Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Acties energiemaatschappijen bij overstap wassen neus

Bij het overstappen van energieleveranciers worden er soms cadeaus, welkomstbonussen of cashbacks beloofd. Veel klanten gaan hier op in, maar beseffen niet altijd dat de acties van energieleveranciers meestal niet zo gunstig uitpakken. Wij lichten graag toe waar u op moet letten en waarom acties van energiemaatschappijen vaak niet zo voordelig zijn als dat ze lijken.

Acties energieleveranciers sigaar uit eigen doos

Acties van energieleveranciers zijn over het algemeen een sigaar uit eigen doos. Bij contracten waar cadeaus worden aangeboden gelden er over het algemeen hogere tarieven dan bij contracten zonder cadeaus of premies. Uiteindelijk betaalt u dus het cadeau (gedeeltelijk) terug. Dit hebben we voor consumenten die ons hierover hebben gebeld ook voorberekend, waarna ze besloten via Consumind over te stappen naar een energieleverancier zonder acties. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden genoteerd van acties van energiemaatschappijen, waarbij we laten zien dat dit niet de voordeligste keuze is.

Actie van een energieleverancier: IPad Air contract

Bij een energieleverancier is er een actie dat u een IPad Air bij een energiecontract ontvangt. Bij het desbetreffende drie jarig contract waarbij een IPad Air met 16 GB wordt 'weggegeven',  gelden vaste leveringskosten van € 14,50 per maand per product, een enkel tarief voor stroom van € 0,20716 en gastarief van € 0,58503 per m3. Dit betekent dat er per maand alleen al voor de vaste leveringskosten € 29,- wordt gevraagd voor stroom en gas, dit is op jaarbasis € 348,-. Een IPad Air van 16 GB kost in de winkel € 399. In bijna 14 maanden tijd heeft u dus al alleen met de vaste leveringskosten de Ipad Air zelf betaald, terwijl u de maanden erna ook nog klant bent. Aan het eind van het contract heeft u dus minstens € 1.044,- betaald voor de IPad! Dat is € 645 meer dan als u zelf de IPad in de winkel zou kopen.

Daarnaast zijn de variabele leveringstarieven voor stroom en gas ook hoger dan andere energieleveranciers. Bij een 3 jarig contract is bij een verbruik van 3.500 kWh en 1.850 m3 een verschil te behalen van €453,69 op jaarbasis tussen dit contract en een voordeliger contract.

Dus niet alleen op het vaste leveringskosten wordt er door de leverancier flink verdient, ook op de tarieven per m3 gas en per kWh. Heeft u een hoog verbruik? Dan voelt u de hoge kosten extra in uw portemonnee. U kunt dus beter niet ingaan op de actie van de energieleverancier, zelf een IPad aanschaffen én een voordelig energiecontract afsluiten is voordeliger.

De peildatum van deze berekening is 24-11-2015, gegevens ingevuld: 3.500 kWh, 1.850 m3 met postcode 9721AE.

Actie van een energieleverancier: cadeaubon van Mediamarkt

Bij een andere energieleverancier geldt de actie dat u bij een drie jarig contract een cadeaubon van de Mediamarkt t.w.v. € 170,- ontvangt. Bij dit contract gelden op het moment van het onderzoek tarieven van 0,2216 per kWh en 0,5820 per m3, met vaste leveringskosten van € 3,50 per maand per product. Op het oog lijken het geen verkeerde tarieven, totdat we het vergelijken met een scherper drie jarig contract bij een andere leverancier. Het verschil dat te behalen is namelijk € 234,62 per jaar. Zo ziet u dat acties van energiemaatschappijen niet in uw voordeel hoeven te zijn.

De peildatum van deze berekening is 24-11-2015, gegevens ingevuld: 3.500 kWh, 1.850 m3 met postcode 9721AE.

Opzegvergoeding bij overstap niet vergoed

Er zijn ook acties van energieleveranciers waarbij welkomstbonussen worden aangeboden via bepaalde websites of via veilingen. Waar u goed van bewust moet zijn bij dergelijke acties van energieleveranciers is dat de opzegvergoeding, die u moet betalen als u voortijdig overstapt, niet aan u wordt terug betaald door de nieuwe leverancier. Daarnaast gelden er vaak andere voorwaarden waaraan u moet voldoen. Lees daarom altijd de acties van energieleveranciers goed door, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe zit het met de opzegvergoeding?

Als u voortijdig uw huidige energiecontract opzegt dan mag uw energieleverancier u een opzegvergoeding vragen. Deze zijn wettelijk bepaald bij consumentencontracten, de hoogte ervan is afhankelijk van de resterende looptijd van uw contract:

  • Bij een contract dat nog langer dan 2,5 jaar loopt: € 125,- per product
  • Bij een contract dat nog 2 tot 2,5 jaar loopt: € 100,- per product
  • Bij een contract dat nog 1,5 tot 2 jaar loopt: € 75,- per product
  • Bij een contract dat korter dan 1,5 jaar loopt: € 50,- per product

Dit zijn de regels voor consumentencontracten. Bij zakelijke contracten zijn de opzegvergoedingen niet wettelijk vastgelegd en kunnen dus hoger uitpakken.

Tussentijds overstappen met een contract met een actie van energieleverancier

Stapt u in het eerste jaar over, nadat u in bent gegaan op een actie van energieleverancier waarbij u een ‘cadeau’ heeft ontvangen? Dan mag de energieleverancier bovenop de opzegvergoeding ook € 100 (€ 50,- voor stroom en € 50,- voor gas) vragen voor het cadeau dat u heeft gekregen. Bij een overstap wordt dit meestal niet terug betaald door de nieuwe energieleverancier. Desondanks dat de nieuwe energieleverancier dit niet aan u terug betaalt kan het zijn dat u toch voordeliger uit bent bij de nieuwe energieleverancier, doordat u eerder gebruik maakt van lagere tarieven.

Actie van energiemaatschappijen: bonussen of kortingen

Heeft u een contract afgesloten met een actie van de energieleverancier dat u een bonus op uw nota verrekend krijgt, of korting ontvangt? Bij een voortijdige overstap komt dit te vervallen. Wees hiervan bewust als u overstapt van energieleverancier. Het hoeft echter niet te betekenen dat u daardoor duurder uit bent bij een andere energieleverancier.

Overstapservice van Consumind

Via Consumind kunt u de energietarieven vergelijken, zonder dergelijke acties van energiemaatschappijen.Wij vinden het namelijk niet eerlijk als u zelf uw cadeau betaalt. Daarnaast bieden wij voor enkele energieleveranciers de overstapservice aan. Daarbij geldt dat onze financiële assistenten voor u bekijken bij welke contractvormen de energieleverancier de opzegvergoeding aan u terug betaalt. Prettig geregeld. Gaat u toch overstappen, waarbij u gebruik maakt van een actie van energieleverancier? Wees er dan van bewust dat u het cadeau in de meeste gevallen (gedeeltelijk) zelf betaalt en het kan zijn dat de opzegvergoeding van uw huidige leverancier niet aan u wordt terug betaald.

Meer interessante pagina's: Meer consumenten stappen over - Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk - Vergelijken van energie: alle fabels op een rij - De overstapservice - Een energieleverancier kiezen die het beste bij u past


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: acties energiemaatschappijen wassen neus van Antonova Anna/ Shutterstock.com