Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De verzekerde som bij een opstalverzekering

Als je een opstalverzekering afsluit, dan moet daar een bedrag aan gekoppeld worden dat overeenkomt met de herbouwwaarde van je huis. Dit bedrag noemen we de verzekerde som; het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert bij schade aan je huis, of als je huis opnieuw gebouwd moet worden. Over dit bedrag wordt ook de premie berekend.

Als je een verzekering met indexatie hebt, wordt de verzekerde som (en dus ook de premie) jaarlijks aangepast aan het stijgen of dalen van de bouwkosten. Dit wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als de verzekerde som lager is dan de herbouwwaarde van je huis, dan ben je onderverzekerd. Dat is naar, want dat zou bijvoorbeeld in geval van brand kunnen betekenen dat je niet genoeg krijgt uitgekeerd om je huis te laten herbouwen. Is het bedrag hoger dan de herbouwwaarde, dan ben je oververzekerd. Ook dat is jammer, want dan betaal je te veel premie. 

Het vaststellen van de herbouwwaarde bij de opstalverzekering

Als je jouw huis voor het juiste bedrag wilt verzekeren, dan moet je dus weten wat de herbouwwaarde van je huis is. Dat kun je door een specialist laten vaststellen, maar dat is vaak erg duur. Vrijwel alle verzekeraars bieden dan ook de mogelijkheid om een zogenaamde herbouwwaardemeter in te vullen. Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar de herbouwwaarde van je huis. Hierbij wordt natuurlijk gebruikt gemaakt van gemiddelden, maar je krijgt ook garantie tegen onderverzekering. Dat wil zeggen dat de verzekeraar het herbouwbedrag uitkeert, ook al blijkt dan dat je eigenlijk onderverzekerd was. De herbouwwaardemeter wordt jaarlijks vastgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: De verzekerde som bij een opstalverzekering van Georgii Mironov/ Shutterstock.com