Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs stijgt verder na opnieuw een tegenvaller bij Russische gaspijpleiding

Nordstream 2

De gigantische gaspijpleiding die van Rusland via de Oostzee direct naar Duitsland loopt is verder vertraagd. Dinsdag 16 november werd bekend dat Duitsland voorlopig geen vergunning uit gaat geven voor het in gebruik nemen van de pijpleiding, met als gevolg dat de gasprijs in één klap 10 procent steeg.

De Duitse autoriteiten hebben de vergunningen die nodig zijn voor de levering van gas (nog) niet verleend. Dit komt doordat de firma die de verantwoordelijkheid heeft over de aanleg van de pijpleiding gevestigd is in Zwitserland en dus niet in Duitsland. Dit Zwitserse bedrijf is volledig in handen van oliegigant Gazprom, die weer volledig in handen is van de Russische staat. De Zwitserse firma probeert nu een dochteronderneming op te zetten in Duitsland om de vergunning alsnog te kunnen verkrijgen.

Door dit besluit is het vrijwel zeker dat deze winter geen gas door de pijpleiding gepompt gaat worden. Een fixe tegenvaller voor het herstel van de gasprijs, die tijdens een periode van historische hoogte meteen het hoogste niveau sinds drie weken aantikte. Veel Europese landen hadden gehoopt dat met het in werk stellen van de pijpleiding de gasprijs zou dalen. Er valt nog niet te zeggen wanneer Nederlandse consumenten iets van deze 10 procent stijging gaan merken. Wel is het zeker dat de variabele energietarieven vanaf 1 januari ongekend hoog zullen zijn.

De eerdere stijgingen van de gasprijs van dit jaar zorgde er al voor dat de energietarieven door het dak gingen, waardoor inmiddels twee energiemaatschappijen zijn omgevallen. Steeds meer energiebedrijven komen met vaste contracten die aflopen in kosten. Zo begin je hoog tijdens de aankomende periode (door de hoge gasprijzen) en zullen je lasten dalen in de loop van het voorjaar. Dit kan een oplossing zijn voor aflopende vaste contracten of huidige variabele contracten.

 

Bron: nord-stream2.com