Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energiebesparende maatregelen leiden ten dele tot meer verbruik

Energiebesparende maatregelen leiden Econoom Erdal Aydin, verbonden aan de Tilburg University, heeft onderzoek gedaan naar het effect van energiebesparende maatregelen. Hij heeft hiervoor gegevens uit dertien EU-landen geanalyseerd. Zijn eindconclusie: energiebesparende maatregelen zijn maar ten dele effectief. Door het zogenaamde ‘rebound effect’[1] verbruiken consumenten meer energie naarmate de energierekening daalt.

Veel consumenten blijken toch nog te kiezen voor goedkopere apparaten, ook al verbruiken die meer energie en zijn ze uiteindelijk dus duurder. Daar komt bij dat mensen die hun huis goed geïsoleerd hebben, tegelijkertijd de verwarming graag een graadje hoger zetten. Met name in huurhuizen treed dit effect op: in 41,3% van de huishoudens speelt het rebound effect mee, tegen 26,7% van de koopwoningen. Huiseigenaren zijn dus zuiniger met energie dan huurders.

Ook inkomensverschillen blijken een rol te spelen in energieverbruik. Mensen met lage inkomens verbruiken meer energie als de prijs daalt, dan mensen met een hoog inkomen. Dat effect is nog groter bij huishoudens die sowieso al meer verbruikten dan gemiddeld.

Wilt u minder betalen voor hetzelfde verbruik? Bekijk dan of u een goedkoper energiecontract kunt afsluiten, door te vergelijken. 

[1] Rebound effect: De vraag naar energie neemt toe, als de energienota daalt.

 

Bron: Blikopnieuws.nl- 11 januari 2016

 

Meer interessante pagina's: Checklist energieverbruik apparatuur - Fabels energie op een rij - Energieprijs vergelijken voor lagere kosten - Een energieleverancier kiezen die bij u past


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energiebesparende maatregelen leiden ten dele tot meer verbruik van Maxuser/Shutterstock.com