Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zijn jouw zonnepanelen wel verzekerd?

Steeds meer Nederlanders investeren in zonnepanelen op hun daken. Een flinke investering waar je zo lang mogelijk gebruik van wilt maken. Schade door storm, hagel of diefstal wil je daarom ook liever niet. Je doet er verstandig aan om eens naar je verzekering te kijken. Want vallen zonnepalen onder je opstalverzekering, inboedelverzekering of moet je hier een speciale verzekering voor afsluiten?

Zonnepanelen en verzekering

Platte daken, schuine daken of in de tuin. Zonnepanelen zijn tegenwoordig overal te plaatsen, zodat jij je eigen energie kunt opwekken.  Onder welke verzekering de panelen vallen, is afhankelijk van de bevestiging en plaats van de panelen. Ga er dan ook niet direct vanuit dat de zonnepanelen onder je huidige verzekering vallen.

Zonnepanelen op een plat dak

Wanneer je een koophuis hebt, zal je waarschijnlijk beschikken over een opstalverzekering. Deze verzekering vergoedt alleen schade aan alles wat aan je huis vast zit. Bij een plat dak, staan de zonnepanelen vaak los op je dak. Ze vallen dan ook niet onder de opstalverzekering. Soms moet er een verzwaarde constructie aanwezig zijn of moet de bevestiging aan bepaalde voorwaarden voldoen omdat ze geen onderdeel vormen van het pand.

Zonnepanelen op een schuin dak

Heeft jouw huis een schuin dak en zijn hier de zonnepanelen op vastgemaakt? Dan vallen de zonnepanelen in de regel onder de opstalverzekering. Wel doe je er goed aan om bij je verzekeringsmaatschappij te informeren welke dekking de panelen hebben. Zo kan de dekking anders zijn wanneer de panelen vastgeklikt worden of vastgeschroefd. Nog niet alle verzekeringsmaatschappijen hebben zonnepanelen standaard in de opstalverzekering meeverzekerd.

Zonnepanelen op een huurhuis

Als je een huis huurt, hoef je zelf geen opstalverzekering te regelen. Je hebt dan vaak alleen een inboedelverzekering. De zonnepanelen kun je dan meeverzekeren op je inboedelverzekering onder het huurdersbelang. Hieronder vallen alle verbeteringen aan het huis die je zelf hebt aangebracht. Loop ook hier de voorwaarden van de inboedelverzekering na om zeker te weten of de panelen wel verzekerd zijn. De kans dat je premie hierdoor hoger wordt is wel aanwezig, de waarde van je inboedel stijg namelijk.

Zonnepanelen in de tuin

Als het dak van het huis niet geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen, kun je er voor kiezen om zonnepanelen in je tuin te plaatsen. Als de zonnepanelen in de tuin staan, vallen ze nooit onder de opstal- en/of inboedelverzekering. Je moet hiervoor een aparte verzekering afsluiten. Dit kan soms ook bij de leverancier van de zonnepanelen.

Zonnepanelen verzekeren via Consumind Finance

Weet je nou niet zeker of jouw zonnepanelen goed verzekerd zijn of beschik je nog niet over de juiste verzekering? Onze verzekeringsspecialisten helpen je hier graag bij. Zij bekijken de huidige polis voor je en adviseren je over de juiste verzekering. Mochten zij gelijk een besparing voor je kunnen realiseren en wil je hier gebruik van maken, dan regelen ze het voor je. Consumind Finance, prettig geregeld!