Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zo snel mogelijk van Russische gas af

Russisch gas

Al bijna een week zien we de oorlog in Oekraïne verder escaleren. Extra reden voor Nederlanders om Russische producten te boycotten. Ondanks de energiecrisis waarin we nu zitten, vinden mensen het belangrijker om afstand te doen van Russisch gas. Meerdere gemeenten hebben al aangegeven dat ze hun contracten met de Russische gasleverancier Gazprom op willen zeggen. Ook steeds meer ondernemingen willen van het gas af. Helemaal zonder Russische gas kunnen we niet, maar we kunnen wel minder afhankelijk worden.

Afhankelijkheid van Russisch gas

De Groningse gaswinning is een gevoelig onderwerp geweest de afgelopen jaren. Uiteindelijk is er besloten om te stoppen met de gaswinning in Groningen, waardoor we steeds afhankelijker zijn geworden van Russisch gas. Zo afhankelijke dat ongeveer 40 procent van de totale gasbevoorrading Russisch is. De leveringszekerheid van Russisch gas is volgens experts niet in gevaar, maar door de huidige zware sancties tegen Rusland wordt het gas voor ons alleen maar duurder. Mochten we afgesloten worden van Russisch gas is gaswinning in Groningen een optie, maar alleen als de Groningers goed worden gecompenseerd. 

Minder Russisch gas gebruiken

De simpelste korte termijn oplossing voor het verminderen van Russisch gas is om ons eigen energieverbruik omlaag te brengen. Dit kunnen we doen door elektrisch te koken, minder lang te douchen of eerder een warme trui aan te trekken dan de verwarming hoog te zetten. Op de lange termijn moeten we investeren in de duurzaamheid van onze huizen. Bijna alle Nederlandse huizen en gebouwen worden verwarmd door middel van gas. Door huizen goed te isoleren en (hybride) warmtepompen te installeren hoeven we steeds minder gas te gebruiken.

Ingewikkelde subsidies

Op dit moment maakt de overheid duurzame energie aantrekkelijk door subsidies aan te bieden. Deze subsidies bereiken meestal alleen het hoogopgeleide deel van de bevolking, omdat de regels en aanvraag hiervoor onnodig ingewikkeld zijn. Gemeentes kunnen beter zelf het heft in eigen handen nemen om bij bewoners te checken wat er kan worden gedaan om huizen duurzamer te maken.

Kolencentrale onpopulaire maar reële optie

Niet alleen Nederlandse consumenten gebruiken gas, maar ook sommige energiecentrales. Gas is namelijk een groenere optie dan het verbranden van kolen. Het is niet goed voor het milieu, maar door de sluiting van de Onyx Kolencentrale in Rotterdam 2 jaar uit te stellen, houdt Nederland 2,5 miljard kuub gas over, wat ongeveer een kwart is van wat huishoudens aan gas gebruiken. Het inzetten van de kolencentrale zal een van de laatste redmiddelen kunnen zijn om gastekorten te voorkomen.

Duurzame energie

Om onafhankelijk te worden van Russisch gas zijn enorme investeringen nodig in duurzame energie. Vooral wind- en zonne-energie bieden veel mogelijkheden en zullen in de komende jaren alleen maar goedkoper worden, waar fossiele energie alsmaar duurder wordt. Dit is ook te zien aan de prijs voor zonne-energie die in de afgelopen acht jaar bijna 80 procent goedkoper is geworden. We moeten ons dus goed voorbereiden op de lange en korte termijn oplossingen voor de huidige energiecrisis. Je kunt zelf een steentje bijdragen door goed op je eigen energieverbruik te letten. Dit scheelt je uiteindelijk veel geld op de naheffing.