Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

10 tips om in huis energie te besparen

Door middel van een energie vergelijk kun je je energierekening flink omlaag brengen. Je verlaagd hiermee de tarieven die je betaalt voor een m3 gas en een kWh stroom. In huis kun je natuurlijk een extra trui aan trekken en de verwarming lager zetten om energie te besparen. Er zijn echter verschillende manieren om het ook in huis aangenaam warm te hebben én tegelijkertijd energie te besparen.

1.       Verwarming uit voor het slapen gaan
Zet de kachel uit voor dat je naar bed gaat of zet de thermostaat een paar graden lager. De ketel hoeft hierdoor ’s nachts niet opnieuw aan te slaan om de woning op tempratuur te houden.

2.       Zorg dat je woning en apparaten goed onderhouden zijn
Wanneer je onderhoud aan je woning pleegt, hou dan een oogje op je energierekening. Plaats de juiste isolatie, geef de CV-ketel op tijd een servicebeurt en let ook goed op de overige elektrische apparaten in de woning. Is een apparaat aan vervanging toe?  Let bij de koop van een nieuwe goed op het energielabel van het apparaat. Hiermee kun je je energieverbruik verlagen.

3.       Ga voor ledlampen
Met de innovatieve markt van dit moment kun je tegenwoordig overal wel energiezuinige lampen kopen. Kies voor een spaar- of ledlamp. Deze zijn er ook in warme kleuren, mocht je nog denken dat deze lampen alleen in koude kleuren te verkrijgen zijn. Een ledlamp verbruikt maar liefst 85% minder energie dan een gloeilamp. Het verlichten van de woning verbruikt de meeste energie op je energierekening.

4.       Hou de verwarming vrij
Vaak blokkeert een bank of gordijn de verwarming. Dit is zonde, de warmte die van de verwarming afkomt wordt hierdoor geblokkeerd en kan niet verder de woning in. De verwarming staat dus voor niets te draaien en het duurt langer totdat de kamer warm is. Hou daarom ook altijd de verwarming vrij.

5.       Ventileer
Bij het besparen op je energieverbruik denk je al gauw aan het potdicht maken van de woning. Niets is minder waar. Door de woning te ventileren of te luchten zal de vochtige lucht uit je woning trekken en droger worden. Droge lucht is sneller te verwarmen en kost dus minder energie.

6.       Stekkers uit het stopcontact
De oplader van je mobiele telefoon in het stopcontact laten zitten terwijl je hem niet gebruikt? Zonde! Hierdoor gaat er veel energie verloren omdat de opladers toch energie blijft gebruiken.

7.       Alle apparaten uit
Zet alle apparaten uit, in plaats van op stand-by. Dit is een tip die je vaak hoort, maar die weinig toegepast wordt. Trek de stekker er uit of druk op de uitknop. Ben je in het bezit van een grote stekkerdoos met een voetschakelaar? Die kun je beter bij het vuilnis zetten. Dit is een zogenaamde stand-by killer.

8.       Verander de kleur van de muren
Zijn de muren van jouw woning donker geverfd? Misschien wordt het dan eens tijd om je interieur te veranderen. Donkere muren zorgen namelijk voor een hoger energieverbruik. Je bent geneigd om eerder het licht aan te zetten. Lichte muren reflecteren, waardoor het al snel lichter lijkt in je woning.

9.       Geen halve wasjes draaien
Lage tempratuur, drogen aan de waslijn, dit zijn allemaal tips wat betreft het besparen op je energieverbruik door op de manier van wassen te letten. Stop ook altijd de wasmachine vol, voordat je hem aanzet. Hierdoor bespaar je tot wel tientallen euro’s per jaar doordat je minder hoeft te wassen.

10.   Hou je verbruik in de gaten
Kijk af en toe eens in de meterkast. Je kunt zien welke invloed bovenstaande tips hebben op je energieverbruik. Zie je dat je minder verbruikt na een maand? Dan heb je de tips goed toegepast! Misschien tijd om een energie vergelijk te maken om nog meer te besparen? Zo bespaar je nog meer energie en zie je de veranderingen in je woning echt terug! 

Misschien ook interessant: Kleine energieverbruiker hard geraakt door energieakkoord