Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoge gasprijs maakt de warmtepomp populair

Wamtepomp

Tot nu toe hebben we geen hele strenge winter gehad. Vaak bleef het boven de nul graden en we hebben tijdens oud en nieuw zelfs een warmterecord kunnen vestigen voor deze tijd van het jaar. Toch laat de hoge gasprijs geen snel herstel zien. Om de hoge gasprijzen te vermijden schaffen veel mensen een warmtepomp aan. Wat heb je eigenlijk aan een warmtepomp en welke varianten passen bij jouw huis? Je leest het in dit artikel.

Nauwelijks nog gas nodig

Door een warmtepomp aan te schaffen kun je honderden euro’s per jaar besparen op je gasrekening. Bij een volledige warmtepomp kun je in principe van het gas af. Voor de verwarming van je huis in ieder geval, want als je met gas kookt, gebruik je nog altijd gas. Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht en het grondwater en werkt volledig op elektriciteit. Door deze warmte aan water toe te voegen verwarmt de pomp vervolgens je huis.

Met een hybride warmtepomp gebruik je nog wel gas voor je cv-ketel. Op koude dagen zal je cv-ketel bijspringen in het verwarmen van je huis.

Volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp waarbij je geen gas meer nodig hebt is duur. De kosten beginnen ongeveer bij zo’n €6500 tot €8500 inclusief installatie. Er komen vaak nog extra kosten bij door specifieke radiatoren en aanpassingen aan de meterkast.

Wel kun je voor een warmtepomp subsidies krijgen van de overheid als je huis ook goed geïsoleerd is. De subsidies zijn meestal rond de €2500. Een warmtepomp is namelijk erg duurzaam en goed voor het milieu, én uiteindelijk goed voor je portemonnee. Hoekwoningen besparen namelijk ongeveer € 440 op jaarbasis. Dit loopt natuurlijk op als de gasprijs ook blijft oplopen. Met de energieprijzen van nu loopt deze besparing op tot ongeveer € 1100 per jaar.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepompen zijn goedkoper dan de volledige warmtepompen en zorgen dan ook voor een lagere jaarlijkse besparing (ongeveer 200 euro per jaar). De goedkoopste modellen zijn €4000 en de duurste €7000. Ook dit is exclusief de specifieke radiatoren en aanpassingen in de meterkast. De subsidies zijn ongeveer gelijk aan de subsidies voor de volledige warmtepomp.

Doen of niet doen?

Heb je het geld liggen? Dan is een warmtepomp een slimme investering. Je kunt er namelijk op de lange termijn veel geld mee besparen. Helemaal als de gasprijzen op blijven lopen heb je je geld er al snel uit.