Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat kan ik aan hypotheek krijgen?

Een belangrijke vraag als u de woning van uw dromen op het oog heeft: hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen? Hoe hoog de hypotheek is die u kunt krijgen hangt van meerdere factoren af. Uiteraard hebben wij voor u uitgezocht welke factoren dit zijn en op welke wijze deze invloed hebben.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?

Zoals u hoogst waarschijnlijk al weet, is uw salaris één van de factoren dat bepaalt hoe hoog de hypotheek maximaal kan zijn. Wilt u samen met uw geliefde een woning kopen? Dan geldt het gezamenlijke inkomen, waarbij het laagste inkomen maar voor een deel wordt meegeteld. Er wordt gekeken naar het bruto inkomen, waarbij er rekening wordt gehouden met de onderstaande punten:

 • Uw bruto jaarsalaris
 • Provisies
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • Uitbetaling van overwerk
 • Een 13e maand
 • Eindejaarsuitkering
 • Vakantiegeld
 • Ontvangst van partneralimentatie (dus niet de alimentatie voor kinderen)
 • Inkomen als u zzp’er bent
 • Een sociale uitkering
 • VEB-toelage (Vergoeding Extra Beslaglegging) voor militairen in dienst van Defensie

Dit samen wordt het toetsinkomen genoemd. Voor zzp’ers wordt, om te berekenen hoe hoog de hypotheek maximaal is, gekeken naar de gemiddelde inkomsten.

Geen vast contract op het werk

Heeft u geen vast contract? Op dit moment is het met een tijdelijk contract gelukkig wel mogelijk om een hypotheek te krijgen, onder voorwaarden. U heeft een intentieverklaring van uw werkgever nodig. Hierin staat vermeld dat uw werkgever de intentie heeft u te behouden als werknemer. Om te bepalen hoe hoog de hypotheek is dat u maximaal kan krijgen wordt er gekeken naar uw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Is uw inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen? Dan wordt er uitgegaan van het inkomen van het laatste jaar. Dit geldt ook als u als flexwerker bent gedetacheerd door een uitzendbureau.

Toetsrente/ hypotheekrente

Hoe hoog uw maximale hypotheek is, wordt ook bepaald aan de hand van de toets- of hypotheekrente. U betaalt rente over de hypotheek, wat invloed heeft op uw uitgaven. Een hogere rente zorgt dat u minder te besteden heeft. Kiest u voor een rentevast periode van 10 jaar of langer? Dan wordt er gerekend met de daadwerkelijke hypotheekrente. Bij een kortere rentevast periode wordt een toetsrente gehanteerd, waarvan de hoogte door de toezichthouder op de financiële markt (AFM) wordt bepaald. Is echter de daadwerkelijke hypotheekrente van uw hypotheek hoger dan de toetsrente? Dan wordt er uitgegaan van de daadwerkelijke hypotheekrente.

De woonquote

Een ander onderdeel, dat bepaalt hoe hoog de hypotheek is dat u maximaal kan lenen, is de woonquote. Dit is het percentage dat u als woonlast kunt dragen. De hoogte van de woonquote wordt geadviseerd door het NIBUD, dit is een onafhankelijke stichting dat adviseert over de financiën van de huishoudens, en gehanteerd door de banken. Hiervoor wordt ook uw toetsinkomen, de hypotheek- of toetsrente en uw leeftijd gehanteerd.

Maximale hypotheeklast

Hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek hangt ook af van hoeveel lasten u al heeft. Het is logisch dat hoe hoger uw maandlasten aan de lopende leningen zijn, u minder aan hypotheek kunt krijgen. De hypotheekverstrekker kijkt dus naar uw BKR registratie(s).

Woningwaarde

Hoeveel u kunt lenen in de vorm van een hypotheek hangt ook af van de waarde van uw droomhuis. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. Tot 2018 kunt u iets meer lenen dan de woningwaarde. Aflopend kunt u ieder jaar iets minder lenen, om per 2018 maximaal 100% van de woningwaarde als hypotheek krijgen. Bijkomende kosten moet u dus zelf kunnen betalen, door middel van bijvoorbeeld spaargeld. Dat wordt dus sparen als u in de toekomst een woning wilt kopen.

Woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie

Wilt u een woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie(NHG)? Er is een maximum gesteld aan hoe hoog de hypotheek mag zijn om deze met NHG af te sluiten. De maximale hypotheeksom om in aanmerking te komen voor NHG is op dit moment €265.000, inclusief de bijkomende kosten. Voor de bijkomende kosten wordt 6% gerekend. Dus de aankoopsom van uw toekomstige stulpje mag maximaal €231.132 zijn. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen , stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal €280.900

Hoe hoog is een hypotheek voor starters?

Bent u al enige tijd aan het werk bij uw eerste baan en toe aan een eigen huis? Dan spookt vast de vraag ‘wat kan aan hypotheek krijgen?’ door uw hoofd. Voor starters kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk. We hebben alle informatie voor hypotheken voor starters verzameld en voor u op een rijtje gezet.

Precies bekijken hoe hoog de hypotheek is die u kunt krijgen? Wij kunnen u in contact brengen met een onafhankelijke adviseur die dit exact voor u kan berekenen. Dan heeft u het definitieve antwoord op uw vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik lenen’. 

Meer interessante pagina's: Maandlasten laten berekenen door een deskundige - Kosten hypotheek oversluiten - De goedkoopste hypotheek vinden 
 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Wat kan ik aan hypotheek krijgen? van Andromachi/Shutterstock.com