Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energie besparen tijdens je vakantie

Energiebesparen op vakantie

De zomer is alweer over de helft, en met het relatief koude en natte weer is de drang om naar de zon af te reizen groter dan ooit. Alle spullen zijn ingepakt en je bent klaar om op reis te gaan. Neem voordat je op vakantie gaat nog 10 minuten de tijd om alle energieslurpers in je huis na te lopen. Met de onderstaande simpele ingrepen kun je zorgen voor een mooie besparing op je energierekening terwijl je lekker ligt te bakken in de zon. 

1. Haal de stekker uit alle niet essentiële apparaten

Veel apparaten in je huis hebben geen functie als je op vakantie bent zoals je tv, stereo of computer. Ook is het de moeite waard om je modem uit te zetten als je een langere tijd weg bent. Ondanks dat je de meeste apparaten waarschijnlijk al uit hebt gezet, verbruiken ze alsnog stroom als de stekker in het stopcontact zit; het zogeheten sluipverbruik. Bekijk hier welke apparaten het meeste energie verbruiken. Apparaten zoals de vriezer, aquariumpomp of koelkast zijn natuurlijk essentieel genoeg om wel aan te laten staan.

2. Zet je thermostaat in vakantiestand

Als je een slimme thermostaat hebt dan zit daar vaak een vakantiemodus op waarmee je energie bespaart. Door deze stand aan te zetten zorgt je thermostaat ervoor dat je huis niet onnodig wordt opgewarmd. Vaak hoeft de thermostaat in de zomer al weinig te werken door de hoge temperaturen, maar door de huidige koude zomer is dat anders. Mocht je nog een ouderwetse thermostaat hebben dan kun je deze vast zetten op een lage temperatuur voor tijdens je vakantie.

3. De koelkast en vriezer vullen of uitzetten

Een koelkast en een vriezer verbruiken beide veel stroom. Om energie te kunnen besparen ligt de meest voor de hand liggende optie om ze te ontdooien en uit te zetten. Vaak staan er nog etenswaren in de koelkast die prima houdbaar blijven tijdens je vakantie en wat zonde is om weg te gooien als je je koelkast uit zou zetten. Ook in de vriezer ligt vaak eten wat je nog lang kunt bewaren. Een andere optie om geld te besparen op de energierekening is door juist de vriezer en koelkast volledig te vullen. Doordat de producten koud worden gemaakt hoeven de koelkast of vriezer minder hard te werken. De producten werken op deze manier als extra koelelementen.

4. Zet timers op lampen

Om ervoor te zorgen dat inbrekers minders snel opmerken dat er niemand thuis is, is het slim om lampen aan te laten staan. Het is natuurlijk wel zonde om je lampen de hele dag aan te laten staan. Hiervoor kun je een timerstekker kopen waarmee je een bepaald tijdslot per dag kunt kiezen waarin je lampen aangaan. Zo bespaar je energie, terwijl je je huis beschermd tegen inbrekers.

5. Beperk gasverbruik tot een minimum

De gasprijzen zijn enorm gestegen afgelopen jaar, wat betekent dat het voorkomen van onnodig gasverbruik kan leiden tot een mooie besparing op je energierekening. Zorg ervoor dat alle radiatoren uit staan en zet eventueel zelfs het gasfornuis of de cv-ketel uit. Je hebt deze immers niet nodig als je toch niet thuis bent.

Van de bespaarde energiekosten kun je eens lekker uit eten of een drankje doen aan de boulevard. Vergeet ook niet goed verzekerd op reis te gaan!