Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie wordt elke dag duurder: wat moet je doen?

Nordstream 2

Toen afgelopen oktober de energieprijzen een recordhoogte bereikte, leek het enige tijd weer wat rustiger te worden op de energiemarkt. Meerdere factoren zorgen er nu voor dat de energieprijzen toch weer hard omhoog schieten. Ga er maar vanuit dat de stijging komende maanden nog doorzet, want het ziet er niet gunstig uit voor de gasprijzen.

Overstappen of niet?

De energieprijzen zijn op dit moment zo hoog dat een lang contract aangaan geen goed idee is. Je zit dan namelijk voor een bepaalde tijd vast aan deze huidige hoge tarieven. De kans is groot dat er vanaf het voorjaar lagere energietarieven komen, omdat de winter dan achter de rug is. Dit is wat je nu kunt doen met je energiecontract:

  • Nu een contract afsluiten? Een flexibel vast contract kan dan een uitkomst bieden. Hierbij betaal je nu de huidige hoge energietarieven, maar als deze in het voorjaar dalen, daalt je premie mee.
  • Variabel contract houden tot april. Vanaf april worden lagere tarieven verwacht. Hierbij moet je nu even op de blaren zitten, maar kun je in april een voordeliger vast contract afsluiten.  

Rusland en Oekraïne

Er wordt al een tijd gewerkt aan de nieuwe gaspijpleiding direct tussen Rusland en Duitsland, de Nordstream 2. Deze omstreden pijpleiding lijkt nu niet meer in gebruik genomen te worden. De huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen ervoor dat Europa sancties voorbereid op Rusland. Als Rusland daadwerkelijk Oekraïne binnenvalt, is het in gebruik nemen van de gaspijpleiding heel ver weg. De gasprijs stijgt ondertussen explosief verder.

Koude winter

De winter heeft tot nu toe nog geen extreem koude temperaturen opgeleverd. Maar de winter duurt nog wel even en dat betekent daarom ook dat het nog flink koud kan gaan worden. Deze week gaat het voor het eerst echt vriezen ’s nachts. Hoe kouder het wordt, hoe harder de kachel aangaat. Dit betekent dat er meer gas verbruikt wordt, waardoor de gasprijs verder stijgt.