u daadwerkelijk stroom en gas ontvangt via het netwerk. Gaat u de sprong wagen? Start hier het vergelijk en bekijk hoeveel u met een overstap gaat besparen.

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Energietarieven vergelijken en geld besparen - Voorbeeldnota van Eneco - Dé goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: overstappen van energieleverancier levert geld op van Syda Productions/Shutterstock.com