Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aanhoudende kou zorgt voor stijgende energietarieven

Aanhoudende kou zorgt voor stijgende energietarieven

De aanhoudende kou in Nederland en flinke delen van Europa zorgt voor hogere energietarieven bij energieleveranciers. Het verbruik van gas en stroom stijgt met een razend tempo waardoor de leveranciers tegen een hogere prijs energie moeten inkopen.

453 miljoen kubieke meter gas op 1 dag

Tijdens deze koude periode draait het transport van gas op volle toeren. Gasnetwerkbeheerder Gasunie liet weten dat tijdens deze aanhoudende kou in één etmaal al ruim 453 miljoen kubieke meter gas is getransporteerd. Dit staat gelijk aan het totale energieverbruik in Nederland van 10 dagen.

Wat merken consumenten hiervan?

Consumenten zullen aan het einde van het contractjaar hoogstwaarschijnlijk flink moeten bijbetalen. Dit wordt veroorzaakt door dat er simpelweg meer gas wordt verbruikt voor verwarming. Volgens de berekeningen van energieleverancier Essent zal er ruim 50% meer gas worden verstookt deze winter. Ook heeft de stijging van de energiebelasting en overheidsheffingen effect op de hogere energierekening dit jaar.

Vast contract

Consumenten met een vast energiecontract betalen het hele jaar een vast energietarief. De hoogte van de rekeningen wordt vooral bepaald door het verbruik van elektriciteit en gas. Zij zullen weinig merken van de stijgende energietarieven.

Variabel contract

Consumenten waarvan het energiecontract afloopt of overgaan op een variabel contract hebben helaas iets meer pech. Zij zullen de stijging wel merken in hun energietarieven. Zij zullen bij het afsluiten van een vast contract hogere energietarieven aangeboden krijgen. De energietarieven van variabele contracten zullen ook hoger uitvallen door de stijging van de inkoopsprijzen.

Je kunt de stijging van de energietarieven voor zijn door nu al een nieuw energiecontract af te sluiten voordat je huidige contract afloopt of door de variabele tarieven om te zetten naar vaste tarieven. Bekijk de energietarieven van meer dan 23 energieleveranciers door te starten met energie vergelijken. Je kunt hiermee besparen op je energiekosten tijdens deze koude dagen en alsnog profiteren van de energietarieven van dit moment.

Ook met een vast contract kun je tot wel 300 euro besparen op je energiekosten tijdens deze koude periode. Start met energie vergelijken en bekijk jouw mogelijkheden.

 

Misschien ook interessant: Waarmee bespaar jij in huis? - Tips om energie te besparen in huis