Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat kan ik aan hypotheek krijgen?

Een belangrijke vraag als je de woning van je dromen op het oog hebt: hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen? Hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen hangt van meerdere factoren af. Uiteraard hebben wij uitgezocht welke factoren dit zijn en op welke wijze deze invloed hebben.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?

Zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet, is jouw salaris één van de factoren dat bepaalt hoe hoog de hypotheek maximaal kan zijn. Wil je samen met je geliefde een woning kopen? Dan geldt het gezamenlijke inkomen, waarbij het laagste inkomen maar voor een deel wordt meegeteld. Er wordt gekeken naar het bruto inkomen, waarbij er rekening wordt gehouden met de onderstaande punten:

 • Bruto jaarsalaris
 • Provisies
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • Uitbetaling van overwerk
 • Een 13e maand
 • Eindejaarsuitkering
 • Vakantiegeld
 • Ontvangst van partneralimentatie (dus niet de alimentatie voor kinderen)
 • Inkomen als u zzp’er bent
 • Een sociale uitkering
 • VEB-toelage (Vergoeding Extra Beslaglegging) voor militairen in dienst van Defensie

Dit samen wordt het toetsinkomen genoemd. Voor zzp’ers wordt, om te berekenen hoe hoog de hypotheek maximaal is, gekeken naar de gemiddelde inkomsten.

Geen vast contract op het werk

Heb je geen vast contract? Op dit moment is het met een tijdelijk contract gelukkig wel mogelijk om een hypotheek te krijgen, onder voorwaarden. Je hebt een intentieverklaring van je werkgever nodig. Hierin staat vermeld dat jouw werkgever de intentie heeft je te behouden als werknemer. Om te bepalen hoe hoog de hypotheek is dat je maximaal kan krijgen wordt er gekeken naar jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Is jouw inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen? Dan wordt er uitgegaan van het inkomen van het laatste jaar. Dit geldt ook als je als flexwerker bent gedetacheerd door een uitzendbureau.

Toetsrente/ hypotheekrente

Hoe hoog jouw maximale hypotheek is, wordt ook bepaald aan de hand van de toets- of hypotheekrente. Je betaalt rente over de hypotheek, wat invloed heeft op jouw uitgaven. Een hogere rente zorgt dat je minder te besteden hebt. Kies je voor een rentevast periode van 10 jaar of langer? Dan wordt er gerekend met de daadwerkelijke hypotheekrente. Bij een kortere rentevast periode wordt een toetsrente gehanteerd, waarvan de hoogte door de toezichthouder op de financiële markt (AFM) wordt bepaald. Is echter de daadwerkelijke hypotheekrente van jouw hypotheek hoger dan de toetsrente? Dan wordt er uitgegaan van de daadwerkelijke hypotheekrente.

De woonquote

Een ander onderdeel, dat bepaalt hoe hoog de hypotheek is dat je maximaal kan lenen, is de woonquote. Dit is het percentage dat je als woonlast kunt dragen. De hoogte van de woonquote wordt geadviseerd door het NIBUD, dit is een onafhankelijke stichting dat adviseert over de financiën van de huishoudens, en gehanteerd door de banken. Hiervoor wordt ook jouw toetsinkomen, de hypotheek- of toetsrente en leeftijd gehanteerd.

Maximale hypotheeklast

Hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek hangt ook af van hoeveel lasten je al hebt. Het is logisch dat hoe hoger jouw maandlasten aan de lopende leningen zijn, je minder aan hypotheek kunt krijgen. De hypotheekverstrekker kijkt dus naar jouw BKR registratie(s).

Woningwaarde

Hoeveel je kunt lenen in de vorm van een hypotheek hangt ook af van de waarde van jouw droomhuis. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde als hypotheek krijgen. Bijkomende kosten moet je dus zelf kunnen betalen, door middel van bijvoorbeeld spaargeld. Dat wordt dus sparen als je in de toekomst een woning wilt kopen.

Woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie

Wil je een woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie(NHG)? Er is een maximum gesteld aan hoe hoog de hypotheek mag zijn om deze met NHG af te sluiten. De maximale hypotheeksom om in aanmerking te komen voor NHG is op dit moment €290.000, inclusief de bijkomende kosten. Voor de bijkomende kosten wordt 6% gerekend. Dus de aankoopsom van jouw toekomstige stulpje mag maximaal €272.600 zijn. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal €307.400.

Hoe hoog is een hypotheek voor starters?

Ben je al enige tijd aan het werk bij je eerste baan en toe aan een eigen huis? Dan spookt vast de vraag ‘wat kan aan hypotheek krijgen?’ door je hoofd. Voor starters kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk. We hebben alle informatie voor hypotheken voor starters verzameld en op een rijtje gezet.

Precies bekijken hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen? Wij kunnen je in contact brengen met een onafhankelijke adviseur die dit exact kan berekenen. Dan heb je het definitieve antwoord op jouw vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik lenen’. 

Meer interessante pagina's: Maandlasten laten berekenen door een deskundige - Kosten hypotheek oversluiten - De goedkoopste hypotheek vinden 
 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Wat kan ik aan hypotheek krijgen? van Andromachi/Shutterstock.com