Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoge energieprijzen reden voor veel Nederlanders om te verduurzamen

Verduurzaming door energiekosten

De energiecrisis heeft tot veel chaos gezorgd op de energiemarkt. Consumenten krijgen te maken met hoge energiekosten, waardoor investeren in duurzame energie opeens een stuk aantrekkelijker wordt. De investering in zonnepanelen heb je er met de huidige energieprijzen al binnen een paar jaar uit. Naast overstappen op duurzame energie, staat de verwarming ook steeds vaker uit om gas te besparen.

Verduurzamen in 2022

Bijna zeven op de tien Nederlanders die in 2022 hun huis verduurzamen, doen dat door de hoge energieprijzen. Voorheen speelde de energieprijzen een kleine rol bij verduurzaming. Zo’n 60 procent van de huishoudens verwacht meer te gaan betalen bij de volgende afrekening, tegenover 10 procent die door verduurzaming juist minder verwacht te gaan betalen. Ook zegt ongeveer 70 procent van de Nederlanders meer te letten op hun energieverbruik om geld te besparen. Dit stelt Multiscope in hun onderzoek “Duurzaam Wonen”.

Minder energie verbruiken

Op dit moment is de hoge gasprijs de reden voor veel mensen om minder te verbruiken. Daarom laten vier op de tien consumenten de kachel uit staan, zelfs als het erg koud is. Warme truien en dekens is een duurzamer alternatief.

Meer zonnepanelen

Daken bedekt met zonnepanelen is in Nederland het nieuwe straatbeeld geworden. Veel mensen investeren in deze duurzame energievorm. De panelen gaan lang mee en doordat je op energiekosten bespaart, heb je de investering in zonnepanelen er na verloop van tijd uit. Dat betekent dat je energie uiteindelijk niets meer kost. Ook schaffen meer mensen een warmtepomp aan. Vorig jaar waren er 17 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd. Ook dit is een mogelijk gevolg van de hoge energietarieven.

Gasprijs daalt

We hebben tot nu toe geen strenge winter gehad, waardoor de vraag naar gas om ons huis te verwarmen lager is. Dit komt doordat Rusland via een belangrijke route in Oekraïne haar gaslevering heeft hervat. Daarnaast heeft Europa veel vloeibaar aardgas ingekocht uit het Midden-Oosten. De daling van de gasprijs zet verder door als de winter zacht blijft en als de spanningen tussen Oekraïne en Rusland niet verder oplopen.