Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat gebeurt er met de energieprijs als Rusland de gaskraan dichtdraait?

Gaskraan

De spanningen aan de Russische grens met Oekraïne lopen verder op. Als het tot een Russische invasie komt dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van Europa. Rusland heeft namelijk een belangrijk machtsmiddel in handen: de gaslevering aan Europa. Zoals we aan de huidige energiecrisis in de Europese Unie zien, zijn we nog te afhankelijk van gas, en dan met name Russisch gas. Kunnen we straks onze huizen nog wel verwarmen als Rusland de gaskraan dichtdraait?

Geen gas vanuit Rusland is onwaarschijnlijk

Het scenario waarin Rusland geen gas meer aan Europa levert is erg klein. Ondanks de spanningen is Rusland erg afhankelijk van de gasinkomsten vanuit Europa en is Europa erg afhankelijk van de levering van het Russische gas. Daarnaast heeft Rusland meerdere gasleidingen richting Europa lopen. In totaal zijn dit er acht, waarvan er vier door Oekraïne lopen. Mocht het conflict hier oplaaien dan zijn er nog altijd andere pijpleidingen waardoor het gas naar Europa kan stromen.

Wat als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait?

Zonder toevoer van gas kan Europa een aantal weken teren op de gasvoorraden. Hoelang dit exact is, hangt af van de buitentemperatuur. Bij koudere temperaturen gebruiken we namelijk meer gas dan bij warmere temperaturen. De gasprijs zal ondertussen de pan uit rijzen door een gigantisch verschil in vraag en aanbod.

Consument wordt beschermd

Consumenten zijn de laatste die zonder gas komen te zitten. Zo is dit opgesteld in het Bescherm- en Herstelplan Gas. Bij gastekort wordt als eerst de industrie van gehele regio’s afgesloten. Dit is op Europees niveau. Alle leden van de Europese Unie hebben een solidariteitspact gesloten als er gastekorten zijn. Dit betekent dat één lidstaat nooit zonder gas komt te zitten als de andere lidstaat nog voorraden heeft.

Is extra Gronings gas een optie?

Technisch gezien zou extra Gronings gas kunnen, maar dit zal nooit het gat op kunnen vullen dat Rusland achterlaat. Daarnaast is dit nadelig voor Groningers die nog altijd te maken hebben met aardverschuivingen door de gaswinning. Ook andere gasleveranciers, zoals Noorwegen, komen niet in de buurt van de Russische gaslevering.

Het is afwachten hoe het conflict in Oekraïne zich gaat ontwikkelen. Tot die tijd kunnen we ervan uitgaan dat Rusland gas blijft leveren. Ook als het escaleert is de kans klein dat Rusland de gaskraan dichtdraait. Zelfs in de Koude oorlog is Rusland altijd netjes haar afspraken over de gasleveringen nagekomen.