Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Welk energietarief is het voordeligst?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kun je kiezen uit verschillende soorten tarieven:

  • Enkel energietarief
  • Dubbel energietarief
  • Variabel energietarief
  • Vast energietarief

In deze tarieven zitten verschillen met betrekking tot de meter, de looptijd en natuurlijk ook de prijzen. Maar wat zijn deze verschillen en welk energietarief is het voordeligst?

Enkel- en dubbeltarief

In Nederland zijn er verschillende energiemeters. Sommige huishoudens hebben een enkele meter en sommige een dubbele meter. Wanneer je een dubbele meter hebt betekent dit dat je een dag en nacht tarief gebruikt. De stroom die je overdag gebruikt is hierdoor duurder dan de stroom die je in de avond en nacht gebruikt. Het daltarief (avond) geldt tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends en in het weekend, met uitzonderingen van verschillende delen in Nederland. Het normaaltarief (overdag) wordt in de overige uren gehanteerd.

Maar hoe weet je nou welk tarief voor jou voordelig is? Wanneer je overdag tijdens werkdagen veel stroom verbruikt, is het enkeltarief voordeliger. Ben je overdag weinig thuis en gebruik je veel stroom in de avonduren en in het weekend? Dan is het dubbeltarief voor jou voordelig.

Met de komst van de slimme meter zal naar verwachting iedereen standaard gebruik maken van een dubbeltarief. Er kan wel gekozen worden om dan alsnog naar een enkeltarief over te gaan. Dit kun je aangeven bij de energieleverancier en zij zullen dit voor je wijzigen. Het is namelijk niet meer dan een administratieve handeling.

Vast en variabel tarief

Bij het afsluiten van je contract kun je daarnaast nog kiezen voor een vast of variabel tarief. Bij een vast tarief worden je tarieven vast gezet op het moment dat je contract in gaat. Deze mogen niet tussentijds wijzigen met uitzondering van de overheidsheffingen en belastingen. Dit tarief blijft vaststaan tijdens de gehele looptijd van je contract. Een variabel tarief wordt twee keer per jaar gewijzigd namelijk op 1 januari en 1 juli. Deze bewegen mee met de markt en kunnen dus in een keer omhoog schieten waardoor je vors meer gaat betalen.

Wanneer je huidige contract met vaste tarieven afloopt, gaat deze automatisch over in een contract met variabele tarieven. Je bent wel verzekerd van een doorlopende energielevering, maar je betaalt dan ook in de meeste gevallen meer. Is het variabele tarief gedaald? Dan heb je mazzel en betaal je minder dan bij het vaste contract dat je had. Let wel op de vaste tarieven altijd goedkoper zijn dan de variabele tarieven.

Wat adviseert Consumind?

De energiemarkt is volop in beweging met telkens wisselende tarieven. Consumind adviseert dan ook om de tarieven van je energiecontract vast te zetten. Je weet dan hoeveel je betaalt en voor hoelang waardoor je je tussendoor hier geen zorgen over hoeft te maken. Dalen de tarieven? Dan kan je via Consumind tussentijds overstappen naar een andere energieleverancier. Wij zorgen ervoor dat de overstapboete voor contractbreuk wordt vergoed. Zo kun je minder betalen voor energie en heb je geen extra kosten.