Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geen snoeren meer nodig met draadloze elektriciteit

Het lijkt ieGeen snoeren meer nodig met draadloze elektriciteitts voor de verre toekomst: draadloze elektriciteit, in navolging van draadloos internet. Dankzij doctor Katie Hall wordt dit echter mogelijk, misschien zelfs op vrij korte termijn!

Doctor Katie Hall ontdekte het bij toeval. In een kamer die vol lag met koperen spiralen, lag een lampje dat brandde zonder dat het ergens op aangesloten was. Doctor Hall dacht eerst nog dat ze droomde, maar al snel realiseerde ze zich dat er een relatie was tussen het lampje, de koperen spiralen en een magnetisch veld. 

Ondertussen werkt Katie als Chief Technology Officer bij WiTricity verder aan haar draadloze-elektriciteit-project. Hier creëren ze magnetische velden, door een spoel van elektrische draad (koperdraad met isolatie) aan stroom te koppelen. Daarna brengen ze een andere spoel in de buurt en dan gebeurt het wonder: er wordt elektrische lading opgewekt, zonder dat er snoeren en kabels nodig zijn!

Het is een veilige manier van stroom opwekken. Er worden weliswaar magnetische velden opgewekt, maar deze zijn vergelijkbaar met de velden die wifi-routers ook opwekken. In de toekomst kan op deze manier ieder huishouden beschikken over draadloze elektriciteit. Uw smartphone kunt u dan opladen in uw broekzak en de kabels en snoeren van en naar de tv, de geluidsinstallatie en de koelkast kunt u voorgoed opbergen. 

Doctor Katie Hall en haar team bij WiTricity zullen nog het nodige werk moeten verrichten om het systeem te perfectioneren, maar in de (nabije) toekomst zal dat zeker lukken.

Bron: Metro - 24 maart 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Stappenplan energieaanbieders vergelijken - De goedkoopste energiemaatschappij kiezen via Consumind - Wanneer kunt u een nieuwe energieleverancier kiezen? 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Stopcontact van Azure Dragon/ Shutterstock.com