Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Variabele tarieven dalen, vaste tarieven zijn al scherp!

EnergiVariabele tarieven dalen, vaste tarieven zijn al scherp!eleveranciers Essent, Eneco en Delta verlagen per 1 juli aanstaande hun variabele energietarieven. Klanten kunnen hierdoor (maximaal) 35 euro per jaar besparen op hun energienota. Dat lijkt niet veel, maar volgens Eneco is het al voor de vierde keer achter elkaar dat de tarieven zakken. Omdat de leveranciers hun variabele tarieven twee keer per jaar vaststellen, heeft een gemiddeld huishouden (1600 m3 gas en 3350 kWh stroom) de afgelopen twee jaar al ongeveer 115 euro per jaar kunnen besparen.

De vaste tarieven worden minder vaak vastgesteld; pas aan het einde van de contractduur wordt een nieuw tarief voor de nieuwe contracttermijn berekend. Voor nieuwe klanten echter, wordt iedere maand een nieuw tarief vastgesteld. Nieuwe klanten hebben dus ook baat bij de prijsdaling.

Bij Consumind hebben we zelf ook een onderzoek gedaan naar de voordeligste contracten. Hieruit bleek dat de contracten voor één jaar op dit moment het meest voordelig zijn. Voor ons onderzoek zijn we uitgegaan van een gemiddelde prijs, op basis van 3.500 kWh stroom en 1.850 m3 gas. De peildatum was op 7 mei jongstleden.

Contractvorm
Gemiddelde prijs
1 jaar vast
€ 2.030,58
3 jaar vast
€ 2.041,13
5 jaar vast
€ 2.065,90
1 jaar variabel
€ 2.083,36


De meeste consumenten (59 procent) hebben overigens een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Niet altijd het voordeligste dus. Toch lijken mensen zich steeds bewuster te worden van de prijsverschillen per contractsoort en per leverancier. Soms kan het verschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder oplopen tot ruim 300 euro per jaar. Prijzen vergelijken loont dus! Zoals u weet, kunt u ook bij ons terecht voor een prijsvergelijking van de energietarieven.

Bronnen: Bernard Vogelsang- De Telegraaf- 16 mei 2014, ACM Trendrapportage Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt- 30 april 2014 en Vergelijking energieprijzen mei 2014 Consumind.

Meer interessante pagina's: Stappenplan energieaanbieders en begin met besparen - De goedkoopste energiemaatschappij kiezen via Consumind - Wanneer kunt u een nieuwe energieleverancier kiezen? - Meer dan 30 leveranciers waaruit u kunt kiezen

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

 

 

Afbeelding: Variabele tarieven dalen, vaste tarieven zijn al scherp! van Gena96/ Shutterstock.com