Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs stijgt verder

Gasprijzen stijgen verder

Nog nooit is de gasprijs zo hoog geweest als nu. De prijs voor een kubieke meter gas is deze week gestegen tot boven de 1 euro. De stijging betekent dat huishoudens flink meer gaan betalen aan stookkosten dan voorheen.

Sinds 1 juli zijn de energieprijzen al historisch hoog. Voornamelijk door de hoge vraag naar gas en het geringe aanbod wordt de prijs enorm opgevoerd. Nederland draait de gaskraan in Groningen steeds sneller dicht, waardoor nog maar 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid wordt gewonnen. Een gevolg is dat gas voornamelijk geïmporteerd moeten worden, én dat is duur. Helemaal als er ook weinig gas wordt geëxporteerd.

De huidige hoge gasprijs heeft voornamelijk te maken met een relatief koude winter en met zorgen van energieleveranciers over de bevoorrading van het gas voor aankomende winter. Daarnaast zijn er allerlei internationale ontwikkelingen waardoor in Europa minder gas wordt geleverd. Rusland heef te maken met een storing in een gasverwerkingsfabriek en draait wegens politieke redenen de gaskraan niet volledig open. Daarnaast varen grote gasaanbieders vanuit het Midden-Oosten en de VS eerder naar Azië, omdat daar de vraag daar nog hoger is dan in Europa.

Het verminderde aanbod van gas treft nu dus ook de consument in de portemonnee. Mensen die nu nog een vast contract hebben betalen nog wel een vast laag bedrag, maar degenen met een variabel contract zien om het half jaar de kosten omhoog gaan.

Of het nu slim is om een vast contract af te sluiten in de nog maar de vraag. Voor nu lijken de prijzen tot in ieder geval 2022 verder te stijgen. Daarna is het aankijken wat het gasaanbod doet en of de prijzen weer gaan dalen. Wel is er altijd verschil in kosten per energieleverancier. Vergelijk altijd eerst verschillend energiecontracten en zorg ervoor dat je niet te veel betaalt.